bilar igen

Hej! I bilen finns en varningslampa för "glödlampa trasig". Hur fungerar detta? En liten elektronikkrets som känner av - vad? Eller har man löst det på enklare sätt? Bo.

Reply to
bo johanson
Loading thread data ...

"bo johanson" skrev i meddelandet news:SZrRc.15049$ snipped-for-privacy@nntpserver.swip.net...

Fråga mej inte hur, men den mäter balansen mellan höger och vänster sida. Drar den ena sidan mer ström än den andra så tror "bilen" att den ena lampan är trasig. Detta resulterar ibland i falsklarm då man kanske bara byter en lampa och det råkar skilja några ohm mellan den nya och den gamla på andra sidan.

/Micke

Reply to
Micke

Det finns en annan variant också. En elektronisk krets som matar ut full spänning till lampan när den skall lysa och matar alltid ut en svag ström bara för att kolla ifall lampan är hel. Den mäter då om utgången ligger nära jord eller inte. Då behöver den ingen annan lampa att jämföra med. Vi har sådant i våra bussar och då talar datorn om exakt vilken lampa som är trasig, även om både höger/vänster skulle vara trasiga.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

detta?

sida.

lampan

och

Det borde vara årsmodellen som är avgörande för vilket system som används.

/Micke

Reply to
Micke

på bl.a. volvo 240 och 740 (iaf till -88) så sitter det ett jämt antal spolar (4 st) runt ett 'redwood???'-'relä' (magnetkännslig metallbläck innesluten i ett slutet glasrör, samma typ som finns i avkännaren till cykeldatorer), det sitter fyra stycken 'reläer' i en och samma burk som är 'glödtrådsvakten'. när det är ballans mellan höger och vänster sida så är 'relät' brutet men så fort det blir olika strömvärden mellan höger och vänster sida (trasig lampa eller olika watt-tal t.ex. 5 watt på vänster bakljus och 21 watt på höger bakljus) så sluter 'relät' och lampan för trasig glödlampa tänds.

--
/
Demmpa
Reply to
demmpa

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.