Stacka digital-TV-antenner?

En arbetskamrat bor i hyresrättslägenhet. Ingen centralantenn, ingen kabel-TV. Hon har digitalbox och inomhusantenn, något som har sina brister eftersom antennsignalen inte alltid tycks räcka till.

Kan man ha två eller flera antenner?

Jag minns en byggbeskrivning i dåvarande Radio & Television; hur man själv bygger en "TV2-antenn", och (tror jag) hur man kunde paralellkoppla två antenner. Man gjorde en anpassningskrets av ett stycke antennkabel.

Någon i detta forum som har kläm på hur man gör?

/ CurtG

Reply to
Curt Gustavsson
Loading thread data ...

Dubbel antenn ger bara 3 dB bättre signalstyrka i bästa fall, själv tror jag mera på en större yagiantenn med 6-10 dB högre förstärkning än den antenn som används idag - man kan också prova en antennförstärkare mellan antenn och mottagaren då vissa boxermottagare har erkänt dålig känslighet (= hög brusfaktor) med ca 8-10 dB lägre känslighet än dom bästa mottagarna. antennförstärkaren lyfter då upp antennsignalen till den sämres mottagarens 'arbetsområde' sas. medans redan bra mottagare så ger det ingen förbättring.

om mottagaren har hög eller låg brusfaktor bestäms av modellen, inte märket då alla märken har mer eller mindre bra mottagre när det gäller känsligheten.

Om mottagaren inte är köpt än så är det 'noise figure' den parameter man skall titta efter (och skall vara så låg som möjligt, gärna under 3 dB)

dom flesta digitalkanaler ligger strax under 850 MHz (kolla hos teracom för platsen där ni bor) och därför behöver dessa antenner inte vara så mycket större än motsvarande 900 MHz GSM-yagiantenner som används vid sommarhus etc. med dålig GSM-mottagning.

yagi-antenner med hög förstärkning blir långa och mycket riktningskänsliga.

Reply to
torbjorn.ekstrom

skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@news.abc.se...

Apropå känslighet hos mottagaren enligt inlägget från Torbjörn Ekström, vad är det för box hon har?

Anders

Reply to
Anders Skelander

skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@news.abc.se...

Omjag inte är helt ute och seglar så tillhör centralantenn standarden och är mer eller mindre lika självklart som el och rinnande vatten. Har hon kollat så att inte hyresvärden är skyldig att installera centralantenn?

Reply to
Fredrik Östman

En fundering.. om man inte ser upp med kabellängderna lär antennerna släcka ut varandras signal ;)

Idé för passiv antennförstärkning?

Reply to
pbdelete

+Fredrik Östman wrote

Jag gissar att det är i nåt K-märkt hus eller liknande, då brukar det vara väldigt hårt på vad man får göra.

Men visst verkar det existera, jag har i flera gånger läst formuleringar som "Du som bor i lägenhet utan centralantennsystem kan.."

Reply to
Glenn

ja.

Att det jobbar symmetriskt är hela grejen, men utfasning (utsläckning) behöver inte bara bero på olika kabellängder, utan också på hur vågen faller in på antennerna - är det ~800 MHz så är våglängden dryga 3 dm i luft och kanske dryga 2.5 dm i kabel - en snedställning gentemot infallande vågen kan vara lika illa som om kablarna är osymetriska i längd

och dubbla antenner ger ganska liten vinst på knappt 3 dB i optimala fall, och förståss mer riktningsskänsligt som alla antenner med högre förstärkning.

För var 3 dB man vill öka förstärkningen så måste den aktiva antennens yta fördubblas från föregående steg, dvs. skall man ha ytterligare 3 dB så är det 4 antenner...

I det avseende är antenner såsom yagiantenner etc. mer platsbesparande då de med sina parasitresonatorer gör att den aktiva ytan är mycket större än själva antennens fysiska yta (växer snarare i volym) samt att alla inbördes avstånd är korrekta och i fas, men bara i en riktning.

Reply to
torbjorn.ekstrom

Jag har väl en viss kläm på hur man gör och stackning är väl inte min första tanke när det gäller att förbättra inomhusmottagning.

Lite allmänna råd och ungefärliga siffror: Kolla i menyn för mottagarens kanalinställningar om signalen är svag med bbefintlig antenn. Om signalen indikeras som för svag, mindre än -80 dBm, kan kanske en lågbrusig antennförstärkare lyfta signalen. Är signalen över -70 dBm utan förstärkeri ger troligen ytterligare förstärkning bara mer brus. Om signal/brus-förhållandet trots detta är för dåligt ( köp något annat om antennprestandan är viktig. Är det bara signalnivå som fattas kan det kanske räcka med en lågpris aktiv inomhusantenn.

Att lyckas med stackning är inte lätt även med mycket fritt utrymme. Kompaktare stackning går göra, typ med antennelement som går in i varandra, men som amatör är det bara att glömma.

Enklare alternativ kan vara att försöka få rum med en utomhusyagi inomhus. Jag byggde själv en 5 meter lång FM-yagi i golvbjälklaget, Resultatet blev inte en ersättning av en riktig utomhusantenn, men en mycket bra inomhusantenn. Fast det kanke inte är läga att bryta upp golvbjälklaget i hyresrätten, men ofta finns utrymmen där även en lite större antenn kan placeras utan att vara alltför oestetisk.

Beroende på vilken riktning man har till tv-sändaren kan det kanske vara enklare att få rum med en sk gitterantenn som vanligen består av fyra stackade dipolantenner med en gemensam reflektor. Denna typ av antenn är alltså stackad och i princip kan man se den som starten på ett bygge av fyra stackade yagi-antenner men detta är inte heller något bygge som man kan klara utan dyrbara mätresurser.

Behövs antennförstärkare så bör man undvika det billigaste skräpet. Det är oftast bortkastade pengar då de brukar skapa massa brus och störningar (intermodulationsprodukter) som tar bort effekten av förstärkningen av nyttosignalen. Iofs kan fel använt även bättre förstärkeri bli bortslösat. Kjell&co säljer hyggliga antennförstärkare för utomhusbruk. Förstärkarna fungerar givetvis även på inomhusantenner. För bästa resultat ska förstärkaren placeras nära antennen. Bra koax-kabel och korta kabellängder är ochså viktigt för att hålla systemförlusterna låga.

/Alf

Reply to
Alf.F

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.