Problem med TV

Hej,

Jag äger en Luxor 28" TV modell 180 7023 (made in germany). Den har nog varit med i ca

10 år men de senaste dagarna har den börjat krångla. det som händer är att bildröret släcks ut (svartnar) ca en 1/2 sekund för att sedan komma tillbaka. Strax innan det svartnar kan man se att bilden ljusnar. Problemet verkar något slumpartat och när det väl börjar kan det pågå en stund för att sedan försvinna. Vid två tillfällen har dessutom tv:n visat myrornas krig efter att detta inträffat (den har tappat kanalen). Detta åtgärdades med en omstart. Jag tror att problemen är värre när tv:n är kall (eller snarare när den värms upp), men felet har varit för kort tid för att jag ska vara säker på att det inte är helt slumpartat.

Min första tanke var att någon eller några lödningar är mattade och behöver göras om (verkar vara ett standardfel på många tv-apparater). Tar dock gärna emot andra förslag från någon som har erfarenhet av samma Luxormodell (eller snarlik). Var bör jag främst leta efter skadade lödpunkter ?

Jag tänkte öppna apparaten och försöka gå igenom kretskort och leta efter suspekta lödningar. Jag har ingen erfarenhet av tv-reparation, men har dock "allmän" elektronikkunskap och lödkunskap. De höga spänningar och de stora (?) kondensatorer som sitter i en tv avskräcker mig dock något. Hur ska jag vara säker på att klara mig från stötar ? Räcker det att dra ur apparaten ur vägguttaget och låta den stå över natten (för att ladda ur ev. kondingar helt) ?

Tacksam för tips !

/Johan

--

Johan Johansson
Reply to
Johan Johansson
Loading thread data ...

Troligen högspänningstransformatorns lödningar som lossnat.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Kolla lödningarna till större komponenter som hs-trafon och annat tungt. Vissa spolar vibrerar och skakar sig loss från lödningarna efter några år.

Knacka på korten med något som inte leder ström och se om du kan lokalisera i viket område felet finns.

Reply to
UP

Hej,

Vilka säkerhetsrisker bör jag tänka på då ? Det känns som högspänningstransformatorn ger riktigt höga spänningar. Det kanske inte handlar om så starka strömmar dock ?

/Johan

--


Johan Johansson
Reply to
Johan Johansson

Om du låter tv:n vara bortkopplad från nätet ett tag så hinner kondingarna att ladda ursig.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Just så. Har man haft den avstängd ett längre tag är det ingen fara att löda om där. "längre tag" = flera minuter.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Ok, jag ger mig på den i morgon. Tack för tipsen !

/Johan

--


Johan Johansson
Reply to
Johan Johansson

Troligen en kondensator med extra hög pulstålighet. Om man byter en sådan måste den nya vara minst lika tålig, annars går den nya sönder rätt snabbt.

Det är just tunga, stora och varma grejor som oftast lossnar i lödningarna och sådana som rör på sig av någon anledning Värme är ofta en sådan orsak, det är därför ovanstående komponenter ofta lossnar med tiden.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.