Timer, frånslag i 10 min

Halloj!

I akvariens hobby så har man en del pumpar som kan vara ganska bra flås i.

en sak som finns att köpa är en "timer" som slår av pumpen under 10-15 min under matning, dessa kostar ****** mycket runt 600kr st.

Funktionen är helt enkelt att man med en liten återgående tryckknapp kan få pumen att vara avslagen i en tid för att inte röra runt akvariematen i akvariumet. en knapptryckning för det hela. detta är väldigt smidigt då man odlar och matar flera gånger om dagen- det har hänt att man glömt att sätta i kontakten igen och det får förödande konsikvenser!

Så här vill man ha idér till att bygga en själv då man har ett par akvarium...

Kan man på något eneklt och behändigt sätt få ihop en sån här?

Ex med ett relä som normalt sätt har strömmen på och rälät dras "till off" när timern kommer in? 555? eller finns det ännu enklare lösningar?

Tack på förhand!

Reply to
Gugge
Loading thread data ...

enklast är att kolla med någon som har mycket industrielskrot liggandes, det finns färdiga tidrelän och dom annvändes väldigt mycket innom industrin brukar alltid plocka sådanna när jag kan

eller ta en runda till någon lämplig skrot och kika runt lite

det går att bygga själv, men om man inte är van, är det lämpligt som du säger så ska den vara mycket driftsäker

Reply to
Hannu Kandelberg

Clas Ohlsson har en timer typ 80kr som även har en cont down knapp utöver den vanliga timer funktionerna. Tiden för count down ställer man en gång. Jag är 90% att count down även kan användas som antingen till tid eller från tid.

/Danne

"Gugge" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

10-15

har

"till

Reply to
Danne

+Gugge wrote

[ KLIPP ]

Ja, det finns speciella timerkretsar (555 är iofs också en timerkrets, men inte riktigt lika specialicerad) som gör exakt vad du du vill, bara att kombinera med ett relä och en drivtrissa och sen sno ett exempel ur databladet.

Kan inte nuffrorna i huvudet, men jag konstruerade flertalet saker med en timerkrets som hette LS nånting för många år sedan, oerhört tacksam sak efterssom man kunde planka exempel direkt ur databladet :)

Reply to
Glenn

Eller en räknare med nätet som oscillator.

50Hz * 60sek * 10-15min = 30k-45k pulser 15:e biten ger ca. 11 minuter. -> hållkrets/drivrtissa ->relä
Reply to
Hasse

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.