långdistansöverföring

Hej!

Sedan en tid arbetar jag med ett projekt som syftar till att konstruera ett system som skall assistera vid kanottävlingar. I nuläget har jag fått ihop en bra "målkamera-modul" inklusive tidtagning, med användning av DV-teknik. (och en dator förstås...) Vid kanot-tävlingar (såg det själv på SM senast) så lyssnar man i domartornet på starterns kommandon samt startskott genom walkie-talkie, och man kör igång tidtagningen manuellt.

Jag tycker det borde gå att lösa på ett mera exakt sätt. Det kan inte vara svårt att på något sätt få ut en logiknivå ur startutrustningen och låta datorn känna av den. Men det finns ett problem... Starten kan befinna sig upp till 1000 meter från målet, och dessutom ibland på en flotte! Utmaningen är alltså att överföra startpulsen till datorsystemet vid målet.

Jag har börjat "leka lite" med att köra WLAN över längre avstånd än normalt, och efter vad jag kan förstå, så skall 1000 meter vid fri sikt vara klart uppnåeligt med bra antenner. Så långt har jag inte kört själv, men jag har börjat experimentera lite med riktantenner som påstås göra det. Återstår förstås frågan om hur man överför startpulsen..

Det finns kanske andra lösningar baserade på någon typ av radiolänk?

Eller kanske man kan komplettera ett walkie-talkie-system med någon enklare tonsignalering. DTMF? En viss fördröjning är helt OK, bara den är någorlunda lika för de olika heaten. Inom kanot är det nästan bara placering som är viktig, men någon gång kan det gälla att vara t.ex. "bästa tvåa" för att gå vidare. Detta avgörs då genom att jämföra tider mellan olika heat.

Men förutsättningarna är alltså: Det gäller att överföra 1 bit (med innebörd att starten går) Avståndet är upp till 1000 meter Sändaren kan vara på en förankrad (man kan anta att en antenn håller riktningen OK) båt eller flotte Viss fördröjning är OK, men skall vara konsekvent.

Idéer och synpunkter mottages gärna!

M.v.h

Johan Stäck Skellefteå

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Borde man inte kunna gör något liknande genom att spela in ljudet från walki-talkie - ett skott ala krutvapen ger en mycket markerat 'knack' som inte borde vara helt omöljig att indikera rent amplitudmässigt med dator och dess ljudkort.

Jag vet inte hur man löser sådana 'event' i realtid i windows, men i linux så skulle det inte vara så svårt att 'koppla' till utgång dev/dsp med program som analyserar data i princip realtid.

om problem med andra typer av störningar som falsktriggar så kanske ett signalanpassat filter försöka se till att 'karaktären' som just precis bara skottet avger ger en godkänd impuls.

Användning av signalanpassande filter används tex. för sonarer för att hitta 'ping'-signal tidmässigt trots sörjig och ekande miljö osv.

(man använder sig av faltning)

..........D9D8D7D6D5D4D3D2D1.....-> ljuddata passerar filtret sampel x x x x x x x x x för sampel R1R2R3R4R5R6R7R8R9

sumera alla värden

\_______ _________/ \/

summering sampel för sampel

Högst amplitud så är insignalen 'D' som mest lik den spegelvända sampelsekvensen 'R' av önskad signal.

(tar det ur huvudet - kan ha fel här...)

Med dagens datatkraft så är det inte så svårt att implementera.

--
försök vid någon tillfälle spela in befintlig walkie-talkie-trafik,
så att man hör hur det låter vid avfyring samt störbilden
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Man skulle kanske kunna placera en givare, ena kontaktbläcket på avtryckarens baksida och den andra på bakre delen av ringen. När det är kontakt kopplas en krets på som skickar iväg en given signal vars frekvens varje mottagare i måltornet är inställd på. Mottagarkretsen startar tidtagningen. Sen kan varje tidtagare stoppa "sin" kanot manuellt. /Janne

Reply to
Janne

det kanske går att limma dit en microbrytare på lämplig ställe vid tex hanen för att ge en puls till monostabil vippa som, i sin tur rycker i PPT-knappen (slutning elektriskt sett) på sändarna - men då gäller det att mottagarna reagerar omedelbar för bärvåg (squels-indikering) med signal passande mot dator.

--
det är i sådana lägen man behöver 'kretskopplad' lösning

- dvs dataöverföring med garanterad och lika gång
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

I dagsläget verkar man köra med lite olika startutrustning. På SM tror jag (jag var bara i domartornet) att man hade en sån där handburen "mistlur" som drevs med en liten gastub. (det lät så i walkie-talkie....)

Startproceduren går till så att startern står och ropar till folk på alla startflottarna (en för varje bana) hur dom skall föra kanoterna framåt eller bakåt för att få dom på linje.(Flottarna ligger ju inte helt stilla pga vind och strömmar) Detta kan ta en god stund. När startern är nöjd ropar han "Start inom 10 sekunder", och inom denna tid (oftast ganska direkt) går startsignalen som kan vara skott eller annat ljud. Klockorna i domartornet startas på ljudet.

Man har inte en klocka per kanot, utan använder ett system där man med en elekrisk "avtryckare" (ser ut som ett slags dataspel-kontroll) trycker in alla kanoter när dom passerar mållinjen.

*Om* (och det är det faktiskt ganska goda chanser till) att kanotförbundet vill köra mitt system, så kan jag säkert få dom att byta till någon annan lämplig startutrustning. Man kan ju tänka sig en elektrisk anordning som dels triggar en elektrisk "tuta" av typ starkare biltuta ute på flotten, och samtidigt skickar en puls till domartornet på lämpligt sätt. Detta kan ju drivas av ett lättare bilbatteri på startflotten.

Ett startskott låter väldigt "futtigt" i en walkie-talkie. Jag tror att det sker mycket komprimering och annan behandling av ljudet.

Men en pålagd tonsignal på walkie-talkien borde kunna fungera. Det finns ju t.ex. system för selektivanrop som bygger på sådant.

Mitt system ger en slags målkamerafunktion med exakt (upplösning 1/50 sekund) tid för varje video-bild (Jag kör alltså PAL-DV, med s.k. deinterlace för att få 50 bilder/sekund).

Med dagens "handtryckta" system kan man inte alls få så hög upplösning. Alla kanoter "trycks in" med samma "knapp" och om kanoterna kommer tätt så blir det lätt lite fel....

Skall kolla upp om det rentav finns något system för tonsignalering som är "färdigt"

/Johan S

Reply to
Johan Stäck

Har inte lusläst alla inlägg men det första jag tänker på är systemet som används vid Rally'n.

Ett bilrally fungerar som så att man har syncroniserade klockor. Starten skriver ner när bilen skall starta, ca 20 sek innan starten sker. Sedan kör bilen fram till start och flaggas igång när klockan når starttiden som bestämts.

När bilen passerar mål i hög fart så kollar man vad klockan visar. Detta meddelas till tidföraren som får bilens tidkort och kan då räkna ut vad sträckans tid blev.

Likannde system borde kunna göras i kanot fallet. Låt säga att måldatorn har en syncroniserad klocka mot starten. Startens startskott kopplas till en modul som läser utav klockan när skottet avfyras. Sedan kan man med valfri metod föra över informationen till målet. Misstänker att man borde hinna med en överföring innan kanoterna når mål.

Alltså först en startmodul, mic (som lyssnar på startskott) eller liknande + syncad klocka. VHF eller UHF sändare som skickar infon till målet.

Målmodul: Din dator med radio mottagare som tar emot start-tiden.

Vet inte hur området ser ut där man kör racet men man skulle i princip kunna skicka ett sms eller köra ett datasamtal mellan start och mål om man inte vill jobba med Radio sändare..

"Johan Stäck" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

målet.

Reply to
Mippen

"Johan Stäck" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

Kan du inte låta kameran "se starten" (ljusblixt, laser som slocknar el dyl). En spegel eller ett prisma framför en del av linsen helt sonika. Vet inte vad din kamera kan men VITC finns ju på vissa modeller. Lite snabb matte (miniräknare,dator) och du har alla tider.

JerryT

Reply to
JerryT

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.