Boxer-övningar...

Hej!

Tänkte delge lite erfarenheter samt fråga lite... Köpte en SAGEM ITD64 hos en lokal leverantör. Lånade en bordsantenn.

Kopplade ihop det hela. Boxen kom upp med en fråga om jag ville göra en kanalsökning. Svarade ja.(Antennen i slumpmässigt läge) Efer en stund om det upp "Hittade 15 kanaler".

Började zappa. Upp kom Z, Discovery m.m. allt med perfekt bild. Trodde allt var klart. Började dock leta efter SVT1 m. fl. som inte fans i kanallistan. Prövade att vrida antennen för bästa "analoga" bild, och göra om sökningen. Lyckades så småningom få boxen att hitta 20 kanaler. Dock är vissa av dem svårt störda, men andra går perfekt.

Inser nu att det kanske måste till en utomhusanten alla fall...

Boxen har en display som visar några intressanta data som t.ex: "Signal styrka" just nu visas 54%, men fattar inte vad procentalet relaterar til? "Signal kvalitet" visar 74%, men åter: procent av vad?? BER tror jag är bitfel och den visar

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Signalstyrka kan vara uW. Kvaliteten kan vara amplituden på signalen. /Janne

Reply to
Janne

Jag håller med att boxar av den här typen borde kunna ge mer relevanta värden av ingenjörstyp - dvs. värden i dB och dBm, uW, dBuW osv. S/N och C/N (Code over Noise, vilket inte är samma sak som S/N utan ligger på digitaldomänen hur bra man vaskar ut vald kod (kanal) bland alla andra koder + störningar och brus)

- det måste vara lättare för ev. support att hantera saker om man har riktiga siffror, tycker jag...

--
Thomson har roligt översättning för något som jag förmodar är 
signalstyrka: (värde mellan 80 och 100 av vad för någon enhet?
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Det är nog bara ett sorts RSSI-värde som man inte har en aning om vad det motsvarar om man inte har tillgång till Thomsons interna specar, testinstruktioner eller dylikt.

Vadårå, e inte power = elkraft? :)

Inte särskilt...

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Om man tittar hos Teracom

formatting link
så ser man hur dom olika kanalerna ligger utlagda på olika "muxar". Dessa muxar har egna kanaler/frekvenser vilket framgår av sidan
formatting link

Jag tolkar detta som att det egentligen handlar om ett gäng separata sändare där man på varje sändare modulerar på ett antal digitala kanaler.

Mux2 har jag aldrig sett röken av. Mux3 och Mux4 går bra, och Mux1 kräver ordentligt pillande på bordsantennen. Jag kan titta på statusinformationen samtidigt som jag pejlar runt till bästa värden. Om jag får Mux1 bra, så tappar jag 3 och 4 samt omvänt.

Soligt väder idag, så det är läge att ta en tur upp på taket. Har som sagt nyss flyttat in, och jag har ingen koll på de antenner och sladdar som sitter i och på huset. Jag vet dock att det ej finns någon kopling till kabel-TV. Jag får i pincip sätta upp vad jag vill, men jag börjar bli lat på gamla dar...

/Johan S

Reply to
Johan Stäck

"Johan Stäck" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

Jag är mycket nöjd med kvaliten på min bild, samtliga kanaler (jämför främst med min gamla Nokia 9802 för satelit), även snabheten i kanalval. Här är mina värden:

60%

78%

24 db.

Samma

Använder mig av min gamla antenn som är monterad på vinden (bakom ett trätak klätt med cementpannor). Är som sagt mycket nöjd med mottagare och bild. På två månader bara enstaka sekunder med pixxelerade bilder, troligen inte mottagarens fel. Någon gång fått stänga av/på efter flitigt surfande (men det är ju ändå en dator). Lite dålig hantering vid favoritlistebyggande (går inte att flytta på kanaler, måste deleta och sätta in igen).

För de pengar jag gav (fick den på köpet vid köp av dator som jag hade beslutat att köpa innan erbjudandet kom), så är den mycket bra!

Martin

Reply to
Martin Johnsson

Nu har jag kopplat in mig på en utomhusantenn som tydligen hörde till min lägenhet. Den hängde på trekvart och fick rätas upp, och kabeldragningen (som jag hoppades slippa) är provisorisk, men nu hittas alla kanaler, och alla kanaler verkar stabila. Alla mätvärden är bättre än med inomhusantennen, men tydligt olika på olika kanaler/mux:ar.

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Uj uj uj! Det går inte annat än om man bor nära sändaren. Digitalsändarna är på ynka 50 kW och de analoga 1000 kW på UHF-bandet. Du behöver en troligen rejäl antenn utomhus. Bor man några mil från sändaren behövs ofta även en antennförstärkare. Sagem ITD64 är dock mycket bättre på det här jämfört med många andra boxar.

Reply to
Ken

Det är normalt att de är olika eftersom de ligger på olika frekvenser. Det viktiga är att de är tillräckligt bra.

formatting link

Reply to
Ken

dock behöver en digitalsändare kanske 20 dB i S/N medans analogvideo behöver 40 - 45 dB för brusfri bild, och det motsvarra ganska väl skillnade mellan 50 KW ERP och 1MW ERP och ändå bibehållen samma räckvidd...

(20 dB = 100 ggr effektskillnad)

Även om TV-sändare redan innan är väldigt bra sändare med hög linjaritet, så är kraven ännu högre när det gäller digitalsändare - och därmed svagare sändare vare sig man gillar det eller inte...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Men praktiken visar att man måste ha mycket stark signal för digital mottagning. Teori och praktik är lite olika.

Vi mottagare får se till att ha bra antennanläggningar. Det går inte att slarva som man gjorde med det analoga. "digitala störningar" ser ofta värre ut.

Reply to
Ken

jo, jag håller nog med, framförallt så verkar signalen variera i nivå med väder och vind...

och har man bara några dB i marginal så är det lätt att hamna under vatteytan sas.

jag har haft bekymmer med muxen som TV4, TV4-film mm. hänger på - ena tiden så har jag dålig signalstyrka och nästa stund har bra styrka.

just nu verkar inte kodningen fungera alls i TV4, medan signalstyrkan är bland dom bästa av alla kanaler - hoppas det fixar sig tills startrek_III börjar i natt på TV4-film - efter som det här kom ganska plötsligt nu...

Så, om inte fler har problem med TV4 i södertäljetrakten just nu kl 19:40 så börja nästa lukta saturering/IM i centralantens förstärkeri - och sådan brukar inte digitalt modulerade signaler gilla alls...

. . .

hmm, nu börja det bli bild igen, men 2.7 E-4 i BER trots utmärkt signalstyrka - nått är inte bra med TV4 MUX:n

har kanaler med betydligt sämre nivå med 4 E-7 BER...

framförallt blir det 'antingen eller' och man har inte den här 'brusiga' känslan om det blir bättre eller sämre när man riktar in antenn mm...

Reply to
Torbjörn Ekström

Ja det är där vi har problemet. Så fort man hamnar under gränsen blir det blockbildning i bilden och i ljudstörningar. Ljudet ger dock upp sist i min mottagare. Det händer alltså mycket och drastiskt när man når gränsen i en digitalmottagning jämfört med analog mottagning där det kontinuerligt blir sämre på ett skonsammare vis. Jag tycker att de snålade för mycket på digitalsändarna. Istället får vi se till att ha bra antennanläggningar. Folk är inte vana vid det ännu.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.