TV och Boxer

Hej Jag har Boxer hemma och har massor av fyrkanter och störningar i bilden. Nu har jag bytt CA-Modulen eftersom det var många som var kassa under 2006. Bilden blev klart bättre men inte bra på alla TV apparater. Min fråga är om det finns något mätverktyg som jag kan mäta hur signalen är i resp TV jack? Dom jag sett ligger från 15 000:- till en digiair för 1500 spänn. Finns det något annat smart verktyg, detta kommer att bli mer aktuellt då jag tar med mig boxer i husvagnen i sommar?

Hans

Reply to
Hans
Loading thread data ...

De flesta boxar har inbyggd mätfunktion. Sök dig dit via menyn. Fyrkanter och störningar beror nästan alltid på svag antennsignal. En rejäl antenn och en bra antennförstärkare brukar hjälpa.

formatting link

Reply to
Ken

Hej Jo den har jag sett och något mer ologiskt får man leta efter det piper och tutar, staplar åker upp och ner man fattar inget. Nu visar det sig att den CA modul jag tidigare haft gjort att bilden varit kass. Vad jag nu vill göra är se om det är samma fel på dom andra eller om det är kabeln inne i huset som är kass. Samt mäta Mormor kabel som bor granne vill snika på min antenn. Hans

Reply to
Hans

Har du möjligen en box från Dilog? De tutar en del under mätning, vilket kan vara en mycket använbar finess när man riktar in en antenn. Det finns dock en hake, man måste manuellt ställa in rätt frekvens på dessa boxar innan man mäter vilket många missar och därmed får helt tokiga värden.

Om du tycker att en stapel som visar signalstyrka är ologiskt så får du nog precisera vad det är du vill ha ut, annars brukar boxens egen mätfunktion ge en hyfsad fingervisning om hur det står till med signalen.

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

De boxar jag sett har fungerat bra att mäta med. Viktigt är att man mäter alla 5-6 MUXar som sänder i dagsläget. Man kan inte mäta alla på en gång eftersom mottagaren endast tar in en MUX (multiplex) åt gången.

formatting link
Välj en kanal inom en MUX och mät sedan, byt seda till en annan kanal i en annan MUX och mät igen o.s.v.

Reply to
Ken

"Hans" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@mid.individual.net...

Så här skriver boxer på sin hemsida:

Tillfälligt problem med CA-moduler

Vi har för närvarande problem med att bilden fryser med jämna mellanrum när man tittar på kodade kanaler. Problemet uppstår endast vid användande av CA-modul dvs då din mottagare är inbyggd i TV:n. Vad felet beror på är inte känt i dagsläget. Felsökning pågår hos Teracom.

Malte

begin 666 invis.gif K1TE&.#EA`0`!`( ``.

Reply to
Maltsov

Jo det stämmer det är en Dilog

När jag ställer mig på en kanal så pier det samt att stapeln åker från rött längst till vänster sedan åker den längst till höger grönt konstant. Alltså fram och tillbaka hela tiden. Den "pendlar" kan man nog säga. Jag kan inte förstå vad jag har för värde då.

Hans

Reply to
Hans

s:fpgp3i$5e0$ snipped-for-privacy@news.al.sw.ericsson.se...

n.

=E5r helt

=E5r

r fr=E5n

=F6nt konstant.

Ja Ja men har du som Henrik sa st=E4llt in dom kanalnummer som g=E4ller f=F6r den s=E4ndare som du tar emot signalen fr=E5n. Om du d=E5 fortfarande har signal som svajar fram och tillbaka m=E5ste du prova att rikta antennen mot en annan s=E4ndare, om det finns n=E5got s=E5dant alternativ. Det kan ju ocks=E5 vara fel p=E5 boxen. Dilogs boxar har ju ingen bra kvalite

Stefan

Reply to
Stefan495

Och du har ställt in den på rätt frekvens innan du mäter? Att båda staplarna pendlar en smula är normalt, lite större svängningar i signalnivän men sällan mer än +/- 5 procentenheter. Har man låg signalnivå så kan man ju tänka sig att det finns en brytpunkt där signalkvaliteten kollapsar helt och därmed får kraftigare svängningar.

Att jag tjatar om det där med mätning på rätt frekvens är för att om det varit så svajiga signaler som det verkar på din beskrivning så borde det nästan inte funkat alls, och det är ett vanligt misstag med dessa boxar.

Vill man slippa höra tutandet medan man mäter så går det att stänga av med mute-knappen (funkar åtminstone så på min box).

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

Ja Ja men har du som Henrik sa ställt in dom kanalnummer som gäller för den sändare som du tar emot signalen från. Om du då fortfarande har signal som svajar fram och tillbaka måste du prova att rikta antennen mot en annan sändare, om det finns något sådant alternativ. Det kan ju också vara fel på boxen. Dilogs boxar har ju ingen bra kvalite

Stefan

Jo jag står nog i begreppet att byta både antenn och boxer. Kan du ge mig ett bra kvalitets alternativ, den ska ha dubbla tuner och gärna hårddisk. Jag bor väldigt dumt för jag har ett berg bakom mig. Men jag hade samtidigt inga större problem med den analoga sändningen. Hans

Reply to
Hans

Nja, det beror kanske på vad man menar med kvalitet och vilka aspekter som bedöms. Skulle nog påstå att de tillhör de bättre i många fall, vilket förstås inte säger så mycket. Har haft oturen att mickla med boxar av en del andra fabrikat och det är makalöst hur många riktigt usla boxar det finns. Mjukvaran i Dilogs dubbeltunerboxar lämnar dock en del övrigt att önska.

Men när det gäller mottagning i områden med dålig signal så vet jag många som har haft strul med andra boxar men fått det att funka problemfritt med Dilog. Kompisen är antenninstallatör och har lekt lite med hur dålig signal hans gamla DT355 klarar, och även när han knappt får sina riktiga instrument att fungera så löser boxen det ändå utan problem.

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

snipped-for-privacy@q33g2000hsh.googlegroups.com...

ma

s.

,

enn.

ns

f=E5r helt

=E5r

ker fr=E5n

=F6nt konstant.

m mig.

Dom digitala s=E4ndarna =E4r mycket svagare =E4n dom analoga. D=E4rf=F6r m=E5ste man i besv=E4rliga fall s=E4tta upp en stor antenn och en bra l=E5gbrusig antennf=F6rst=E4rkare. I v=E4rsta fall kan du bli tvungen att anv=E4nda parabol i st=E4llet. Sagems boxar brukar fungera bra, =E4ven om dom inte alltid =E4r lika finessrika som konkurenterna. I allm=E4nhet =E4r det mer strul med dubbeltunerboxar =E4n med enkelboxar.

Stefan

Reply to
Stefan495

Boxar med dubbla tuners är som sagt gärna lite struligare, och det knepiga är att ju mer "halvfabrikat" de är ju dyrare blir de och det är svårt att peka ut en som passar just dig utan att veta hur den kommer att användas. Listar nedan upp några jag hållt ögonen på.

Dyrast just nu är väl DreamBox DM7025, köper du den får du kanske till och öppna det och byta tuner själv eftersom de normalt säljs med satellittuner. Sen vill det till att själv ladda på lämplig mjukvara som sedan kompletteras med de plugin du kan tänkas behöva. Inget för den som bara vill koppla in och köra, men den är oerhört flexibel och kan användas på sätt som inga andra boxar av denna typ kan. Exempelvis anslutas till nätverk så att man kan programmera den via internet eller att koppla upp den mot en nätverksdisk. Det är egentligen så att den bör vara ansluten till nätverket för att komma till sin rätt.

Sen finns ett antal snarlika modeller från Topfield. De funkar direkt ur lådan, och är ganska strulfria även om de kanske inte är direkt smidiga om du frågar mig. Däremot kan de tweakas närmast i oändlighet med patchar och små tilläggsprogram. Man kan plocka ut inspelningar till en dator via USB och bränna till DVD. Märket har nyligen bytt agent i Sverige, Dilog har tagit över. Återstår att se vad det kommer att innebära.

Samsung DTB850V hade tidigare allvarliga hårdvarubrister, men det verkar ha löst sig nu. Lite onödiga begränsningar och det har varit tyst från Samsung om uppdateringar.

Sagem har nyligen kommit med en ny serie med lite nya finesser, just nu lider de dock av lite barnsjukdomar. Ägare av den äldre versionen brukar vara nöjda, men periodvis har det varit en del problem med mjukvaran som Sagem tagit mer än lovligt lång tid på sig att lösa. Är tillsammans med Dilog f n den enda med stöd för Boxer Navigator.

Dilog (de nuvarande boxarna som egentligen är tillverkade av Handan) är ju som de är med diverse småstrul. Modellen är den äldsta på marknaden och har inte riktigt hängt med, dock var det den första som fick stöd för Boxer Navigator så det är inte helt dött. Även här kan man om man har tålamod plocka ut inspelningar via USB, men det går riktigt slött. Det är för övrigt den enda som inte kan schemalägga två samtidiga inspelningar av de som finns på marknaden just nu.

Philips DTR-7005 är lite av en doldis. Användarinterfacet är lite annorlunda men uppenbarligen lätt att lära även för tekniklikgiltiga, mina föräldrar skaffade en sån box och det har fallit väl ut. Egentligen är den inte direkt bäst på något, men den har heller inte några riktigt svaga sidor. Funkar OK vid dålig signal, känns stabil och har en gedigen multifjärr (till skillnad från övriga boxar som oftast har rikigt plastiga fjärrisar). Däremot går det inte att föra över filer till eller från boxen. Finns inte i många butiker men utan subvention ligger den på ca 3000 på nätet.

En ny box som mest skryter om att den kan spela in fyra samtidiga program från två muxar är Arion AT-9400, men den är helt oprövad i Sverige. En annan intressant box som lurar runt hörnet är Maximum T-8000 som enligt uppgift kommer att hamna på ett pris runt 6000 kr och när det gäller finesser och flexibilitet kommer att placera sig i närheten av DreamBox.

Men....

Det känns kanske lite surt att idag skaffa en herrejössesbox som inte klarar MPEG-4/H.264 (som redan sänds i liten skala). Sen är det väl inte rikigt lika klart när eller ens om det blir något med DVB-T2, men den första specen släpps nog "vilken dag som helst" och produkter förväntas 2009. Man kan aldrig tala om framtidssäkra produkter, men det kan ju ändå kännas lite fel att köpa en värstingmodell när det säkert redan finns en plan för att fasa ut nuvarande standard. Detta skulle väl med andra ord tala för Sagem, eller kanske Philips som båda är hyggligt bra boxar som går att få för måttliga pengar.

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

Vad är det specifikt som gör dubbeltunerboxar mer struliga ..? Krockande DiSEqC protokoll..?, jordloopar..?, mixer interferens..?

Hur mycket har man sänkt sändar effekten egentligen..?

Reply to
sky465nm

Fungerar det inte att plocka in videoströmmen med ett PC-kort. Och därefter spela upp den nya kodningen med datorn..?

Hittade detta citatet på wikipedia: "It is expected that by 2017 there will be enough equipment to switch all transmissions to DVB-T2, providing a full HD service on Freeview with archive channels using DVB-T2 to deliver standard-resolution MPEG-4 Part 10 channels." Mao en del mottagare har ett bäst före datum.

Reply to
sky465nm

På UHF-bandet sände man analogt med 1000 kW ERP i storsändarna. De digitala är på ynka 50 kW ERP. 20 ggr skillnad alltså. Det gör att man måste ha bra antennanläggning. Det går inte att fuska som förr.

Reply to
Ken

Det är dessvärre riktigt dåligt med vissa boxar. Rent skräp! Gamla Sagem-boxar hade en mycket bra tuner, det har inte de nyare. Jag vet idag inte vad jag skulle våga köpa. Helt klart bör den klara MPEG4 och ha bra tuner, annars köper jag inte.

Reply to
Ken

Ingen kompensation i antalet sändare ..?

Vad betecknar du som antennfusk ?

Reply to
sky465nm

Det har tillkommit några lokala svaga sändare där det visat sig vara stora problem, dock ej med tanke på att kompensera för dåliga antennanläggningar.

Att folk har haft för dåliga antennaläggningar förut med gryniga bilder som resultat, men med digitalt ka man inte ha för svag antensignal eftersom konsekvenserna blir rätt påtagliga. Det är egentligen bra att man har svagare sändare eftersom det är slöseri med energi med de kraftiga sändare vi haft. Stora mottagarantenner slösar inte med elenergi.

Reply to
Ken

Fast det klagomålet bör egentligen gälla ditt inköpsställe, eftersom det är dit du skall vända dig enligt konsumenträtten. Det är i och för sig många som vänder sig direkt till tillverkare/importör och de försöker ofta hjälpa till, men de har egentligen rätt att hänvisa dig tillbaks till den du handlade av.

Som sagt den nya boxen (som du tycks ha) lider av en del barnsjukdomar. De äldre modellerna har efter motsvarande inkörningsproblem tydligen varit ganska stabila. Några start/stopp-signaler som du hänvisar till sänds inte. Senaste skvallret är att en uppdatering är på väg att läggas ut i luften, kanske redan idag, men det är andrahandsuppgifter som bäst.

Om det är problem med själva boxen och du köpt den via Boxer så är det såvitt jag förstår deras ansvar att lösa dem enligt de alternativ som konsumentköplagen ger, inte Sagems. Handlar det om mottagningen i sig så lär inte Boxer ha något ansvar för det.

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.