Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

Tweedehands Quad, Radford, Unitran buizenbakken zijn heel goed. Maar dan wel een setje nieuwe buizen erin. Maar een transistorversterker (zonder uitgangstrafo!!!!) presteert prima, en meestal lagere IM en harmonische vervorming dan zijn buizencollega. Tis een geloof aangewakkerd door wat bladen en handige jongens, die verkopen oude technieken als mooi, beter, warmer ed. Technici midden jaren 60 waren eensluidend dat het ontbreken van de uitgangstrafo beter was (wat er niet is kan ook geen ellende veroorzaken) Een trafo voor audioweergave moet aan hoge eisen voldoen. De trafo heeft ijzer en koperverliezen, de primaire moet in veel pakketjes gewikkeld worden om de spreidingszelfinduktie laag te houden. Denk aan de impulsweergave die altijd naijlt in een trafo. Tis leuk voor de hobby maar lieden die beweren dat buizen eindversterkers beter zijn dan transistoren weten niet beter. Bij voorversterkers maakt het niet niet, daar zit geen dikke klomp ijzer en koper tussen.

Maurits

Reply to
Maurits
Loading thread data ...

Klopt, de OP heeft het over een Akai versterker, ik haalde de tapedecks erbij. Die werden als eerste verkocht in NL toen Akai zich hier op de markt vestigde (1965, Fodor) Pas later gingen ze versterkers importeren.

Schoonpoetsen, demagnetiseren, koppen vernieuwen ed. Heb ik ook wel gedaan, je bleef ermee bezig.

Maurits

Reply to
Maurits

Je zult toch moeten toegeven dat buizenbakken warmer zijn. Letterlijk. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Lager harmonische vervorming ja. Maar die vervorming is helemaal niet zo erg. Cross-over vervorming bijvoorbeeld klinkt veel slechter. De warmte van de buizenbak komt juist voor uit het feit dat de even harmonischen lekker klinken.

IM vervorming (IM zijn mengtonen) klinkt slecht. Door de lagere lineariteit kan een buizenbak dit geven.. Maar IM wordt ook in het cross-over gebied gegenereerd en daar is de buizenbak weer beter. Met feedback haal je bij een torrrenbak vervorming weg. Maar dan krijg je weer timingproblemen.

Ook daar zijn 2 groepem: de redelijken, en de mensen met houten volumeknoppen van 400 dollar.

Ja. Maar dat kunnen ze tegenwoordig best goed. Ik zie de mindere dempingsfactor van de buizenbak meer als nadeel, je moet eigenlijk gedempte speakers hebben voor een buizenbak.

Juist met impulsen is een buizenbak goed? Een trafo geeft impulsen niet trager door?

Voor gewone toepassingen is een torrenbak (mosfet etc) beter.

Buizenversterkers hebben voordelen voor instrumentversterking, zoals het niet vastlopen. En lekker gillen bij gitaren. En als je een buizenbak een keer overbelast is hij niet meteen kapot.

En in ieder geval is een buizenbak vele malen mooier. Vooral als het donker is.

P.

Reply to
P.

Het verschil is dat er nu ander kernmateriaal is voor de uitgangstrafo. Misschien is daardoor het rendement iets verhoogd, no big deal. Qua ontwerp is er weinig nieuws onder de zon. Hoogstens wat variatie is tegenkoppeling. Sinds Matti Otala (Transient IM) weten we dat dat ook niet zaligmakend is.

Een transistor versterker die cross-overt is defekt. Je moet geen appels met peren vergelijken.

Niet als het goed gebeurd, zie bijv. een Quad 606. Veel vermogen, weinig warmte, prima specs (en niet duur)

Ach, echt belangrijk is het niet al bij geringe dempingsfactor hou je je speakers in bedwang.

Speakers bepalen echt het geluid en vervormen een veelvoud van wat versterkers doen. Wordt weleens gemeten met Bruel en Kjaer apparatuur. Maar die gegevens vermeld geen enkele luidsprekerfabrikant........ Ze vermelden leuke dingen zoals vermogen en frequentiebereik niet hoeveel de vervorming bijv. IM is.

Jawel, tijdsdomein defekten is een belangrijk euvel van trafo's, omdat niet alle frequenties hetzelfde behandeld worden.

Als de voedingsspanning hoog genoeg is loopt ook een transistor niet vast, alleen moet je dan een BF ipv een BC erin zetten. Idem voor transistor versterker die defekt gaat bij overbelasting. Daarvoor bouw je gewoon een limitercircuit in, kan gewoon met een diode die de basis naar beneden trekt.

Zekers, en warm hoor, zat soms flink te zweten in dat reparatiehok.

Maurits

Reply to
Maurits

Een echt goede buiznbak staat in klasse A !

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Mooie vergelijking. Bach klinkt prima (als je er van houdt! :-) met 200-dollar violen. Stradivarius kan daar echt niets aan toevoegen.

Reply to
Johan de Koning

Ja, want duurder is beter! Toch?

Reply to
Johan de Koning

De meeste gitaristen weten wel dat buizenbakken onnodig

1 zwaar 2 onbetrouwbaar 3 duur 4 inefficient zijn, maar geilen er toch op.

Net zoiets als vrouwen die tegen beter weten in op foute mannen vallen. :-)

Ten minste 800 uur, voor 95% van onze lampen . Daar lopen consumenten toch niet warm voor.

Ik vermoed dat de verdeling verre van normaal is. En dus dat 1 of 2 scalairen als maat tekort schiet.

Maar laat het maar het lekker verder evolueren. In 2019 doen alle (ook goedkope) spaarlampen 15000 uur. Gemiddeld of zoiets, met kleine spreiding.

Reply to
Johan de Koning

??? geloof jij in mirakels????

Reply to
Sjouke Burry

Inderdaad. Zolang je ze maar uit laat.

-p

Reply to
Piet Beertema

Doet dat ertoe?

Als al gezegd, het is een badkuipcurve. Percentielen zijn daar heel geschikt voor.

Je bent een optimist,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Een 'spaarlamp' is tegen die tijd een ledlamp en zal die 15000 uur gemakkelijk halen. Ja waarschijnlijk zelfs de spotgoedkope chinese spaarlampen (al denk ik eigenlijk dat de chinese producten tegen die tijd niet zo goedkoop meer zullen zijn)..

Reply to
Eva

Het probleem is dat de voeding de beperkende factor in de levensduur zal zijn of worden.

Bij de levensduur van PL- en TL-lampen kan je nog stellen dat een goed geconstrueerd EVSA ettelijke lamplevens meegaat (15.000 uur wordt makkelijk gehaald), maar een "bouwmarktkwaliteit" LED-lamp zal in zijn geheel niet al te veel langer meegaan dan een "bouwmarktkwaliteit" spaarlamp nu. Tenzij LED-lampen significant duurder blijven en/of een ordegrootte zuiniger (= minder warmteproductie, ook in het EVSA) worden dan de huidige spaarlampen. Hoewel je in het laatste geval het risico loopt dat er overeenkomstig op de voeding bezuinigd wordt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Buiten dat, hoe lang leeft een te kleine, overbelaste, slecht gefabriceerde LED? Want dat maakt een ledlamp goedkoop.

Reply to
Sjouke Burry

Zeker in het begin een probleem. Maar er wordt gesproken over 2019. Zal zich dat over 10 jaar niet uitgekristalliseerd hebben? En verder denk ik dat je over 10 jaar zeer langlevende ledlampen kunt kopen met een erg hoog rendement maar dat dat hoge rendement en die kwaliteit ook betaald moet worden. Alle waar naar zijn geld tenslotte..

Reply to
Eva

"Sjouke Burry" wrote

Goedkoop wordt iets als er flink bezuinigd wordt op het ontwerp en de uitvoering en diverse zaken maar voor lief worden genomen. Dat vertaalt zich meestal in een slecht en onvolmaakt ontwerp. Dat laat zich dan vertalen in een product met beroerde kwaliteit met beroerde specificaties en een korte levensduur. Het voordeel is dan weer de prijs. Alle waar naar zijn geld. Bij spaarlampen kun je stellen dat je een bepaald aantal lumen per zoveel uren betaalt..

Reply to
Eva

Voor vermogens LEDs kan je erop rekenen dat dat tegen gaat vallen,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Aldus sprak de A-consument,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

zich

je

Zolang er 12.000 uur durende philips spaarlampen voor 2.59 euro bij action liggen ben ik een a-consument. Ik val nu eenmaal op goede kwaliteit. En ik koop liever een 2ehands toyota dan een 2ehands fiat. Eigenlijk koop ik zelfs liever een 2ehands toyota dan een nieuwe fiat. Gek he?

Reply to
Eva

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.