C15 connector op netwerkapparatuur - waarom?

Weet iemand wat de reden is waarom netwerkapparatuur (switches e.d.) tegenwoordig voorzien wordt van IEC C15 netspanningsentrees ipv het vroeger gebruikelijke C13 type?

C13 is het soort wat je in je PC en monitor hebt C15 wordt bijvoorbeeld gebruikt bij strijkbouten en heetwaterketels

Daar zit een extra nok in de entree en een uitsparing in de connector, waardoor een C15 kabel wel in een C13 entree past maar omgekeerd niet.

Ik pakte onlangs een nieuwe switch uit en daar zat zo'n C15 entree op waardoor een standaard kabel er niet in past. En inderdaad, er zat ook een passend snoer bij, zo'n strijkijzersnoer (hard rubber).

Ik dacht aan een productiefout (verkeerde entree gemonteerd) die gecompenseerd is door een afwijkend snoer bij te leveren, maar nu ik wat heb gegoogled zie ik dat er bij een ander merk zelfs expliciet vermeld staat dat er een C15 steker in moet.

Waarom doet men dit? Normaal is C15 voor hete apparaten en deze switch blijft hardstikke koud.

Reply to
Rob
Loading thread data ...

"Rob" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@xs8.xsall.nl...

Wat voor merk en model switch gaat het om?

Is het misschien een model dat oorspronkelijk voor de Engelse markt bedoeld was? Het lijkt erop dat het daar meer gebruikt wordt.

Wellicht een manier om meer snoeren te kunnen verkopen omdat C15 minder gebruikelijk is dan C14...

Ik heb na jouw bericht ook zitten zoeken, maar echt een duidelijke reden heb ik ook niet gevonden.

--
Mvg,
Reply to
Arlé Mooldijk

Ik denk dat hier de verklaring staat:

formatting link
For use in high temperature settings (for example, electric kettle,

-> computer networking closets). En dan onder het motto "Als het daar moet, dan maar overal".

-p

Reply to
Piet Beertema

Ja dat had ik ook gezien, maar ik had "electric kettle" nog nooit geassocieerd met "computer networking closets".

Het was me door die pagina wel duidelijk dat het kennelijk geen vergissing is, maar de reden weet ik nog niet.

Reply to
Rob

Het is een HP/Procurve PoE switch. We hebben er veel van, en die hebben allemaal een C13 connector behalve deze laatst aangeschafte.

Denk ik niet, het snoer wat in de doos was meeverpakt was gewoon het type met onze steker eraan (zo'n randaarde/aardpen combi)

Tja het snoer zit er bij. Ik zie dat er kennelijk ook een markt is voor adaptersnoeren naar het normale type.

Zou het iets met brand te maken hebben? Lijkt me toch dat als het zo heet wordt dat een normaal snoer niet meer veilig is (70C?) je dan ook wel andere problemen hebt.

Reply to
Rob

The wise Rob enlightened me with:

Zie je het alleen bij PoE switches? Ik kan me voorstellen dat die apparaten behoorlijk meer Watt verstoken dan normale switches bij volle belasting met 30 watt per poort kabels dus een stuk warmer kunnen worden. En dat het dan een kwestie is van afdoende marge houden. Misschien is de verschuiving dan te verklaren door het feit dat steeds meer switches met PoE geleverd/gebruikt worden en je dus net zo goed op die kabels kan standaardiseren.

Mark

Reply to
Mark Huizer

Nou die dingen worden anders helemaal niet heet, zeker niet heter dan een server ofzo. Er zit uiteraard gewoon een switchmode powersupply in dus er wordt lang niet in de switch verstookt wat er in de loads verstookt wordt. En er zitten ventilatoren in. Als ik het ding aan doe gaan die heel eventjes draaien en gaan dan lekker zitten wachten tot ik hem zwaar ga belasten denk ik. Dat is ook meestal het geval tegenwoordig: geregelde ventilatoren.

Er is wellicht rekening mee gehouden dat je geen airco hebt in de ruimte waar die dingen hangen (is bij ons wel het geval overigens) en misschien is er ooit in een warm land een keer wat mee mis gegaan ofzo?

Ik vond het opvallend dat ik dit bij een HP/Procurve zag en toen ik ging zoeken op C15 en switch toen kwam ik bij een Cisco switch uit waar dat gespecificeerd was. Dus het is kennelijk niet de bevlieging van een enkele ontwerper ofzo. Maar het is wel nieuw.

Reply to
Rob

Dat niet direct, nee. Maar het gaat dan ook niet om de associatie.

Voor standalone gebruik lijkt het me ook zinloos. Maar stapel een batterij van die dingen op elkaar in een matig/slecht geventileerd 'computer networking closet' en de boel kan wel degelijk knap heet worden. Ik zal nooit de gesmolten pootjes vergeten toen we, in een toch behoorlijk geventileerd cabinet, trailblazers 5 lagen dik op elkaar hadden gestapeld... Terwijl die dingen standalone nauwelijks warm werden.

-p

Reply to
Piet Beertema

Nou ja, ik gok dat je er hoogstens telefoons aan hebt hangen. Die doen maar 15W meen ik, geen 30. En dan ook nog grotendeels bij het opstarten.

Nou ja... "network closets" inderdaad :) Dat zijn nog wel eens gewoon kastjes in een kamertje zonder airco.

Mark

Reply to
Mark Huizer

De switch max 15 watt. Volgens de specs in ieder geval. Volgens de status output vand de switch trekken de idle telefoons ongeveer

2.5 watt.

Maximaal 15*24 = 360 watt, bij 85% rendement van de voeding 54 watt dissipatie in de switch. Daar krijg ik nou niet direct een "dat wordt loeiheet" associatie bij, een server in dezelfde formfactor trekt meestal al rond de 100 watt als hij licht belast is. En in de gemiddelde toestand is het dus nog 6 keer minder.

Daar moet het dan wel haast in zitten. Die server mag alleen in een airco ruimte en die switch mag in ongekoelde ruimtes. Ofzo.

Reply to
Rob

Die C15 ken ik hier van waterkokers en een Nilfisk stofzuiger met een metalen buitenzijde.

--
Fred Mobach 
website : https://fred.mobach.nl 
 Click to see the full signature
Reply to
Fred Mobach

Gokje .. misschien omdat je er dan automatisch ook een hittebestendige onbrandbare kabel bij krijgt ? Omdat deze apparatuur wordt gebruikt in gebouw installaties, en omdat je in gebouwen niet zomaar elke kabel mag gebruiken die je wil i.v.m. het verspreiden van brand via de kabelgoten, zal dit dus de manier zijn om het allemaal veilig te krijgen. Zo dwing je dus de installateur om niet zomaar een "onveilig" netsnoer te gebruiken wat hij toevallig nog ergens had liggen. Niet omdat die switch of dat snoer nou zelf een brand zullen veroorzaken, maar omdat het snoer kan bijdragen aan het verspreiden van een brand. En dat is niet professioneel...

-- Jeroen

Reply to
Jeroen

Dat lijkt me nou een veel aannemelijker verhaal dan dat die switch ineens zo heet als een strijkbout of waterkoker zou worden!

Bedankt.

Reply to
Rob

Maar netsnoeren plegen kort te zijn, en niet verder te gaan dan een contactdoos vlak in de buurt. In kabelgoten worden ze dus niet gebruikt, dus ik zie niet in hoe ze bij zouden kunnen dragen aan brandverspreiding [via kabelgoten] binnen een gebouw. Binnen een wiring closet ligt dat natuurlijk anders, maar dan moet je daarbinnen ook met brandvertragende datapatchkabels werken. En ik vermoed dat die niet vereist zijn op grond van brandveiligheidseisen.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.