Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

Nee, omgekeerd. Je kunt immers 0 km per liter 'rijden' indien je stil staat met draaiende motor. Als je 100 km rijdt, kun je niet blijvend stilstaan, maar wel een mix berekenen.

Reply to
KE
Loading thread data ...

Dan klopt het dus niet wat je schrijft, want het is precies andersom. Het aantal km per liter is altijd een begrensd getal want je kunt niet oneindig zuinig rijden. Het aantal liter per 100km (helaas is dat de norm) kan wel oneindig worden, namelijk als je stil staat. Dan moet de verbruiksmeter dus iets doen. In mijn auto valt ie dan uit, geeft ---. In andere auto's schakelt ie dan over naar liter per uur.

Reply to
Rob

Jouw betoog snap ik nu niet. Het is overigens niet echt belangrijk, maar waarschijnlijk wel de reden dat ze in liters per 100 km uitdrukken. Zelf reken ik dan weer om in km's per liter, omdat me dat meer aanspreekt. In deze draad is het extra belangrijk, omdat het o.a. ging over de invloed van extra energie-verbruik (autolampen) tijdens stilstand. De ca 200 W meerverbruik valt op in verhouding tot een zeer laag verbruik per uur, maar nog marginaal indien het totale motorvermogen wordt gebruikt. Daarom lijkt mij het verbruik gemeten over 100 km (een afstand) beter omdat je dan 0 km (geen afstand) uitsluit.

Reply to
KE

Volgens mij snap je er niks van hoe meten en berekenen werkt. Dus ik houd er maar over op.

Reply to
Rob

Denk je dan dat alle fabrikanten ter wereld er ook niets van snappen?

Reply to
KE

Het gaat niet om de kosten. Maar om de hoeveelheid energie, het milieu. En dan geeft productie in een land waar geen energiebelasting wordt geheven (zie onze 70% belasting op benzine) een vertekend beeld.

P.

Reply to
P.

Onzin. Goed ontworpen elektronica gaat tientallen jaren mee. En dan heb ik het over continu gebruik!

Ik heb industriële elektronica ontwikkeld die nu in een hoop fabrieken na 25 jaar nog werkt.

P.

Reply to
P.

25 jaar lijkt me heel normaal voor goed ontworpen elektronica. Voor militaire spullen is 50 jaar eerder de maat dus het kan gewoon. Het toverwoord is overdimensioneren en goede kwaliteit compontenten gebruiken en de schema's laten maken door iemand die er echt verstand van heeft. Een standaard spoel in een tl-buis gaat misschien wel 100 jaar mee. En die spoel hoeft helemaal niet voor een slecht rendement te zorgen als die een beetje overgedimsioneerd wordt. Dik draad en zo en dus lage weerstand. Op dit moment verkopen ze spaarlampen met elektronica die op een dun pertinax printje zit en die net aan werkt en hier en daar nog eens flink heet wordt ook. Dat is geschikt om misschien 1 jaar betrouwbaar te werken. Een (jarenlang gebruikte) osram lamp die ik eens zag was geheel volgens het boekje ontworpen en daar zat de elektronica op een versterkt epoxy printje en daar werd blijkbaar niets warm want daar was geen spoor van te zien. Maarja die osram lamp was natuurlijk iets van 10 euro geweest en dan koopt de half-debiele burger het natuurlijk niet. Dioe worden liever opgelicht met inferieure troep uit china die via ikea en kruidvat en gamma gesleten wordt. En goedkoop joh! Weet je wat we geven korting als je er 10 tegelijk koopt! Is wel nodig ook want je blijft vervangen. Per jaar zal die osram lamp wel veel goedkoper zijn denk ik zo en in ieder geval misschien wel 10x zo goed voor het milieu..
Reply to
Eva

En laat dat *in dit verband* nu volstrekt geen argument zijn. Want het gaat hier juist om *intermitterend* gebruik. Waardoor zaken als bijv. thermische stress ook een rol spelen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ook daar helpt goed ontwerp uitstekend tegen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Was dat maar waar. Ook het beste ontwerp kan teniet gedaan worden door een slechte uitvoering.

-p

Reply to
Piet Beertema

Nu haal je er een nieuwe factor bij, maar dat is wel deels waar. Echter kan je met een goed ontwerp (en dus ook specificatie) veel ondervangen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Continu gebruik is gewoon heel de dag. 's Nachts uit neem ik aan. Verder slijten elkos die een van de belangrijkste oorzaken van uitval zijn niet door aan-uitschakelen.

En thermische stress die invloed heeft ontstaat alleen bij slechte designs. Zoas componenten op een koelplaat monteren met de pootjes in de print zonder flexibiliteit: dat gaat binnen 1 a 2 jaar loszitten

P.

Reply to
P.

Nee. Want de layout en opbouw is onderdeel van het ontwerp. Ook de print is onderdeel, en zelfs de behuizing.

P.

Reply to
P.

Dat hangt wat van het soort toepssing af. Vermogenselectronica bij ook nog hoge spanningen heeft het relatief moeilijk.

Dat maakt het makkelijker.

Professionele producten is een ander verhaal. En een heel ander prijskaartje,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Er is maar weinig consumenten electronica die dat echt haalt. Het heeft ook geen zin, want het is lang voor die tijd technisch verouderd.

Onzin. Je mag faalkansen niet in levensduur vertalen. En kijk eens naar wat die milspec zooi kost.

Mooie woorden. De praktijk valt nogal eens tegen.

Mijn ervaring is anders. (diverse kapote gezien)

Is economisch niet te verantwoorden. Milieutechnisch ook niet.

Ik heb ook twee (electronisch) kapotte Osrams gehad. (uit tien) De eerste zelfs al na een uur branden. (maar die namen ze wel terug)

Hoezo opgelicht? De koper krijgt waar voor zijn geld.

Het is vnl goed voor de aandeelhouders van mijnheer Osram. (die al sinds de oertijd aan kartelvorming doet om de prijzen kunstmatig hoog te houden)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Neem nou een versterker. Die gaat veel langer mee dan dat. Maar dan hebben we het natuurlijk wel over a-merken en niet over goedkope prul.

Waar kan ik een industriele spaarlamp kopen? En waar een militaire? Als ik er nou eens eentje wil hebben die 100% zeker de 12.000 uur volmaakt welke moet ik dan hebben? Bij alles is het zo dat je zelf kunt kiezen wat je wilt hebben en hoe goed dat moet zijn. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Een fiat of een toyota om maar eens wat te noemen. Nou de chinese shitzooi (vergelijkbaar met fiat) kun je overal om je heen kopen voor vrijwel niets. Maar waar koop ik die a-merk lampen? Garandeert osram of philips dan wel het aantal uren dat ze claimen te halen?

Een 800 volt mosfet gebruiken inplaats van de gebruikelijke 400 volt types zal de overlijdenskans van dat onderdeel aanmerkelijk verminderen. En dat geldt ook voor de condensatoren die ze gebruiken en voor verder alles in die lamp. Overdimensioneren geeft hoge betrouwbaarheid en lange levensduur.

Ik maak graag een uitzondering voor de spoelen in de bekende gamma-armaturen (die als een gek zoemen).

beetje

Iets dat 100 jaar meegaat is uiteraard wel milieutechnisch te verantwoorden. En als er werkelijk een dikke klos koper aan zit dan is recyclen zeer rendabel te doen.

werken.

het

printje

Ik weet dat osram tot voor kort types had met een extra lange levensduur. Die waren wel een enorm stuk duurder. De meerprijs was zodanig veel meer dat je altijd zou kiezen voor de goedkope versie.

koopt

met

wordt.

Nee. Je verwacht dat iets een bepaalde levensduur heeft en die wordt in de praktijk niet gehaald. Dit is dus misleiding.

koopt!

wel

goed

Ja die fraaie osram lampen zijn veel te duur. Geldt ook voor philips spaarlampen. Die beetje betere elektronika zal wel iets duurder zijn maar 2 to 3x zo duur lijkt me complete nonsens. Maar je ziet nu dat zelfs philips in prijs omlaag gaat. Alleen ben ik dan bang dat ze nu dus ook troep leveren. 'Made in china' met inferieure onderdelen en op elke honderste cent is gelet. Tsja..

Reply to
Eva

Een derderangs of toevallig slecht werkend golfsoldeerbad kan zelfs het meest fantastische ontwerp compleet teniet doen. En ja, ook dat valt onder "uitvoering".

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat versta ik er ook onder, ja.

Dat versta ik er niet onder: continu is continu.

-p

Reply to
Piet Beertema

Een militaire? Een die camouflagelicht geeft? :-)

Dan neem je de goedkopere die 8000 uur meegaat. Want ook die dure die de 12000 volmaakt is niet volmaakt en gaat in de loop der tijd minder licht geven.

Maar Philips heeft ook een andere oplossing: een type dat al wat langer meegaat wordt goedkoper gemaakt, maar tegelijk vervangen door een "nieuw" type. Dat "nieuwe" type is uiteraard sexier en er wordt drukte over gemaakt, en hij is natuurlijk duurder. Maar de levensduur is even lang als van het "oude" type. En hij is al evenmin als het "oude" type dimbaar. Zie wat er nu gebeurt met de Genie vs. de Tornado. En, oh ja, het rendement is wat hoger.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.