krachtstroommotor

Hoi,

Ik heb nu tijd om met de krachtstroommotor te gaan spelen die ik onlangs uit de container heb gered. Helaas zijn de kabels doorgeknipt, maar er gaan behalve de aarde nog drie draden naar de motor. Heb ik het goed als ik aanneem dat dit de drie fasedraden van de krachtstroom zijn, en dat er dus geen nuldraad heengaat?

Paai

Reply to
paai
Loading thread data ...

"paai" schreef in bericht news:AstOc.2944$% snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Ja, klopt. Als de motor de verkeerde kant omdraait,

2 willekeurige aansluitingen wisselen.
Reply to
Heden

Dat zou je kunnen meten Paai....en met twee willekeurige aansluitingen wisselen moet je oppassen....kan de aarddraad bij zijn.... ;-)

groet Manus.

Reply to
Manus

Dat is wel het meest waarschijnlijk ja en gebruikelijk voor krachtstroommotoren. Zit er wel een aansluitkastje op en een typeplaatje?

Let even op de spanning als het een 220/380 motor is moet je hem in ster op 380V zetten als het een 380/660 motor is, dan moet (mag) je hem in driehoek schakelen.

Normaal zitten in zo'n aansluitkastje 6 aansluitingen, 2 rijtjes van 3 en 3 doorverbindingsplaatjes. Voor driehoek zet zet je een plaatje tussen elk paar aansluitingen en sluit je daar elk een fase op aan. Voor ster verbind je alle 3 aansluitingen van 1 rijtje aan elkaar met de plaatjes (je houdt er 1 over, die doe je gewoon dubbel) en sluit je de fasen op de 3 overgebleven aansluitingen aan. Voor aarde zit er meestal een schroefje onderin het kastje.

Soms staat het aansluitschema gewoon in het deksel.

Driehoek Ster

L1 L2 L3 L1 L2 L3

R S T R S T | | | | | | U V W U===V---W

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

"Now this is a totally brain damaged algorithm.  Gag me with a smurfette."
		-- P. Buhr, Computer Science 354
Reply to
Stef

Nee, de aarde is de vierde, als zodanig herkenbaar en zit aan de massa. Maar de opmerking van 'heden' is relevant, omdat er twee wikkelingen op zitten, ieder met hun eigen kabel. En die wil ik niet tegen elkaar in laten draaien :-)

Paai

Reply to
paai

Dat lijkt een goede aanname, maar meet even de weerstand tussen alle wikkelingen. Dat moet driemaal dezelfde weerstand opleveren. En voor de zekerheid ook even tussen aarde en de fase draden. Dat hoort oneindig te zijn, anders zit er aardsluiting in.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Twee wikkelingen ? hebben we het nog over een draaistroommotor of wellicht over een ander type ?

Reply to
Manus

Twee wikkelingen voor drie snelheden. A, B en A+B. Neem ik aan tenminste.

Reply to
paai

Die krachtstroommotor waar ik het over heb heeft dus op het dak van een sportcomplex gestaan en heeft een ventilator aangedreven.

Nu vraagt hij wel 380 Volt, maar slechts 0.21 amp voor de ene wikkeling en 0.49 amp voor de andere. Maar als die dingen zo weinig stroom vragen, waarom dan de moeite van een 380V aansluiting?

Kortom: waarom heeft men eigenlijk voor deze oplossing gekozen?

Paai

Reply to
paai

Dit meet je met draaiende motor?

Omdat hij nu zonder belasting draait en vroeger met weet-ik-veel als belasting?

--
Maurice                                    mauricej (at) xs4all (dot) nl
Reply to
Maurice Janssen

Hoe kom je aan die getallen? Post eens wat er op het type plaatje staat.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Dat /staat/ op het typeplaatje...

Reply to
paai

Onderhoudsvrij. Een 1 fase motor met kortsluitanker heeft altijd een condensator en een hulpwikkeling (met in/uitschakelmechanisme) nodig om te draaien en respektievelijk te starten. Allemaal extra componenten die defect kunnen raken.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Dan is het *geen* driefasen motor, maar een enkelfase(beetje rare term bij 380/400V hier) motor met hulpwikkeling. Ik ga er nog steeds vanuit dat er drie draden uitkomen en een afzonderlijke aarde. Je hebt nog geen andwoord gegeven op de vraag of de verschillende wikkelingen onderling gelijke weerstanden hebben, maar dat zal dan ook wel niet. Aansluiten: De wikkelingen met de laagste weerstand tussen de fases. De overblijvende draad via een condensator aansluiten op een van die fases. Ander fase nemen als draairichting verkeerd.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Hoe is het eigenlijk mogelijk dat een krachtstroommotor geen nul-draad nodig heeft?

Paai

Reply to
paai

Hi Paai. Heeft te maken met ster of driehoek. nuldraad is bij gelijke belasting en dimensionering van de drie wikkelingen niet nodig. In driehoek is er zelfs geen mogelijkheid om een nuldraad aan te sluiten. Om "scheeftrekken" in sterschakeling te voorkomen wordt de nul, aangzien aanwezig, toch gebruikt. In ster staat er 230 V per wikkeling. In driehoek 230 V maal wortel3. Vandaar dat zwaardere motoren vaak in ster worden aangelopen en dan doorschakelen naar driehoek (meer vermogendoor hogere spanning op wikkeling)

Hal

Reply to
Hal

Hal wrote: ...

Ik snap het. Dank.

Reply to
paai

De fases zijn onderling 120 graden tov elkaar verschoven. Bovendien zijn de stromen in elke fase evengroot. Als je twee fases neemt (stel even 0 en 120 graden) en die stromen vectorieel optelt dan kom je in het midden uit. Een fictieve stroom even groot als de orginele srtomen en op 60 graden. De derde fase is even groot, maar precies tegengesteld in fase. Die heft de fictieve fase precies op.

Ik kan helaas niet zo snel een plaatje vinden.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

De term krachtstroom is een beetje verwarrend...

Het openbare net bestaat uit drie fasen die ten opzichte van de aarde en de nul 230 spanningsverschil hebben en ten opzichte van elkaar 400 volt. Een driefasen aansluiting noemt men in de volksmond krachtstroom.

Bij de eenfase aansluiting loopt de stroom door de fase en de nul. Bij een driefase aansluiting is dat iets ingewikkelder. Daar loopt de stroom door de fasen , terwijl er indien een driefasen belasting aangesloten werd niets door de nul loopt. Deze hoeft in feite zelfs niet aangesloten te worden om een goede werking te verkrijgen.

"paai" schreef in bericht news:N%NPc.2968$% snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl... | paai wrote: | | | >>>>>> Ik heb nu tijd om met de krachtstroommotor te gaan spelen die | >>>>>> ik onlangs uit de container heb gered. Helaas zijn de kabels | >>>>>> doorgeknipt, maar er gaan behalve de aarde nog drie draden | >>>>>> naar de motor. Heb ik het goed als ik aanneem dat dit de drie | >>>>>> fasedraden van de krachtstroom zijn, en dat er dus geen nuldraad | >>>>>> heengaat? | | Hoe is het eigenlijk mogelijk dat een krachtstroommotor geen nul-draad | nodig heeft? | | Paai

Reply to
Roodborstje

de naam duidt het al aan. Bij een evenwichtige belasting is de stroom bij een sternet in de nul draad (tussen de twee middelpunten) nul ampere.

driehoek

wikkeling)

Reply to
edg

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.