Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

En gaat dan alsnog lang mee...

Klopt, maar voor een spaarlamp zit je dan misschien op een factor 2 of 3 en dat is een "invstering" die je er na een paar jaar al uit hebt in vergelijking met een slecht exemplaar.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

De betere geluidsapparatuur haalt dat nog relatief vaak, en is dan technisch ook nog niet verouderd (daar zijn zo goed als geen wereldschokkende ontwikkelingn geweest de laatste 25 jaar). Televisies zijn nu voornamelijk "verouderd" omdat er platte op de markt zijn gekomen, maar een toestel van eind jaren '90 biedt exact dezelfde of zelfs meer functionaliteit dan wat je nu koopt. Zo kan je nog wel even doorgaan. Veel technische veroudering zit tussen je oren, en andere technische veroudering is designtechnisch, en hangt dus af van wat je met je interieur doet.

Heb jij daar ervaring mee of voorbeelden van?

Ik ook, en dan vooral in geval van waterschade. Spontaan doorbranden doen in mijn ervaring eigenlijk alleen de allergoedkoopste of exemplaren met duidelijke constructie- of materiaalfouten.

Het hangt van het type af, vooral in de begintijd gingen er wel eens stuk (we hebben er zelf ook nog wel teruggestuurd) en eventueel latere modellen waarop bezuinigd is (geen ervaring mee). De types die nu 5 tot 7 jaar oud zijn blijven het bij mij en anderen gewoon doen.

Ja en nee, de beoogde milieuvriendelijkheid wordt niet gehaald en de koper is uiteindelijk duurder uit. Ik zou inderdaad liever van een miskoop spreken, maar het is wel typisch iets dat zich zou lenen voor wettelijke regelingen en/of voorlichting.

Ook hier weer ja en nee. Een deel van de prijsverschillen zal verklaarbaar zijn. Nu spaarlampen verplicht worden zal de markt misschien wel wat gezonder worden (hoewel dat vanuit de economie bekeken op het eerste gezicht tegennatuurlijk lijkt).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wonderlijk genoeg zijn zelfs prulversterkers nog wel redelijk betrouwbaar, maar bij andere apparatuur merk je het verschil wel erg snel.

En niet te vergeten een kleinere Rds(on) van de FET zodat er minder warmte wordt geproduceerd.

Zoemen kan ook zorgen voor slijtage van de isolatie, zodat het sneller falen meteen is verklaard.

In zo'n ding hoeft niet meer te zitten dan koper, ijzer en lak. Ik vraag me af hoe het rendement van zo'n ding zal zijn, maar het gewicht en de kostprijs zullen wel de doorslag geven richting electronisch.

Behalve op plaatsen waar je moeilijk bij kan, lijkt me.

Klopt denk ik, en als het even zo uitkomt zou ik graag een "Philips made in Poland" en een "Philips made in China" vergelijken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Verschillende consumentenapparatuur uit de jaren 70 werkt nog steeds. En heeft best een goede kwaliteit. Ik heb zelf ook nog een Philips transistorradio uit die tijd. Werkt 100% Zeker tegenwoordig is de kwaliteit eerder achteruit dan vooruit gegaan.

Industrieel gaat ook lang mee en is amper duurder dan consumentenelektronica.

Faalkans en levensduur hebben wel een gezamelijke basis. Bij goed ontwerp heb je eigenlijk geen slijtage in elektronica. De faalkans komt meer door de betrouwbaarheid van componenten. Maar beiden zijn hoog bij overdimensionering, en dat hoeft helemaal niet veel te kosten.

Ja. Maar er ook rekening mee houden dat de print en behuizing ook onderdeel van het ontwerp zijn.

Nee. Dan ben je niet bij de echte professional geweest.

Overal hangen oude TL buizen uit de jaren 60 en 70 die het prima doen, en die zeker nog veel langer meegaan.

Elke jaar elektronica weggooien dan wel? Dat kost nog veel meer.

Ik heb hier diverse merken kapot gehad. Calvex bijvoorbeeld gaat gruwelijk stinken in een lampekap, gaat daarin hooguit een jaar mee.

De koper moet voorgelicht worden. Hij kan niet weten wat de kwaliteit is, er is geen vergelijking.

P.

Reply to
P.

Zo kun je alles wel kapot krijgen. Dat deel valt onder kwaliteitsbeheersing.

P.

Reply to
P.

Industriële elektronica hoeft helemaal niet duur te zijn. De hogere prijs ligt meestal niet aan de onderdelen maar puur aan het feit dat er veel minder exemplaren van worden verkocht.

P.

Reply to
P.

Ik heb diverse elektronica ontwikkeld. Heel nauwkeurige zelfs. Die nu na 20 jaar nog netjes binnen spec is. Sommige staan altijd aan inderdaad. Anderen staan 's nachts uit. En sommige zijn alleen in een bepaald seizoen aan. Alles werkt en blijft werken.

P.

Reply to
P.

Sterker nog: ik durf te beweren dat net als me gloeilampen verschillende componenten bijna oneindig mee kunnen gaan als ze flinks ondergedimensioneerd zijn, én luchtdicht én stressarm.

Hier staan een hoop oude Philips fabrieken, met erg oude TL's. Alles denk ik eind jaren 50. En nog steeds werken.

P.

Reply to
P.

Alles is kapot te krijgen. Maar daar ging het niet over. Het voorbeeld dat ik noem is niet toevallig gekozen: slechte solderingen en thermische stress zijn een funeste combinatie, ongeacht de kwaliteit van het ontwerp.

-p

Reply to
Piet Beertema

Een goed ontwerp waarin de mechanica is meegenomen is veel toleranter voor slechte solderingen. Dat voorkomt mechanische stress bij temperatuurschommelingen. Daarmee haal je de oorzaak van het probleem weg, hoef je geen trucs uit te halen of extra te solderen omdat het probleem gewoon niet meer bestaat.

P.

Reply to
P.

Tegen slecht solderen is geen enkel ontwerp opgewassen.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Our way is peace.
		-- Septimus, the Son Worshiper, "Bread and Circuses",
		   stardate 4040.7.
Reply to
Stef

Inderdaad, maar dan wel l/km (bekend als km/l). Of desnoods l/Mm als je niet van decimalen houdt. De "gewoonte" l/100km is gewoon stom.

Te veel "niet"en. Zie Rob voor de afhandeling. :-)

Reply to
Johan de Koning

formatting link

Ja, erg leuk. Zonder humor is het leven het gedoe niet waard.

Maar nu even terug naar de inhoud. Ik schreef: | Wat een rare link is dat. | 1. Zonder "quotes" geeft Google deze link niet. (?!) | 2. Het citaat is niet terug te vinden bij de Consumentenbond. | 3. Ook niet bij betreffende site (die verkopen dan ook geen IKEAs).

Reply to
Johan de Koning

Je koestert de theorie en illusies.

-p

Reply to
Piet Beertema

Weet jij ook al het niet het verschil tussen l/km en km/l ??? Tjeemig...

Reply to
Rob

Dat is het dus niet, zoals ik al opmerkte.

Dat is dan een probleem van Google. Zoals er wel meer problemen zijn met Google. Daarover moet je dan bij Google klagen.

Dat kan. Dat is dan de verantwoordelijkheid van de beheerder van de site waar ik naar verwees.

Nu inderdaad niet meer. Mogelijk is de beheerder van de site op de vingers getikt door de CB en heeft men het citaat daar en bij Google moeten verwijderen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Sommige. Lang niet alle. Je denk alleen maar dat ze allemaal eindeloos meegaan omdat je degenen die op de stort liggen niet meer ziet.

Tja, ik wil je A-type consumentengeloof niet verstoren.

Zo een bestaat er niet.

Natuurlijk niet. Ze zetten het alleen maar op het doosje. En dat zal in praktijk wel 95% confidence of zoiets zijn.

Kan. Of het economisch en milieutechisch loont is weer een ander verhaal.

Ze brommen allemaal wel wat. (zo zijn de natuurwetten nu eenmaal)

Oh, die kopermijn kan geen kwaad?

Tl armaturen gaan gewoon in de bak oud-ijzer, omdat netjes demonteren niet loont.

Dat is met veel van die dingen zo. (ook extra geisolerde koelkasten bv) Alle winst (en meer dan dat) is bij voorbaat al door de fabrikant opgestreken.

De 6000 uur die erop staat halen de meeste wel.

Kijk voor de aardigeid eens naar het Phoebus kartel.

Je komt daar wat heel bekende namen tegen. Ze hebben er voor de oorlog onder andere voor gezorgd dat er (voor de consument) geen gloeilampen gemaakt worden die langer dan 1000 uur megaan.

Allemaal in het belang van de consument uiteraard,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Orde 10% van het vermogen van de TL gaat in de ballast zitten, (die dan ook behoorlijk warm wordt)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Kortom, hoeft niet duur te zijn, maar is het altijd wel,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Iets dikker draad en wat slimmer gewikkeld met bv. een ringkern had gezorgd voor misschien hooguit 3% verlies. In massaproductie nauwelijks duurder en heel verantwoord allemaal..

Reply to
Eva

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.