Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

Ik vroeg Eva trouwens naar de afkomst omdat ik een beetje de indruk heb dat de duurdere/luxere/betere modellen uit Polen komen en de goedkope uit China. Het is maar een indruk, geen idee of die klopt. Ik heb zelf al 7 jaar 2 Osrams van toendertijd het beste model hangen en kan nog tegen inkoopsprijzen over een oude voorraad daarvan beschikken dus heb zelf geen recente aankoopervaringen met Philips.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Ik zie een Akai 2x60 Watt van 1981 prima werken. Hoewel ... Het houten deksel laat telefooninstraling toe. Best irritant. Dat hadden de ontwerpsukkels in 1980 niet voorzien. :-) Dus inderdaad technisch over de datum.

Ik wil dat wel. Maar ik vecht tegen windmolens. :-(

De wet zegt dat de mediaan op het doosje mag staan. De fabrikanten passen zich aan de wet aan.

Reply to
Johan de Koning

Ik heb nog een echte buizenvertserker, met EL hoeveelookalweers erin, in heuse balanseindrappen. Zal het ook nog wel doen (lang niet geprobeerd) en die telefoon van je komt er ook niet in. Maar of je er nou met genoegen naar luistert.... (nog afgezien van het rendement)

Eh, het heeft een iets andere betekennis. A-Type consumenten geloven in merken, en in is duurder, dus moet wel beter zijn. B-types kijken naar wat je krijgt voor je geld, en dat mag best in een grauwe merkloze doos zitten. Ze spitten ook de Consumentengids dor.

Wat zou je er anders op moeten zetten? [1]

Jan

[1] Voor producten (als lampen) waarvan de uitval volgens een badkuip curve gaat is de mediaan trouwens ook heel redelijk.
Reply to
J. J. Lodder

MRe stelde de volgende uitleg voor :

de levensduur van deze lampen zijn afhakelijk van het aantal malen dat de lamp ingeschakeld word .dus 1 maal inschakelen 12.000 uren bij constante spanning.

Reply to
m

Nou noem je ook een baggermerk, er waren zat duurdere merken in die tijd die dat goed voor mekaar hadden.... Overigens moet je een GSM telefoon ook niet bellende vlak voor een TV houden, dan straalt ie ook in op het audiogedeelte. In TV studio's is het zelfs verboden je GSM aan te laten tijdens een opname, idem tijdens start en landing van vliegtuigen en in ziekenhuizen. Zelfs prof afgeschermd, geaard spul kan blijkbaar niet tegen GSM straling.

Branduren worden echt wel getest maar je hebt geen garantie. Net zoals MTBF bij apparatuur. Ze berekenen een levensduur voordat ie kapot gaat. Bovendien zijn er weinig personen die een sluitende branduur registratie van de lampen bijhouden.

Maurits

Reply to
Maurits

Ja, dure merken voorzagen het al in 1980, want duurder is beter.

Reply to
Johan de Koning

Die telefoon (overigens van mijn buurvrouw) komt er *wel* in. Probeer toch maar even.

Gitaristen zweren bij buizenbakken. Tegen beter weten in.

Inderdaad, kortsluitinkje, ik bedoelde bierkaai.

ik

Bijvoorbeeld de "95% confidence of zoiets" die je hierboven voorstelde.

Reply to
Johan de Koning

Hoewel Akai in die tijd een prima merk was, klopt het inderdaad dat duurdere merken meer geld en tijd konden steken in dit soort zaken. Het maakt daarbij niet uit of GSM al bestond, EMC was ook al eerder een issue en heeft ook te maken met zaken als routering van je bedrading en afscherming.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Heb geen betelefoonde buurvrouw.

Hoezo tegen beter weten? Het vervormt zoveel beter.

gewoon.

Als je per se zoiets zou willen dan is het 95 percentiel verstandiger, denk ik.

En als al gezegd, veel zal het niet uitmaken,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Inderdaad, in de oertijd kon je altijd wel een beetje Hilversum 1 (van de middengolf bij 1 MHz) mee horen lispelen onder de ruis. En nu je AKAI zegt: er waren lang geleden al paranormaal gelovigen die 'bandstemmen' hoorden in de ruis van hun bandrecorder.

Uit het hiernamaals uiteraard,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Akai was een budget merk wat serieuze Hi-Fi bladen zoals Luister amper recenseerde. Behalve goedkoop, vielen de knoppen er gauw af, slechte LS klemmen ed. Het enige postieve waren de glassferrite koppen op hun bandrecorders/cassettedecks die sleten amper, dit itt tot bijv. de zachte koppen van ReVox. Een andere japanner,Sony bouwde wel betere versterkers. Zeer innovatief bouwde Sony de eerste versterkers met destijds de eerste lichting Si powereindtranstoren. Nog net voordat Quad dat flikte met de 303.....

Maurits

Reply to
Maurits

Een buizenbak speelt gewoon lekker. En heeft een eigen klank. In hifi is dat slecht, bij muziekinstrumenten goed.

P.

goedkope

ik

welke

Reply to
P.

Tapedecks met luidsprekerklemmen horen ook niet echt thuis in een Hi-Fi recensie, naar mijn idee. Dat is toch de wat budgetachtiger klasse, zelfs al zijn er Europese topmerken die dat toch deden. De wat serieuzere (en duurdere!) studio-achtige decks van Akai konden zich toch meten met die van TEAC (ik heb beiden nog in onderhoud gehad voor een kleine studio in de nadagen van de taperecorder).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Er is niets mis met buizenbakgeluid. Er is wel iets mis met buizenbakreligieuzen. We leven niet meer in 1966.

Reply to
Johan de Koning

Er zijn nog veel exemplaren van de AKAI 630 serie en soortgenoten in omloop en alle nog in prima staat. Ik heb een Revox A77 gehad en die was inderdaad slecht bestand tegen poederende banden waardoor deze erg veel reinigingsbeurten nodig hadden. EN ik had me er een paar bij van het gerenommeerde merk BASF waar de poeder er eigenlijk zo van af viel. Op een AKAI (en andere merken die glas-ferriet gebruikten) kon je die banden zonder al te veel problemen afspelen.

Ik heb de TA5650 VFet van Sony gehad. Prima geluid, alleen fikte ie elke 2 tot 3 jaar zijn eindtrap af. Dan moesten alle halfgeleiders in de eindtrap worden vervangen. Brandstichter deed dat indertijd voor een vriendenprijsje van 500 gulden, want de (8 stuks) VFetjes in de eindtrap moesten eigenlijk

100 gulden per stuk opbrengen. Op zich een goede versterker met een slecht presterende MD ingang (MC had ie niet). Ik heb nu een ouwe JVC Dynamic Super A met een aanzienlijk beter klinkende voorversterker (die ook op MC elementen geschakeld kan worden).
--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens

http://home.hetnet.nl/~vrouger
Reply to
ben doedens

Ja, en? Bach wordt ook nog steeds op authentieke instrumenten gespeeld, of op zo goed mogelijk nagebouwde kopieen daarvan,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Muziekbeleving tegenover het streven naar de absolute natuurgetrouwe klank en perfectie. Een oude dirigent die al zijn symfonieen nog eens beluisterd op een stoffig mono bandrecordertje tegenover de yup die steeds meer en beter wil en eigenlijk nooit tevreden kan zijn. Er bestaan mensen die een installatie hebben van 100.000 euro. Genieten die meer van frits spits of van madonna? In het wereldje van die yup waarschijnlijk een statussymbool waar je trots op kunt zijn en waar je meer kunt scoren bij je yuppenvrienden. Feit is dat een (oude) buizenversterker iets produceert dat wel tamelijk ver van het natuurgetrouwe ideaal af ligt en dat een goed-ontworpen transistorversterker daar beter toe in staat is. Maar als je heel erg blij bent met je fraaie gloeiende buisjes dan heb je het ideaal al bereikt..

Reply to
Eva

Maar daar gaat het helemaal niet over.

Je draaft weer gigantisch door.

Dat is niet het geval. Alleen enkele geschoolde luisteraars, die weten waar ze op moeten letten zijn in staat om het verschil tussen een goede buizenversterker en een idem transistor te horen. (in het lineaire regiem uiteraard, oversturen doen ze wel hoorbaar anders)

Maar goed, er zijn Hi-Freaks die zeker weten dat ze hun gouden kabels kunnen horen. De sleutel is als altijd de dubbel-blind test,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Hahahahahahaha... Jah... :-))))

Reply to
Pasq

Tegenwoordig zijn buizenversterkers ook best goed, niet te vergelijken met vroeger. Het gedrag is wel heel anders.

P.

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.