Waarom spoeltje na geregelde voeding

Hoi,

Bij het 'kijken' naar kant en klare voedingen (regelbaar of vast met 7812 of LM317) zie ik maar al te vaak aan de uitgaande kant een spoeltje zitten van

22uH. Kan natuurlijk toeval zijn, maar waarom zou zo'n ding er zitten.

Ron@ld

Reply to
rubby.bubby
Loading thread data ...

"Ron@ld" schreef in bericht news:bmrfci$5rb$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

of

van

Nooit toeval. Fabrikanten smijten niet met geld of onderdelen. Zal wel een stabiliteits voorziening zijn (of tegen EMI).

n.n

Reply to
n.n

Een geregelde voeding kan gaan oscileren. Dit is dus een kleine wisselspanning op je gelijkspanning. Dit spoeltje vindt dit in zijn geheel niet leuk en werkt die wisselspanning dus tegen. Gevolg geen oscilaties op je gelijkspanning. (simpel gezegd hoor) Grtz CPK.

of

van

Reply to
MCK

Ik zou zeggen om eventuele hoogfrequente componenten uit de gelijkspanning weg te houden... (met componenten bedoel ik spanningscomponenten, geen electronische onderdelen natuurlijk).

Remco

Reply to
Remco Bruijne

Om te voorkomen dat hoogfrequent storingen (bv GSM) van buiten af de voeding binnen dringen en daar de regulator ontregelen. Vast een voedinkje met CE markering.

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel.

Moderne voedingschips hebben altijd een terugkoppeling waarbij de uitgangsspanning wordt vergeleken met een interne referentiespanning, zodat de uitgangsspanning zo stabiel mogelijk blijft. Dit circuit is weliswaar zo ontworpen dat deze terukoppeling onbelast of met een constante stroombelasting geen oscillatie vertoont, maar als je het ding zonder extra maatregelen met een X-aantal kHz op stroom belast, kun je de feedback-lus wel degelijk tot oscilleren (of zeer slechte regulatie) dwingen. De spoel vlakt de variaties in stroombelasting af voor het kHz-gebied en voorkomt zo de genoemde problemen.

Nog even een tip over het gebruik van de 78-serie regulators: de

78XX-serie (dus de grote TO-220 behuizing) reguleert *veel* beter dan de 78LXX-serie (in een TO-92 behuizing). De 78L-serie heeft een minimale ripple-rejection van 39dB, terwijl de 78-serie minimaal 62dB heeft. Met andere woorden: de gewone 78-serie kan de rimpelspanning (dus de spanningsvariaties) aan de ingang meer dan tien keer zo goed dempen dan de 78L-serie. Dit kan van groot belang zijn bij onder meer audio-circuits.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Remco Bruijne schreef in berichtnieuws snipped-for-privacy@4ax.com...

of

van

Ok, duidelijk verhaal. Valt er overigens nog iets aan te rekenen. Voor bepalen kantelfrequentie hoog- danwel laagdoorlaatfilter gebruiken we

1/2piRC Ook zoiets voor bepalen spoel (eventueel in combinatie met andere componenten??)

Bedankt,

Ron@ld

Reply to
rubby.bubby

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.