TV-antennuttag inomhus

Efter att ha fått antenn och antennförstärkare installerad av en fackman i vintras, har jag lärt känna en del brister, t ex åldrade kablar (installerade

1980) och efter att jag gjort några förbättringar efter välkända idéer som t ex att flytta antennförstärkaren väldigt nära takantennen, har vi nu bra bild på digitalboxarna.

Noterade att fackmannen som var här installerade en liten modul som gör två ledningar från en. Han kopplade denna direkt efter antennen. Denna förgrening i två visade sig vara onödig eftersom jag dragit om kablar längre ner, men vid installationen förstod antennsnubben inte detta.

Modulen heter Comega Basic BS02 och har data enligt länken:

formatting link

Nu har jag två frågor som någon kanske kan svara på.

För att installera ett nytt antennuttag i ett rum, med vidareföring av antennkabel till ytterligare rum, är det då lämpligt att använda denna BS02-grunka för att tappa av en antennsignal samt vidareföra?

Sedan undrar jag varför den har dämpning på -3,8 dB på sina utgångar, enligt märkningen. Vad är det för vits med en specifik dämpning på utgångarna?

Anders

Reply to
Anders Skelander
Loading thread data ...

"Anders Skelander" skrev i meddelandet news:iAw3f.35925$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

För att apparaterna inte ska störa varandra.

Reply to
DogBrain

ser ut som en 3 dB-splitt

man 'tappar' inte av signalen, utan delar effekten på ingången till 2 grenar/uttag - vilket medför att effekten halverar på resp utgång, därav kallas det för 3 dB-split då halvering av effekt är just -3 dB.

prova på miniräknaren

10 * log10(0.5) = -3.010...

(LOG10 skrivs ofta som LOG på miniräknaren)

sedan har spliten i sig lite förluster så det är alltid något mera än 3 dB förlust.

Kom ihåg, du kan inte använda T-stycken för fördelning om du inte verkligen ber om trubbel och magi i din kabeltv-distrubition.

se ovan.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:5nx3f.35931$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Oj då. Men att koppla en sådan före antennförstärkaren under lite sämre mottagningsförhållanden, så som antennfixaren gjorde, är inte det dumt då?

Ja, det var väl LOG för tiologaritmen och LN för den naturliga logaritmen, på min gamla Casio FX-180P. Fast jag kanske blandar ihop med namnen på funktioner i BASIC nu.

Men jag hajar. Bra förklarat.

Vi vill inte ha nåt trubbel. Det här är i och för sig inte kabel-TV utan lilla villnätet.

Men sammanfattningsvis så är det alltså adekvat användning av splittern, när jag använder den för att, ursäkta uttrycket, tappa av ett extra uttag från en befintlig lina?

Takantenn, förstärkare, en antennkabel ner till ett rum på övervåningen,

3-dbsplittern, fortsatt antennkabel ner till ett rum på entrevåningen. En digitalbox vid varje uttag. Jag har provat en temporär inkoppling nu och det ser bra ut.

Eller skulle det kunna vara så att i ett så enkelt system, så är det effektivare användning av signalstyrka och försumbara sidoeffekter med användning av T-splitter?

Anders

Reply to
Anders Skelander

Glömde lägga till att det också fins plittar med andra förhållanden på ugångar och när man närmar sig 1:10 så kan det kallas tapp.

om du har så dålig förhållande att bilden är en aning brusig innan splitten så är det dumt, men har du goda marginaler och du kan dämpa signalen typ mer än 10 dB utan att det syns på bilden så är det OK.

det handlar om man håller näsan över vattenytan (och då spelar inte höjden så stor roll) eller under vattenytan (man drunknar om det är så bara någa millimeter under) och allt handlar om den extra dämparen/splittern/långa kabeln etc. gör att man passerar gränsen eller inte... - påverkar det bilden så är det per definition 'dumt', annars inte ;-)

Dom flesta programspråk brukar ha liknande beteckningar på matematiska funktioner, dock brukar log och ln ibland blandas ihop då LOG kanske står för naturliga logaritmen och LOG10 för dito tiologgen och det fins ingen LN alls i språket - därför skriver i allafall jag LOG10 för att undvika missförstånd.

om du vill vara lite elak så kan du använda

LN(0.5) = -0.6931 Neper, som betyder precis samma sak som -3 dB, med skillnad att ingen jävel har hört tala som Neper om man inte har läst om transmissionsteori. (förtjusningen där över Neper inom transmissionsteorin är att formlerna ger resultaten direkt i Neper-form när man använder telegrafekvationerna)

förhållandet mellan Neper och dB är att det går 8.686 dB per Neper

- 8.686 är en siffra som ibland dyker upp i formlerna inom statestik och informationsteori utan vidare förklaring var den kommer ifrån.

ja, är grenarna ungefär lika långa så är 3-db splitt utmärkt val, denna typ av splitter är också isolerande vilket innebär att slarvig anslutning eller öppen ända i ena grenen inte påverkar den andra grenen speciellt mycket - såvida att antenförstärkaren som matar splitten har korrekt impedans på sin utgång.

det är så korta sträckor att man i det här läget inte behöver använda splittar med annan fördelning. Ser det bra ut och fungerar, peta inte mer i systemet - en gammal god tekniker-regel.

Är det typ hyreshus så är det ett annat läge, då man vill tappa av väldigt lite i början för att inte överstyra dom närmast anslutna TV-apparater medans man har allt högre kopplingsgrad ju längre ut på kabeln och signalen dämpas.

T-splittern ger andra sidoeffekter utöver just dämpning för att en 75 Ohmskabel vid T-kopplngen helt plötsligt ser två paralellkoppnade 75 Ohms kablar och ger då 37.5 Ohm tillsamman vid punkten - en kraftig missmatch vilket ger reflexer (en del av effekten studsar tillbaka till antennförstärkaren) och är inte impedanse perfekt vid antennförstärkaren så studsar det tillbaka ut igen... du får kanske skugg och spökbilder i tv och allt påverkas så fort man ändrar på kabellängder eller någon TV-apparat byts eller lossa antennsladden någonstan i hela anläggningen

- det är inte värt detta då denna typ av fel är ungefär som att klämma på en ballong - klämmer man ihop i ena änden så puttar det ut någon annanstanns hur man än gör...

Det här märks kanske inte så mycket när man har väldigt korta kablar då skuggan sammanfaller med den riktiga kontrasten i bilden, men vid lite längd så...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

"torbjorn.ekstrom" skrev

Nja bäste Torbjörn. Inte riktigt så. Alla kabel-TV don som symetriskt fördelar signalerna så att alla utgångar har samma genomgångsdämpning kallas på svenska "fördelare" (Cenelec/SEN standard)). Dessa finns i storlekarna

2x-3,5 db, 3x-5,5 dB, 4x-7,4 dB, 6x-10dB eller 8x-11dB. Normalt är isolerdämpningen mellan utgångarna minst -25dB.Vid asymetrisk signalfördelning exempelvis - 2 dB genomgångsdämpning och -7db avtappningsdämpning kallas donet på svenska "avtappare". Här finns en mängd olika avtappningsvärden att köpa som -6.5 dB, -8,5 dB, -10 dB, -12 dB, -14 dB, -16 dB och -20dB. Ju högre avtappningsvärde ju mindre genomgångsdämpning. Vid -6,5 dB är det ca -3dB och vid -20 dB ca 1dB.

Om kabel-TV signaler (S-kanaler) skall användas i nätet dvs frekvenser som inte är normala terresta TV-kanaler så är det viktigt att alla don ( fördelare, avtappare, kablar, kontakter) har en signal (HF) täthet på -70dB. Jag har tyvärr sett nybyggda hus där hustillverkaren (oseriös el-entreprenör) har satt in enkelskärmade kablar vilket har orsakat svåra störningar från mobilradiosändare på vissa kabel-TV kanaler speciellt S9-10 samt DAB kanal E12. Tyvärr säljs fortfarande otäta fördelare hos många firmor bland annat Claes i Sjön (32-7729 och 32-7730). En riktig HF tät fördelare med passande F-kontakter kostar lika mycket. Alla KTV kablar som säljs ute i lågprishandeln tycks dock numera vara HF täta dvs de har både flätad skärm och folie runt den isolerade mittledaren. Men se upp för gamla färdiga anslutningskablar som följde med videon på 1980-talet. Dom är oftast otäta om dom inte är märkta med KTV eller FI 70 och bör vid användning i kabel-TV nät bytas ut och därefter omgående kastas, sönderklippta.

Som en kuriosa kan nämnas att det går att bygga en -6 dB fördelare med två stycken 75 ohms motstånd (metallfilm) i serie med mittledaren ( y-koppling) på varje ansluten kabel. Isolerdämpningen mellan kablarna blir dock mycket lägre, -12dB, än när man använder en HF tät -3.5 dB fördelare,-25dB, gjord av bredbandiga HF transformatorer.

Ulf med 40-år i branchen.

Reply to
Ulf Jagfors

Fördelare, split, combiner, tapp är typiska ord som egentligen beskriver funktionen mer än själva 'prylen', vilket kan skapa förvirring ibland då combiner eller splitt kan vara samma typ av fysiska pryl.

TV-branchen har säkert sina beteckningar på olika saker som jag inte vet om.

inte mer... - själv har vi produkter där man vill ha mellan 120 - 160 dB isolation för att inte få negativ inverkande överhörning... då blir det ofta semiridge-kabel eller tennfylld flätskärmad kabel

i tunnlar etc så är det korrigerade helsvetsade kopparskärmkablar från

1/4" upp till 1-5/8" (UMTS kräver sådant om man skall komma längre än några 10-tals meter och vill ha någon effekt kvar i andra ändan...)

det där är tyvärr väldigt välkänt bland tex radioamatörer, men det dummaste var när någon förstärkte upp alla kanaler från dåvarande stjärn-TV och sände ut på antenn så att grannarna runtom i området kunde ta in detta gratis i Vasastan (i stockholm) och ett stort vaktbolags mottagarantenner var uppe i wennergrens centrum någon km bort... - då blev det fart påde på kabelTV-bolaget, PTS med polis som dörröppnare/hantlangare och förståss folk från vaktbolaget själva ;-)

min bakgrund är arbete med 7/16, N-kontakter och SMA och ibland APC (tex till nätverksanalysatorer), där BNC och PL (UHF-kontakt) etc går bort direkt. F-kontakter hör också till den kategorin...

N-kontakter för krimpning kostar ungefär 50:-/st i större partier och det är svaravande och pressade grejor med hög mekanisk precision med riktig guldplätering på mittstiften etc.

TV-grejorna blir lite löjliga i jämförelse då en TV-kontakt (F-kontakt etc.) i sin blisterförpackning på elgiganten kostar mer än så då det i princip är bara HF-läckande skit för pengarna - om det kostar mer än 2:- i tillverkning så skulle jag bli förvånad...

att det fungerar övh. förvånar mig ibland, man sätter fast skärmen med en klammer i tex TV-förstärkaren och mittstiftet dras fast med en skruv etc.

Sådan förekommer inte inom mobiltelefoni och mobilradio, där är allt krimpat eller lött för att bibehålla geometrin så mycket som möjligt ända in på kretskortsnivå, där vinklade kontakter och adaptrar ses med största misstänksamhet och undviks om möjligt. Man vill ha ståendevåg bättre än 20 dB i alla lägen och upp till flera GHz trots att systemet kanske bara används för 400 MHz etc.

Inte ens QMA som är snäppversionen som försöker ersätta SMA är lika täta som SMA-kontakterna... sådant är viktigt om man vill ha 160 dB överhörningsdämpning!!!

Där kan jag inget annat än instämma!.

en sådan lösning ger också högre genomgångsdämpning, 6 dB till utgångarna istället för 3 dB (+ 0.5 för egna interna förluster) som en normal transformatorkopplad split.

(obs. eftersom vi pratar om dämpning så används positiv belopp på dämpgraden, -6 dB dämpning är detsamma 6 dB förstärkning om man läser bokstavligt - många gör fel på detta även inom 'branchen'. Motsvarande negativ impedans ger också förstärkning...)

TV är lite speciellt då den skall hantera från 70 MHz till 960 MHz i samma enhet - bredbandigt så det förslår.

I smalbansdöverföring typ inom bandet 450, 900, 1800 MHz med kanske bara

20-50 MHz använd bandbredd så nöjer man sig ofta med wilkinson-splittar som är baserad på att från 50 Ohms ingången har man två stycken 71 Ohm transmissionsledning i en kvarts våglängd (för använd frekvens) till resp utgång och sedan har man 100 Ohms motstånd mellan utgångarnas mittstift.

Det blir då en brygga och man får då isolation mellan utgångarna med 6 dB + returdämpningen av ingåendes utrustnings portimpedans - i de flesta fall bättre än 26 dB isolation (35 dB är inget ovanligt). Samma gäller för transfomatorbaserade splittar.

iom att det är symetri och reaktiv imedansmatchning så ligger båda utgångarna i fas från ingången och därmed ingen spänning över 100-Ohms motståndet - alltså tappar man ingen effekt utan all ineffekt fördelas på båda utgångarna.

Kopplar man gemensamma ingången till ett bandpassfilter så får man egenskapen att isolationen mellan utgångarna finns bara i frekvensområdet där filtret släpper igenom signal med god ståendevågförhållande medans det ger dålig isolation (6 dB) mellan splittens utgångar i området där filtret spärrar.

När man bygger system med olika frekvenser från olika håll med filterkombiner (diplexer) som kombinerar flera band så kan det ger stora överaskningar om man inte tänker på sådant... (eller snarare lärt sig av smärtsamma och kostsamma erfarenheter av typen gör om, gör rätt)

Tja, själv har jag bara hållit på handfast med RF i ca 10 år - dock inte TV-branchen, utan mer åt radiokommunikation i tunnlar etc.

Innan dess så var det telefoni.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom
70dB HF-täthet räcker väl med de nivåer man har inom KTV teknik exempelvis inom fastighetsnät, D3 nät. Där överstiger normalt inte utnivåerna från fastighetsförstärkaren i källaren ca 108 dBuV ( 42 analoga TV kanalers belastning) vilket är ca 1mW, 0dBm, kanal i 75 ohm. Detta får i värsta fall ge en maximal utstrålning på 20dBpW vilket är den norm som gäller i Europa, CENELEC. Denna har jag själv varit med och skapat under många års arbete i CENELEC kommitten i Brussel.

I trunknäten(stats och områdesnät), D1 och D2 nät, använder man lägre utnivåer från förstärkarna ca 90-98dBuV. Detta för att kunna innehålla de tillåtna samlade intermodulationsegenskaperna (-60dB inom en TV kanal) hos ett större antal kaskaderade förstärkare. Dessa beräkningar gäller nät med analoga och digitala KTV signaler.

Arbetsområdet för TV-signaler in till TV och video (även digital boxar) är min 60 dBuV och maximalt 80dBuV. Normnivån är 68 dBuV dvs signaler kring 70 dBuV är vad man bör eftersträva. Jag tycker dock att det verkar som vissa COFDM (Boxer) digitalboxer är okänsligare ( kan vara andra faktorer som spelar in) än analoga mottagare och ibland vill de ha signaler närmare

80dBuV.

Detta gäller i princip också för förstärkare i näten. Innivåer under 60dBuV till förstärkare som har ett brusmått på ca 5 dB ger mer brus i nätet (bilden). Vid dimensionering av kabel-TV nät gäller det således att inte understiga denna innivå men också inte överstiga den maximal utnvån som förstärkaren kan klara med de antal kanaler man har i nätet.

SWR ( anpassningsdämpning) är normalt i olika don ca 14 -dB inom 5-860 Mhz ( beroende på vilken klass, dvs var i nätet dom sitter). Detta är tillräckligt för KTV användning.

F-kontakter är rätt använda tillräckligt bra för KTV ur SWR och skärmningssynpunkt. Dessutom kostar dom inte mycket, i större påsar ca 2-3 kr styck, hos Claes i Sjön etc ca 6 kr styck. En av de sämsta kontakterna som ofta används i mätinstrumentsammanhang inom KTV är BNC, som både glappar och lätt går sönder då 75 och 50 ohm kontakter ofta förväxlas.För grövre kablar i D1 och D2 nät används KTV specialkontakter.

Symmetrisk fördelning är "fördelning". Asymmetrisk fördelning är "avtappning". Att sedan dvs Svengelska förkortningar används är beklagligt men inte ovanligt i elektronikbranchen.

För att uppnå 70dB skärmmått på don måste elektroniken/komponenterna var inneslutna i en helt tät metall burk. De av mig angivna donen hos Claes i Sjön har stora gluggar där kablarna går in dvs skärmmåttet är troligen inte bättre än ca 50dB. Det var OK för centralantennanläggningar av gamla sorten med endast terresta E-kanaler i nätet men helt otillräckligt, otillåtet, i moderna KTV nät med S-kanaler.

Otillåten utsändning av KTV kanaler och dvs piratdekodrar var populärt in början av KTV utbyggnaden. Numera finns motsvarande personer på Internet fullt sysselsatta att tillverka dvs virus eller hacka Pentagon.

Ulf SM 0 CGL sedan 1959 (VHF/UHF) fd teknisk chef StjärnTV/ UPC 1985-2001

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:qoS4f.36227$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Reply to
Ulf Jagfors

Läckkabel (för tunnlar) brukar ha en dämpgrad av omkring 70 dB på 2 meter avstånd.

-70 dBm (som 20 dBpW motsvarar, om jag räknat rätt) är var man försöker komma _upp_ till på 2 m avstånd vid läckande kabel - för mig är det hiskeliga nivåer :-)

din effektkrav av läck gäller den totala uteffekten med alla kanaler vad jag förstår - så per 25 kHz, 200 kHz eller 3.84 MHz (UMTS) så blir det inte så mycket effekt. dock skulle en KTV-ledning teoretiskt i en tunnel med S-kanaler som träffar olyckligt i frekvens mycket väl kunna störa ut mottagarna för brand och polis om man har dom servicarna installerad i tunneln. En typisk mottagare har kanske 12 dB Sinad vid -112 dBm eller liknande - problemet med FM-mottagare generellt är att de tappar känslighet vid påstrålad brus och bredbandiga störningar och man hör inte alltid när en sådan mottagare är utstörd (squelch etc. verkar fungera som vanligt i sin vanliga inställning osv.) mer än att folk inte kan kalla upp vedebörande längre...

Men största problemet just nu är alla lysrör med HF-don mha. spreadspektrum-modulerade switchare (för att slippa filtrera så mycket för att klara EMC:s 120 KHz mätbanbredd) och smetar ut störningarna från i stort sett från likström till 900 MHz ...

här skulle jag gärna se begränsning motsvarande dina 20 dBpW mätt över _hela_ frekvensområde mellan 30 MHz till 3 GHz ur just EMC-aspekt, för då skulle det inte gå att fuska med spread-spectrum teknik som man gör idag. elektromagnetiska nedsmutningen från kraftelektronik blir värre och värre...

,

Samma bekymmer har man när man håller på med linjära optiska länkar för RF (och även TV-kanaler) då rätt uppbalanserade nivåer är mycket viktiga för att nyttja den spurriosfria dynamiken i Opton så bra som möjligt.

Vi använder ju en del typiska '(K)TV-trissor' i helt andra sammanhang just för att de är designade så bredbandigt och med hyffsat höga IP3-värden (viktig för låg IM).

kul med lite mer exakta siffror

68 dBuV = -40.8 dBm

80 dBuV = -28.8 dBm

huu - är det verkligen så höga nivåer ??? - varför oroar sig då folk om UMTS-basstationerna när de egentligen borde oroa sig för Radio och TV-sändarna som har varit igång sedan 50-talet och hur mycket de har ökat sjukdomsfallen med signifikant ökning runt 60-talet typ...

...

Jag fick uppfattnigen rent visuellt att min TV slutar har synliga spår av brus i bilden vid ungefär -60 dBm (-48.8 dBuV)

Många av oss i mötet har gissat lite olika värden, jag baserade min på följande:

termisk brus -174 dBm/1Hz bandbredd

5.5 MHz Bandbredd = 67.4 dB (förmodligen lite mindre som används visuellt) brusfaktor mottagare = 5 dB 40 dB S/N då jag antog ca 1:100 i kontrast på bilden mellan ljusast och mörkast och däri brusbotten (du indikerar att det är 60 dB som gäller iom IM-kravet på 60 dB). Att det är mera än 1:100 har man senare konstaterat då en 8-bitars ADC i videokapturekort inte riktigt räcker till...

Tillsammans ger det då:

-174 dBm + 67.4 + 5 + 40 = -61.6 dBm

med 60dB S/N (kontrast 1:1000) skulle det ge -41.6 dBm vilket är ganska nära dina -40.8 dBm (68 dBuV)

problemet är att skillnaden mellan kontrast 1:100 och 1:1000 märks inte så mycket på en gammal sunkig luxor från 1974 typ...

(här räknat på 50 Ohms system, men då det är bara ca 1 dB skillnad mellan 50 och och 75 Ohm system så kan det betraktas som avrundningsfel...)

ang. BNC är vi överens - de är skitkontakter som glappa hemskt även när de är nya - efter lite användning med NVA (nätverksanalysator) så inser man hur dåliga dom är...

en 50 Ohms BNC-hanne i en 75 Ohm BNC-hona så är honan förstörd pga sönderexpanderad hylsstift i honan...

(Obs det är mittstiftet som bestämmer könen på kontakten)

någon kanske skulle upplysa Claes om detta....

dom flesta, för att inte sägan nästan alla vet inte om sådanahär saker, än mindre inköpare att det fins regler och regulationer som styr sådant här.

En sak är väl att de sänder och kanske retar kabelTV-bolagen iom uteblivna intäkter, men problemet är att de påverkar 3'-parts radiotrafik men förstår inte detta, att just frekvensutrymme i luften är en begränsd naturresurs och i många fall upptagen, och sänder man något så bredbandigt som TV-kanaler på S-band så är sannolikheten väldigt stor att man trampar någon på tårna...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Angående EMC kraven så handhades dessa av en annan grupp inom CENELEC så jag var aldrig involverad i dessa krav, gudskelov. EMC normer är en mardröm ur standariseringssynpunkt, speciellt mätmetoderna. Skulle 20dB PW max tillåten utstrålning också appliceras på vanliga PC system så fick vi nog slänga 5 miljoner databurkar bara i Sverige.

I princip är det riktigt att om man går mycket nära (ca 1 meter) en TV kabel (D3 husnät) med en smalbandig mottagare (25Khz) så finns det en risk att TV-signalerna kan störa komradion. Pröva med en bärbar scanner så får du se själv. Nu är det i första hand för bildbärvågen som är risken är stor så det rör sig inte om så många frekvenser. Ljudbärvågen ligger normalt vid grannkanaldrift på -13 dB till -16dB relativt bildbärvågen så risken är mindre där. Dock kan även färgbärvågen med frekvensen bildbärvåg+4.73 Mhz vara en störningsrisk.

Ju fler digitala KTV signaler med QAM modulation som används i KTV näten ju mindre blir störningsrisken då energin blir mer utsmetad över hela den 8 Mhz breda TV kanalen.

De flesta, om inte alla D1 och D2 kablar, med större utsträckning (1-10 km) i stats och områdesnät, har helsvetsad skärm med en HF täthet på ca 120 dB. Där är läckageproblem mindre speciellt eftersom de flesta är är nedgrävda i marken eller ibland ligger i tunnlar. Jag tror inte att några trunknät om dom är rätt gjorda och servade kan störa kom- radiotrafik. Risken är störst i D3 husnät med gamla otäta anslutningkablar mellan uttag och TV-apparater. Dessutom är ju trenden att många trunknät speciellt på D1 statsnätnivån ersätts med analoga fiberöverföringar vilket reducerar störningsrisken till noll.

Jag tror att Claes i Sjön m.fl högaktningsfullt struntar i vad jag säger då jag sedan fem år inte har någon officiell status inom normarbetet för KTV system. Det är upp till CANT och andra organisationer att dra detta lass.Rent juridiskt är det dock så att alla nät oavsett om dom enbart används för terresta TV-kanaler skall ha don med en HF täthet på 70 dB. CENELEC gör ingen skillnad på användningsområde för näten. But, who cares!

Ulf

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:tpd5f.36283$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Reply to
Ulf Jagfors

Ulf Jagfors skrev:

Otäta anslutningskablar, då måste man väl räkna ett uttag som nån hejare kopplat själv och som har struntat i att ansluta skärmen som rätt otätt åxå?

Är ju hemma hos folk å ser en massa konstiga kopplingar och får sedan höra: Oj vilken bra bild det blev nu då. Å det enda man gjort är att byta uttag å ansluta skärmen riktigt.

Men en fråg som jag gärna skulle vilja ha svar på är, hur många uttag kan man koppla i en serie?

Vi har order om att inte byta mer än 3 stycken i en serie, och att det första uttaget i serien då ska ha 10 dBs dämpning och dom övriga ska ha 8dB.

Men har även hört att kopplar man in 5 i serie ska det första ha 14dB dämpning och det sista ha 4dB dämpning och dom övriga ska ha 8dB.

Kan du eller Torbjörn förklara detta lite enkelt, behöver inte vara massa beräkningar å prylar med, då jag aldrig läst nått om detta mer än i det här mötet.

Men för mig så är dämpning en "försvagning", så att ha mer dämpning på det första uttaget fattar jag inte.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Skilj på dämpning ut till ansluten apparat resp. det som passerar tappen.

Det som passerar tappen vill man helst skall dämpa så lite som möjligt medans den delen som går mot mottagaren inte skall få för mycket från förstärkaren när man är väldigt nära den (vilket bruka gälla de första anslutningarna)

Målet är att dämpningen från förstärkarens utgång till TV-uttag skall vara lika för alla anslutna TV-apparater i fastigheten, och längre kabelsträckor med högre dämpning kompenserar man med tappar med lägre kopplingsöflust mot TV-uttaget och vice versa.

exempel:

0 dBm -6 -0.18 -4 -0.46 -4 -1.26 -4 förlust i

----------+-------------+-------------+-------------+ kabel och | -14 | -10 | -5 | tapp | | | | -20 dBm -20.63 dBm -19.64 dBm -19.9 dBm TV-Uttag

(Värdena har inte koppling till faktiska TV-signalnivåer, detta är bara exempel)

och på så sätt med varierande tappar efter kabellängd så får man samma nivå i alla uttag.

(dock finns det ett problem - dämpgraden varierar med frekvens på kablar, medans inte tapparna. - det gör att fördelningen blir fel för låga frekvenser om man har fått det 'platt' för höga frekvenser och vice versa...)

--

Att exakt trimma in på milli-dB som ovan gör ingen och 'dina' tummregler 
med stegingen efter antal uttag gör att man trots att kabellängder 
mellan lägenheter (dvs dämpning) etc. inte är precist bestämt utan man 
nöjer sig att slutliga resultatet är inom TV:s användbara dynamik och 
gällande för alla kanaler - det får inte vara för mycket eller för lite 
för att fungera bra och ändå brusfritt.  (dvs mellan 40.8 - 28.8 dBm 
enligt tidigare uppgift).
Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom skrev:

Jodå, nu ramlade poletten ner. Var faktiskt hos en kund som hade 3 uttag, men jag trodde det bara var 2 så jag satte in en 8:a i första jacket. Men kunden ringde efter en stud å medelade att modemet hade gått ner igen, fast jag såg det gå upp innan jag for. Modemet satt som 3:e jack nämligen. Men efter byte till en 10:a i 1:a jacket hoppade det igång direkt.

Kul att se när praktik å teori hänger ihop ;)

Nja jag kan hålla med dig, men det var dom första raderna som gav mig svaret. Jag behöver ju inte räkna i mitt jobb, (det får dom på kontoret göra) så den delen tittade jag inte på, men förstår ändå hur du menade på ett ungefär.

Tackar för att du tog dig tid. Gillar verkligen att läsa dina inlägg (förutom när du kommer till matten då) man lär sig alltid nått nytt.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Först och främst så räknar man inte i dBm inom kabel-TV världen utan i Europa i dBuV och i USA dBmV. Dvs hur många dB signalen är över 1uV respektive 1mV =60dbuV. Därifrån kan man räkna om till dBm om man nu skulle vilja detta och då är 0dBm/1mW = 109 dBuV i 75 ohms belastning. Då alla instrument för kabel-TV visar dBuV eller dBmV så har man i praktiken ingen större användning av dBm begreppet inom kabel-TV system. dBm används först och främst inom annan telekom som exempelvis övrig radiokommunikation.

Börvärdet för insignal till en TV/video eller digital box är 63-77 dBuV +-

3dB. För beräkning av signal i antennuttag används dessa värden. Antal kaskaderade uttag rekommenderas till max 7 stycken (ComHem 5 stycken). Skillnaden i nåvå mellan lägsta,VHF och högsta ,UHF, använda TV kanal skall ej överstiga 12 dB i något uttag. För FM-radio signaler är nivåerna 10 dB lägre än TV-kanalerna

Genomgångsdämpningen är mycket större än de teoretiska värdena.Här är värdena för de vanligaste uttagen.

4 dB utkoppling, genomgångsdämpning 3.8 dB 7 dB " " 2.8 dB 10 dB " " 1.8 dB 13 dB " " 0.9 dB 16 dB " " 0.9 dB

Förutom den förlust i signal som görs i avtappning av signal så finns det förluster i HF transformatorer och anslutningskontakter i uttaget.

För kablar så kan man generellt räkna med ca 20dB per 100 meter kabel vid

860 Mhz. Detta kan dock variera beroende på kabel typ från ca 16 db (1.0/4.8 kabel) till långt över 30 db för smalkabel.

Om vi gör ett kopplingsexempel med sju uttag med 20dB/100 meter kabel så kan det se ut som detta. Vi räknar med att det är 20 meter till första uttaget= -4 dB och 5 meter mellan varje uttag =-1 db för 860 Mhz. Insignal till kaskadnätet från förstärkaren är 90 dB inom 47-860 Mhz. Alla avtappare, genomgångsdämpning (pass) och kabel värden är angivna i dB dämpning. Utnivå är dBuV.

Uttag / tapp / pass / kabel /dämpning ut tot /utnivå 1 -13 -1 - 4 13+4

73 2 - 13 -1 -1 13+1+4+1 71 3 - 10 -2 -1 10+1+1+4+1+1 71 4 -10 -2 -1 10+1+1+2+4+1+1+1 69 5 -7 -3 -1 7+1+1+2+2+4+1+1+1+1 69 6 -7 -3 -1 7+1+1+2+2+3+4+1+1+1+1+1 65 7 -4 -- -1 4+1+1+2+2+3+3+4+1+1+1+1+1+1 64

Sista uttaget är avslutat med ett 75 ohms motstånd. Här kan man se hur viktigt och ibland kritiskt beräkningarna av ett kaskadnät är. Det bästa nätet är ett stjärnnät där en fördelare distribuerar signalerna individuellt och lika till varje lägenhet/ TV-apparat. Då behövs endast hänsyn tas till kabel och uttagsdämpning samt genomgångsdämpning i fördelaren.En åttavägsfördelare har en genomgångsdämpning på 11dB.

Om ett stjärnnät installeras med ovanstående förutsättningar så ger en ungefärlig nätberäkning följande värden. Utnivå förstärkare 90 dBuV. Fördelare -11 dB, kabeldämpning ca -5 db (25m), uttagsdämpning-7dB. Slutnivå i alla åtta anslutna uttagen 90,-11,-5,-7= 68 dBuV= perfekt nivå.

Så enkelt är det! Dock, att installera ett nät utan en nivåmeter är som att köra bil med förbundna ögan. Man styr efter krasch ljuden

Ulf

Reply to
Ulf Jagfors

Kanske digitalTV kommer att sålla agnarna från betet sås ? :)

Reply to
pbdelete

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.