BIAS-T

Finns det någon allmän förklaring över vad BIAS-T är?

Reply to
Perra
Loading thread data ...

I vilket sammanhang ???

Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

Strömförsörjning till en förstärkare som sitter upp i antennen. Vi har fått för oss att det är något slags interface som möjliggör transport av ström till förstärkaren genom antennkabeln

Gäller 3G master.......

Reply to
Perra

Med andra ord en slags fantommatning. BIAS-T låter som ett varumärke över en strömförsörjningsskoncept från någon tillverkare och enklast är det nog att läsa tillverkarens specifikationer och interfacebeskrivningar för spänningar, strömmar samt vilka brytfrekvenser som DC-injektorerna måste ha.

/TE

Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

Det som dyker upp i mitt huvud när jag hör bias-t/bias-tee är en "svart låda" som lägger på en likspänningskomponent (som på engelska heter bias) till en (AC?-)signal.

/ Johan

Reply to
Johan W

Tillägg:

Antag att du har någonting som genererar en AC-signal (tex ett satelithuvud) på plats A och du har en apparat (tex satelitmottagare) i punkt B. Antag även att signalkällan (satelithuvudet) kräver matningsspänning och att man vill ta denna matningsspänningn från punkt B. Instinktivt kräver detta två kablar, en för AC-signalen och en för DC-signalen (matningspänningen). Man kan dock dela upp en kabel i olika frekvenssband. I detta fall ett lågfrekvensband, för DC-signalen, och ett högfrekvens (högre frekvens än DC) band för AC-signalen och detta gör att det räcker med en kabel. Detta görs på följande sätt:

  1. Lägg ett dubbelriktat lågpassfilter i vardera ända av spänningsmatningskabeln. Eftersom det bara går likspänning på denna, så märker man ingen skillnad från tidigare. Med "dubbelriktat" menas att det inte spelar någon roll hur du vänder filtret, du kan m.a.o. koppla in filtret baklängen och det är fortfarande ett lågpassfilter.

  1. Lägg ett dubbelriktat högpassfilter i vardera ända av signalkabeln. Eftersom det bara går AC-signaler på denna kabel så märks ingen skillnad från tidigare.

Vi har i denna stund fyra stycken kablar: två för matningsspänning, vi kan kalla dessa för (+) resp. (-), och två för signalen, som vi kan kalla "signal" resp. "jord".

  1. Koppla ihop en av signalkablarna med en av matningssänningskablarna. Som exempel kopplar vi ihop "jord" och (-). Eftersom dessa nu är ihopkopplade kan vi reducera antalet kablar till tre. (+), "signal" och den gemensamma '(-)/"jord"'.

4 Koppla ihop kablarna (+) och "signal" och vi har nu att vi har reducerat antalet ledningar till två, '(-)/"jord"' och '(+)/"signal"'.

Den DC man skickar in på ledningen i pkt B dyker enbart upp efter lågpassfiltret i pkt A, eftersom övriga ändar "skyddas" av högpassfilter. Och den AC man skickar från pkt A kommer endast ut efter högpassfiltret i pkt. B eftersom övriga ändar "skyddas" av lågpassfilter. Man har m.a.o. hittat på ett sätt at sända matningsspänning och en (AC-)signal på en och samma kabel (är det detta som kallas fantommatning?).

Antag att LF/HF-filtrena i pkt A är inbyggda i satelithuvudet så att vi inte behöver bry oss om dessa.

Antag vidare att LF/HF-filtrena i pkt B INTE är inbyggda i satelitmottagaren, och att vi har en lös spänningskälla som vi vill anväda för matningspänning. Vi har då en liten låda innehållandes LF/HF-filterna. Denna låda har tre anslutningar där vi kopplar in kabel (till pkt A), satelitmottagarn och spänningskällan. Denna lilla låda skulle jag vilja kalla för Bias-T.

/ Johan

Reply to
Johan W

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.