TV-antenner universal

Finns det någon typ av TV-antenn för småhus som inte är lika känsliga för exakt hur de är inriktade?

Tänkte att det kanske finns någon typ som tar emot signalen bra, även om den inte är exakt justerad i rätt väderstreck.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson
Loading thread data ...

Marksänd digital-TV är väldigt okänslig för riktningen och gillar faktiskt reflexer. Därför är gitterantenner det bästa för digital mottagning och där är signalstyrkan viktig istället och extra förstärkare krävs nästan alltid för digital mottagning, eftersom sändarna är på 50 kW istället för 1000k W för de analoga UHF-sändarna. Denna antenntyp är bäst för digital mottagning.

formatting link
Reflexer och sådant är bara bra för digital mottagning, men förödande för analog mottagning där man skall ha en antenn meed smal lob istället för att slippa skuggbilder. Sådan här antenn för analog mottagning på UHF-bandet.
formatting link

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

för

den

Det är en släktings antenn, så till att börja med är den 30mil bort.

Tänkte att det kanske fanns ngn idiot-säker sort som alltså klarar en höststorm utan att behöva justeras om ideligen.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

En montering som inte ändrar sig är att rekommendera.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Ken skrev i diskussionsgruppsmeddelandet: snipped-for-privacy@4ax.com...

Så tills vidare är det själva UHF-sändningen som styr att man behöver "riktantenn" alltså....

Problemet är att platsen som jag har problemet på tycks vara extremt nyckfull.. En väl inriktad antenn tycks bara ngn månad senare knappast ge bild alls. Kanske är det reflexer som tar ut varandra... eller nått.

Men då verkar det inte finnas något "quick fix" alltså!?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

UHF har så pass hög frekvens att direktsignalen dämpas mycket av terräng som finns ivägen och att man får reflexioner av terrängen lite vid sidan om. En avancerad riktantenn har en smal mottagningslob (vinkel) som stänger ute många reflexer och förstärker den nyttiga direktsignalen framifrån. Det är vad som gäller för analog mottagning. Digital mottagning blir däremot bara extra glad av reflexer.

Verkar troligt. Ibland kan det hjälpa att flytta antennen i höjdled, sidled eller djupled.

Nä, sådant här är inte enkelt om man bor några mil från sändaren och inte har fri sikt mellan antennen och sändaren. Tät skog dämpar dessutom olika beroende på fuktighet i trädkronorna. Digital-TV gör mottagning mycket enklare. Analogt är besvärligt.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Det var ju tråkigt. Digital TV-mottagning rekommenderas istället. Förhoppningsvis går det bättre, men då krävs troligen en stark (25dB) UHF-förstärkare uppe vid UHF-antennen. Triax har en sådan, heter MFA324.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

När jag frågade någon för ett-två år sedan så skulle jag få sämre bild om jag tog digital-TV istället för analog TV på grund av mina störningar. Har minst tre skuggbilder på alla kanalerna. Har drygt en kilometer till sändaren men har ett hyreshus ivägen.

Då skulle jag kunna få bra bild med en digital-box enligt dig. Då är det nästan, men bara nästan, värt besväret att skaffa en box för de klarar väl inte av att dekoda mer än en kanal åt gången. Eller har det kommit bättre boxar idag?

--

/Anders
Reply to
Anders

Med så otroligt nära till sändaren borde det gå perfekt. Skuggor är inget hinder, tvärt om så är det bra. Låna gärna en box av någon först och testa. Jag tog med min egen "box" hem till mamma för några veckor sedan för att se om det fungerade där och det slutade med att hon köpte en egen. Hon bor 5-6 mil norr om Västeråssändaren och det fungerade perfekt.

"boxen" är egentligen en separat TV-mottagare och kan givetvis bara ta emot en enda kanal åt gången precis som alla vanliga analoga mottagare som finns inbyggda i TV-apparater och videobandspelare. Finlux säljer numera TV-apparater med inbyggd digital mottagare.

Om mottagaren (boxen) skulle kunna ta in flera kanaler parallellt så krävs det flera uppsättningar mottagare i samma låda. Bättre är då att skaffa flera sådana "boxar" än att klämma in många i samma låda så kan man ha dom i olika rum. Jag gillar inte ordet "box", det är så missvisande. Egentligen är det en komplett TV-tuner i separat låda för att kunna köra vidare med sina gamla aparater så att man slipper köpa nya före februari 2008.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Måste varit ovanligt. Jag har aldrig hört talas om det.

Det finns faktiskt sådana anläggningar, men de är till för kabelanläggningar för flerfamiljshus. Kostar givetvis massor med pengar. Nackdelen är dåligt bildkvalitet eftersom man inte får ut RGB och de ger normalt endast monoljud. HF-modulerade signaler ger väldigt dåligt kvalitet jämföt med RGB och ljud direkt. Fördelen med att ha digitalmottagaren nära TV:n är att man får en RGB-signal med kort kabel direkt in i TV:n och får därmed överlägsen bildkvalitet som man inte kan få med din variant. Mottagaren måste nämligen sitta nära TV:n eller videon och så blir det när man får in alla digitala mottagare i TV-apparaterna. Redan nu finns det sådana. http://194.100.93.37/svenska/press/110603.htm "Boxen" är en övergångslösning för att kunna använda de gamla apparaterna till dess att man köper nya med inbyggd digital tuner.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Ja! Den var väldigt ovanlig! Kommer inte ihåg om det bara var en tillverkare som gjorde någon/några mobeller för svenska marknaden.

Jag vet att det finns sådanna för kabel-tv-nät, men dom är inte små (iaf dom som är lite äldre).

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Har du _så_ dåliga signaler så måste du kanske flytta antenn till bättre läge (högre upp eller åt sidan). Har du antennförstärkare vid antenn så kan du kosta på dig ganska så långa kablar, upp till lika mycket kabelförlust som antennförstärkaren förstärker minus 3 dB. Läs hur mycket din kabel dämpar i dB per 100m för den högsta aktuella TV-frekvensen, kolla hur många dB din antennförstärkare har (minus 3 dB) och av detta så kan du räkna ut hur många meter kabel du har på dig att flytta antenn - räcker inte sträckan

- köp grövre kabel och/eller antennförstärkare med mera gain

- Obs antennföstärkaren skall vara vid/i antenn - ingen annanstanns, då antennförstärkarens uppgift är att kompensera för kabelförluster och kopplingsförluster - en antennföstärkare kan aldrig förbättra en redan dålig signal...

Om signalstyrkan varierar med tiden så tyder det på en massa trän o anna skit som står ivägen för signalen - då det är rejäl skillnad i dämpning om träden är lövade eller inte allt med årstiden osv. - Kolla ut så att inte TV-antenn stirra rakt på en stor ek, gran eller liknande i närheten och helst skall den vara en bit över trätopparna om möjligt för att minimera sträckdämpningen mellan TV-sändaren och din antenn. Trän och skog suger/dämpar verkligen RF-signaler och sträckan _genom_ skog bör minimeras så mycket som det bara är möjligt.

Kontrollera också att alla kablar verkligen är ordentligt monterat så att den inte glappar och ha sig i sina inskruvningar eller att skärmar är av/bortkorriderade uppe vid antenn, brott i kabeln och därmed varierar allt eftersom vind och annat rycker och drar i master och kablar (kan också förklara förbättring efter varje justering, då man just rycker och drar i sakerna).

I konsument-TV-världen så använder man ju billigaste möjliga skitkontakter eller bara inskruvning med klamp över skärmen och har därmed inte alls samma rörelse och vädertålighet som inom proffesionellan världen med riktiga svarvade vattentäta koaxialdon och vulktejpning som extra tätning...

--
För varje dB du vinner på att bra kablar, antenner mm., ju slarvigare
inställning av antenn kan du tolerera då du börja ha marginaler
 Click to see the full signature
Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

"Ken" == Ken jots:

Det förutsätter iofs att fasvridningen är moderat och reflexen helst av lokal karaktär.

Ponera att din reflex kommer in på ett sådant sätt att den ligger i

180 graders motfas och utsläckning sker. Har du otur har du en tvåvägsutbredning där två i stort sett lika starka signaler sammanfaller med 180° fasskillnad. I det läget är det inget att göra utan man tappar i stort sett hela signalen, varesig analog eller digital.

Om den däremot är mer moderat fördröjd, exempelvis betydligt mindre än en symbol, eller så, kan den vara till god nytta för vissa typer av mottagare, t.ex. rake-mottagare som kan mha flera parallella mottagare som ligger fördröjda i fas efter varandra plocka samman en fin signal igen. Nu tror jag inte att det är så avancerade mottagare i digitaltvboxarna.

Är multipathutbredningen lokal, dvs reflexen sker nära mottagaren så blir fasskillnaden inte så farlig, kanska bara några grader, och i det läget kan summasignalen bli bättre än om man skärmar reflexen.

Det sätt på vilket man sänder analog tv är dock mycket känslig för detta, även en rätt liten vridning i fas resulterar i skuggbilder och liknande trots att signalen är lätt detekterbar. Det är nog det du har märkt skillnad på, den digitala köper en sådan signal utan att du ser några problem - upp till en nivå när felet når en viss storlek och allting blir riktigt bekymmersamt - läs: tappar helt mottagningen. I det läget kan det iofs räcka med en mycket liten justering av antennen i form av förflyttning för att det skall komma igen med bra kvalitet.

--
Ichimusai - Tolerated by two cats. ICQ: 1645566  Yahoo: Ichimusai 
IRC: Ichimusai#AmigaSWE@IRCnet URI: http://www.ichimusai.org/
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Så om man har en digitalbox som man ser på just för stunden så kan man bara använda sin VHS för analogt... Det är ju shit... i fall antennen är avpassad för digitalt.

Man känner sig lite schitzo...

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Du kan spela in samma digitala program som du ser på, men skall du spela in annat program blir det förstås analogt och du bara har en enda digital mottagare. Varje apparat måste ju ha sin egen mottagare och det blir så framöver. Just nu är vi i ett provisoriskt skede med att mottagarna inte ännu finns inbyggda i TV-apparaterna eller videobandspelarna och då blir användningen förstås begränsad om man bara har en enda digital mottagare.

En UHF-antenn för digital mottagning brukar duga bra även för analog mottagning. Egentligen skiljer det inget på dessa antenner. Det enda som skiljer är att digital mottagning inte störs av de skuggor som kan se hemska ut i analog mottagning, tvärt om så är dessa skuggor bara extra bra vid digital mottagning. Det man speciellt bör veta om digital mottagning är att det oftast krävs stark antennförstärkare eftersom digitalsändarna endast har en 20-del av effekten som normala analoga UHF-sändare har.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Signalen är uppbyggd av 8000 separatr bärvågor och reflexer är faktiskt ett väldigt litet problem för digital mogttagning. Att råka ut för att få total utsläckning är nästan obefintligt för den digitala TV-signalen. Det finns tidsfördröjning som gör att mottagaren hinner pussla ihop signalen även om vissa delar av databitarna kommer efter i tid. Man har konstruerat det här just för att slippa mottagningsproblem.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Du kan alltid spela in samma digitala program som du ser på, men skall du spela in annat program blir det förstås analogt om du bara har en enda digital mottagare. Varje apparat måste ju ha sin egen mottagare om de vill ta emot olika program. Just nu är vi i ett provisoriskt skede med att mottagarna ännu inte finns inbyggda i TV-apparaterna eller videobandspelarna och då blir användningen förstås begränsad om man bara har skaffat en enda digital mottagare.

En UHF-antenn för digital mottagning brukar duga bra även för analog mottagning. Egentligen skiljer det inget på dessa antenner. Man köper samma gamla antenntyper som förr, men gittermodellen är att föredra för digitalt. Det enda som skiljer är att digital mottagning inte störs av de skuggor som kan se hemska ut i analog mottagning. Det man speciellt bör veta om digital mottagning är att det oftast krävs stark antennförstärkare (monterad vid antennen, inte vid mottagaren) eftersom digitalsändarna endast har en 20-del av effekten som normala analoga UHF-sändare har.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Signalen är uppbyggd av 8000 separata bärvågor och reflexer är faktiskt ett väldigt litet problem för digital mogttagning. Att råka ut för att få total utsläckning är nästan obefintligt för den digitala TV-signalen. Det finns tidsfördröjning som gör att mottagaren hinner pussla ihop signalen även om vissa delar av databitarna kommer efter i tid. Man har konstruerat det här just för att slippa mottagningsproblem.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Tyvärr blir det nog samma begränsning i fortsättningen också. Två separata mottagare (till exempel TV och video) behöver var sitt programkort. Programleverantörerna är nog inte så villiga att ge oss flera programkort för samma pris som ett kort.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.com/
Reply to
Goran Larsson

Dom blir så illa tvungna när vi kräver det. Varför ge upp annan vi ens försökt?

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.