Hjälp med RS232 booster.

Nu behöver jag eran hjälp (igen)

Söker efter sån sorts RS232 booster som kan hjälpa mig driva en seriell utrustning på en bärbar dator som inte "orkar" försörja elektroniken med spänning.

Utrustningen är en optisk länk mellan en mät-utrustning och datorn.

Den använder sig av en optisk sensor på RxD & en ir-diod på TxD-ledningen.

När man kör med en "stationär" dator så har jag ca 12 v på TxD-sidan. Men i den bärbara bara runt 7 v. Och detta räcker inte för att läsa/sända ljuset från/till den andra enheten..

Jag har testat att sätta en MAX232 imellan, men det fungerar inte.

Har funderingar på att sätta transistorer på berörda ledningar. För att toggla mellan +- 12 v..

Men det kanske finns färdiga sådana lösningar istället för att "uppfinna hjulet två gånger".

Tacksam för funderingar & tips..

// Micke Mek

Reply to
Mikael Karlsson
Loading thread data ...

En extern usb rs232 adapter?

Reply to
pbdelete

Kan en sådan generera mer än +- 5 volt på utgången??

// Micke

Reply to
Mikael Karlsson

USB-porten har endast +5V. I så fall måste adaptern själv generera +12V och -12V

Reply to
Ken

MAX232 sändarsida har TTL-nivåingång, eller hur. Förutom skydd mot omvänd polaritet behöver du invertera signalen från datorns RS232-utgång för att det skall ha en chans att fungera.

Reply to
Tommy

Jag postade innan jag hunnit begrunda att du har lediga mottagare i MAX232 och säkert redan provat att koppla rygg mot rygg för att komma förbi de problem jag nämner ovan. Ett alternativ kan vara att anpassa sändarmodulen. Om det sitter ett enkelt strömbegränsningsmotstånd där borde det räcka att anpassa värdet till 5 V maxnivå (en strömgeneratorkoppling skulle vara mer flexibel).

Reply to
Tommy

Jo, jag har testat att vända ryggarna mot varandra. Men detta hjälper inte så mycket.. Nu har jag en annan idé..

Skulle denna idé fungera??

formatting link

Hur strömförsörjer jag den i så fall?

Hur kan jag få ut +12 & -12 volt från en spänningskälla på t.ex. 24 volt??

Några idéer?

// Micke

Reply to
Mikael Karlsson

Uppenbart är att åtminstone basströmmarna riskerar att bli för stora. Dessutom blir spänningssvinget inte större än Vin - 0,7 V med emitterkopplingen, så det enda som uppnås är större drivförmåga. Eftersom det är en ir-diod som skall drivas verkar det helt onödigt att ha med den negativa polariteten. Men jag kan ha fel, jag vet inte vad som egentligen finns i de där ir-modulerna.

Reply to
Tommy

Beror på hur optointerfacet är konstruerat. Ett tag var det populärt att använda kontrollsignaler etc. också för sin försörjning - vilket gick bra för för RS232-kretsar med riktig +/- 12 Volt från strömförsörjningen. Men med dagens laptop och energijakt så är det nog motsvarande MAX232 med laddningspump som fixar spänningen lokalt och eftersom man i moderna kretsar använder intergreade kondingar i chipen så är dess drivförmåga dåligt - vilket gör att om man drar extra ström från någon av utsignalerna så sänker man hela kretsen. Egengenererad spänning är tillräcklig för att klara RS232-signaleringen men inte något 'extra' utöver i drivförmåga som de gamla kretsarna kunde ge.

Det är bara RS232 idag som kräver minusspänning (förr behövde minnen etc också minusspänning) vilket gör att minusspänning knappt finns längre i dagens aggregat utan genereras lokalt av kretsen där det behövs - och dessvärre med låg kapacitet - är det dessutom bara 6-7 volt så är det nog genererat med 3.3 Volt som inspänning då man i regel bara dubblar inspänningen....

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.