Lödstation?

Hur stor effekt bör man ha egentligen? Isolation (ohm)? Spetsgänga? digitalt?

Reply to
pbdelete
Loading thread data ...

50-70 wattare, elektroniskt styrd. däremot är inte visningen av temperaturen så viktig eller behöver vara digital om du har skalad justerratt.

värmelementet skall vara så nära spetsen som det övh. bara är möjligt för att temperaturregleringen skall ha snabb respons.

spetsarna skall vara så korta och grova som möjligt beroende på arbete - långa smala spetsar kyls väldigt snabbt trots att det eldas med 450 grade i andra ändan och är en av orsakerna till att folk förstör spetsar fort. och man skall ha en hel uppsättning olika spetsar för att anpassa till rådande arbete - välj gärna en station du snabbt kan byta spetsar utan att behöva hantera heta delar med händerna för bytet

vid ytmontering så bör man ha två lödstationer

undvik att ha gängade system när det gäller lödspetsar, för dom kloggar igen förr eller senare när det går hål i pläteringen och kopparoxiden under pläteringen växer till sig och det hela blir presspassning -> lödstation i soptunnan.

Dom flesta lödpennor är flytanden och kan ansluta till jord via motstånd (i MOhm-klassen av högspänningstyp) för ESD-skydd men samtidigt klara sig om man råkar komma åt spänningsförande delar @ 230 Volt utan katastrof.

paret lödstationer använder man i många året framöver, så man skall inte köpa den billigaste skräpet på biltema du kan hitta, utan leta efter en som är etablerad och har reservspetsar och reservdelar även om 5 år.

Att begära offert på en uppsättning olika typer av spetsar i samband med utvärdering brukar vara en bra metod att sålla agnarna från vetet - dom seriösa har alltid en god uppsättning spetsar och reservdelar.

Elfa har weller - som är mer eller mindre industristandard

Desab som jag har skrivit om tidigare har också proffesionella lödutrustningar - och mindre än semiproffesionellt tycker jag inte att man skall välja även om det kostar en slant...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Torbjörn Ekström skrev:

Biltemas lödstation fungerar faktiskt ganska bra, det som är lite dåligt så är det kvaliten på spetsarna. Men det går att montera wellerspetsar med lite god vilja.

Däremot Weller WHS40 som Elfa säljer, har jag inget förtroende alls för. Den är ju bara 10W klenare än en "vanlig" mekanisk weller, men förmodligen är värmeöverföringen mycket sämre. Jag blir galen när jag försöker löda med den, det är knappt lödtennet smälter om man så bara försöker löda på en 0,75mm2 kabel på ett ben på en TO220 kapsel. Och det är jädrar inga problem med en magnastat eller temptronic wellerstation! Dessutom verkar spetsarna vara sämre.

Slutkläm: Köp inte den billigaste wellern, köp då hellre biltemas station, eller en "riktig" weller, typ magnastat (som förmodligen är den billigaste "riktiga" wellern).

/Kent

Reply to
Kent Sjögren

weller 80-wattare (WST-81) som företaget köpte räcker till mycket i värmebehov - och är det en sak som man har lärt sig efter hand så är det att inte välja en lödstation med för lite effekt.

den här kan man smälta ned spetsen rakt ned i ett kallt lödtennbad utan problem.

dock är den en smula dyr för privatpersoner...

--
har minne av en 18 wattare i min ungdom som verkligen inte dög till 
något - och kan tänka mig att 40 watt nog är i minsta laget om man löder 
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Början på elektronikutbildningen... man skulle löda varje kors i kopparnät. för vissa gick det hur bra som hels för andra storjäklades det... tills vi komm på att det var 30watt och

70watts lödstationer....

30 wattaren fick man lägga på kopparnätet innan fikat om ville löde efter fikat...

/Jimmy

Reply to
Lindström

+remove_me wrote

Just spetsarna är problemet med den stationen IMHO, men går det att modifiera så wellerspetsar passar så..

Vilken serie är magnastat då ? Själv köpte jag en begagnad WECP20 när en elektronikfirma gick i konkurs (köpte lite annat också, exempelvis en philips bärbar frekvensräknare för 200:- och ett fint litet labbaggregat på 0-30v 0-3A för några hundra..), mycket trevlig sak tycker jag, snabb uppvärmning, bra temperaturhållning (känns ju som att en del billiga stationer inte riktigt hinner med att få upp tempen till vald temperatur om man försöker löda nåt lite större) men framförallt är ju spetsarna otroligt bra.

Jag har även sett lödstationer med och utan pennor på diverse andra ställe, typ butiker som säljer begagnat "skrot" osv.. det är helt klart ett tips att hålla utkik efter, en begagnad station duger ju fint, bara man investerar i nya spetsar, och är det tex weller så finns ju varenda del attg köpa som reservdel.

Reply to
Glenn

Vad man ska köpa för utrustning beror en hel del på vad man har för behov. Hemma har jag en gammal Weller och den fungerar perfekt där. Med ett antal olika spettsar klarar jag de få lödningar jag behöver göra. Fördelen med denna station är att det går att få den ordentlikt het. De normala lödningar man gör hemma gäller ofta större ytor och då är mycket värme ett måste. Finns säkert många andra lödstationer som fyller kravet, men när jag köpte lödstationen var Weller det stora namnet.

När det handlar om finare geometrier (reparation av kretskort tex) så föredrar jag Metcal:s produkter. De är visserligen inte speciellt billiga, men ska du använda verktyget för att försörja dig är det viktigt att det fungerar. Det finns en uppsjö av olika spetsar att välja på beroende på arbetsuppgift. En av finesserna jag gillar är att du slår på kraften och startar ditt lödjob, tiden för uppvärmning av spetsen är nästan försummbar.

Tyvärr slutar inte kostnaden här, ska man utnyttja möjligheterna med de smala spetsar som finns krävs ochså att man investerar i ett bra mikroskop. Det är tyvärr mycket dyrare än lödstationen och ingenting för en amatör.

/NS

Reply to
Nils Strandberg

Det finns en begagnatmarknad för dessa. Kontakta Wellers ÅF, de kan som regel ordna fram för folk som byter mot andra varianter. Jag gillar också de här stationerna, tror de ligger runt 4 lock i pris hos elfa och betydligt billigare om man köper dem från en weller ÅF i stället. (Ja Elfa suger när det gäller pris på sådant här).

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

+Ichimusai wrote

Elfa suger nästan alltid när det gäller priser, elfa handlar man av för att dom har ett oerhört bra sortiment och kompetent support :)

Reply to
Glenn

Och leverarar omgående. Har relevant specifikation online. Kompetent support.

Reply to
pbdelete

Det är detta man betalar för!!

Då eftersom folk är så ovilliga att betala för support, lagerhållning och sortiment samt service så att det syns på fakturan så är det enda sättet att betala för det genom högre komponentpriser.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

+Torbjörn Ekström wrote

När jag jobbade med elektronik så handlade man ALLT av elfa, just efterssom arbetstiden att leta rätt på saker hos andra leverantörer och få delleveranser osv snabbt blev större än vinsten.

Däremot handlar jag inte alltid "privat" från elfa, efterssom när jag "hobbybygger" så är det ju min obetalda fritid det gäller..

Reply to
Glenn

Internet har nog förändrat en del.. Förr var det krångligt att hitta komponenter därav blev elfa valet då dom var kompletta.

T.ex. på irf.com så blir man visad direkt till lokala leverantörer vilket gör det mycket enkelt. Och Elfas sortiment saknar en del intressanta kretsar så deras position är inte så säker längre.

Reply to
pbdelete

Javisst, ibland är det helt klart värt extraslanten för att snabbt få fram grejorna. Elfa är en godisbutik där man snabbt kan mätta ett sug efter något speciellt. Men skall man ha en försvarlig mängd komponenter lönar det sig bättre att kika runt lite på andra ställen.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Det beror lite på vad för sorts elektronik du jobbade med, på de produktionsföretag som lever på att tillverka elektronik handlar man bara hos Elfa om det är betydligt mer praktiskt annars tar man komponentrullarna från t.ex. Hatteland och liknande.

Där är jag tvärt om. Där är Elfa suveränt tycker jag. Och komponentmängden är så liten att det faktiskt inte svider i plånboken när man handlar där på samma sätt som om man skulle köpa 500 000 ytmonterade 0805 motstånd av skiftande kvalisort. Då kan jag säga att prisbilden blir enorm om man jämför Elfa med andra leverantörer...

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

+Ichimusai wrote

Det jag gjorde var ju rätt småskaligt, oftast var det att konstruera och löda ihop små boxar som gjorde saker (ofta anpassade signaler från en tillverkares prylar till en annan tillverkares tillbehör), om en produkt började sälja bra så lät man någon som sysslade med elektronikproduktion massproducera dom istället.

Det gjorde ju att man ofta beställde olika komponenter men inte så stora mängder..

Dessutom ville man ofta veta mer än vad som stod i databladen, av nån outgrundlig anledning står det exempelvis inte alltid temperaturområden på komponenter i databladen, vilket är VÄLDIGT viktigt om man ska tillverka saker som ska sitta monterade i bilar (där det ju kan bli typ -30 till +80) Elfas support brukade snabbt rota rätt på sån information.

Jag handlar uteslutande på Labb Elektronik, dom är väldigt trevliga att ha att göra med, är ofta billiga och har dessutom en massa skojiga surplusgrejer :) ..Resten handlar man på elfa :)

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.