Doppler, kalibrering

Hej!

Jag har skaffat en byggsats till en enkel hastighetsmätare baserad på doppler-effekt. Den består av huvudsakligen två delar:

1: En mikrovågsdel som genererar en signal på 2,6Ghz. Den reflekterade signalen blandas med den utsända, och man får (för "normala hastigheter") en skillnadsfrekvens som ligger i det hörbara området och som i 2: helt enkelt förstärks och skickas ut i ett hörlurs-uttag, samt även räknas och visas på ett par 7-segments-displayer.

Nu står det i anvisningarna att man för initial kalibrering av det hela skall rikta antennen mot "a fluorescent light fixture" och därvid få ett visst värde (samt även höra nätbrum i hörluren). Jag antar att det angivna värdet måste kompenseras för 60/50Hz, men jag undrar ändå hur detta fungerar. Vad finns det i en lysrörsarmatur (för det är väl det som står där..?) som ger en dopplereffekt?

Att ett rörligt föremål som t.ex. bil eler golfklubba gör det är ju enkelt att förstå samt även räkna på, men ett lysrör.....

Inser f.ö. vid start av byggandet att min gamla fina Wellerkolv med curie-magnetisk spets (en modell av temperaturkontroll av årgång 1968) nog måste bytas ut mot något modernare. De var rackarn vad det var tätt mellan lödpunkterna. Jodå jag *har* byggt med annat än radiorör, men det var ändå ett tag sedan nu..

/Johan S

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Fan vad smart !!!!

vad är det i en lysrör som lyser - jo, joniserad gas, och vad är karatärisktisk för joniserad gas - jo, den leder ström - precis som en metallyta och reflekterar vågor.

lysrör lyser inte kontinuerligt utan gasen släcks och tänds 100/120 ggr sekunden vilken innebär att du har en ledande stång/yta, ingen stång/yta, ledande stå... 100/120ggr i sekunden och det ger en karaktäristisk modulation av radarn - och kan _tolkas_ som en viss hastighet även om det inte är det.

det här går förmodligen _inte_ på lysrör med HF-don, utan skall vara de gamla herdeliga med drosssel och glimtändare.

köp en riktig flussmedel på spruta (har tyvärr inte namnet just nu

- skall kolla i morron på jobbet), underlättar oehört vid ytmontering, samt väldigt smal lödtenntråd till din vanliga. Din gamla weller duger också om du har smala men korta spetsar (långa spetsar förlorar värme för fort just i spetsen) samt några breda.

Om du förtennar padarna först - lagom lite, en ordentlig sträng med flussmedel och placera kretsen ovanpå - fäst den på ett par ställen med smal lödspets, därefter kan man släplöda med en bred lödspets då ytspänningen mellan lödtennet och flussmedlet gör att det blir en nära nog perfekt lödning med lagom mycket lod och utan överlödningar samt överskottstennet är kvar på den breda spetsen - det fins något skålformade spetsar för denna operation, men kan man tekniken så är det inte så noga. - jag kan säga att det är en riktig 'ahaaaa' när man lyckas med detta första gången :-)

givetvis kräver det här lite övning - men går fort med hög kvalitet när man väl har fått in snitsen och kan nästan löda hur tätbenade kretsar som helst efter det.

dock - försök inte ens om du inte har flussmedel av rätt typ.

Den vi använder har polyetenfibrer (eller liknade) i sig, och gör precis som matplastpåsar när den lägger sig av misstag på den heta stekpannan - krymper och knorrar ihop sig, vilket gör att flusset drar sig till den varma spetsen istället som många andra flussmedel - fly frå spetsen och sprida ut sig över kortet.

--
Lödpasta var flera år sedan jag använde - dom hårdnar, kular sig
och blir oanvändbara efter relativt kort tid, och en spruta
har mängd för en livstid för en hemmabyggare och det är himla trist när 
sådan är oanvändbart redan efter 6-9 månader, lagrad i kylskåp... dyrt 
är det också.

och till sist - det är väldigt bra att arbeta med  TVÅ lödpennor
när man jobbar ytmonterat - det märker du när du skall ta bort 
chipmotstånd och chipkondingar. Behåll den gamla wellern med
lite lagom bred spets och köp en ny med ställbar
temperatur och en uppsättning olika breda spetsar, och kanke bara 1-2 
långa spetsar för svåråtkomliga arbeten. en urmakarlupp som man kan 
klämma fast i ögat är också väldigt bra.

/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

< jättesnipp >

kollat på jobbet

flussmedlet på spruta heter: Promosol Ecotack sp 40

och köps på Desab elektroniksystem AB tel 08-7117000

har för mig att de också säljer lödutrustningar för olika behov.

- så, köper du lödutrustning där, glöm inte ovanstående spruta flussmedel + munstycke/spets till sprutan för någon tia extra - väl värt pengarna och kan vara skillnaden mellan misslyckaden och succe när man löder tätbeningar.

Icimusai introducerade den på jobbet och idag använder 'alla' denna flussmedel i kombination med sedvanlig lödtenn på tråd i olika storlekar vid montering, reparation och labb.

lödtpasta förekommer knappt och skriks om bara i samband med nyanställda, tills dom också en spruta flussmedel i näven och en introduktion till släplödning, sedan brukar det vara tyst.

Den är helt suverän även vid arbete på hemetsade kort och en 10 ml spruta räcker i en 'evighet', torkar ej i spetsen på sprutan, och hittills verkar den inte åldras märkbart.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Synd jag var på PTS Training i York, annars hade jag kunnad hoppa in snabbare :)

De gör de absolut, bl.a. de utrustningar jag gillar mest - dvs Pace.

Flusset ovan är alltså ett fluss som är som tjock sirap i konsistensen, inte de här snabbtorkande alkoholbaserade flussen som ofta kommer i något som liknar en filtpenna av modell "klotterpenna", de anser jag helt värdelösa i sammanhanget.

Flusset är vid normal användning inte farligt, men det finns på desabs sajt ett 16-punkters att hämta i PDF-format. Använd gärna skyddsglasögon, stänk i ögat är inte nyttigt.

En temperaturkontrollerad lödstation som Weller WE-80 med några olika spetsar till den går på ca 3 lock. Man kommer å andra sidan ganska långt med den. Dock är det oftast så att man i modern elektronik ofta behöver två, varför man nog bör fundera på att investera i en dubbelstation, dvs en trafo som försörjer två spetsar, gärna individuellt inställbara temperaturer.

Kostade sist jag skaffade 100 kr i paket med spruta och ampull med flussmedel. Plus moms. Tror flussmedelspåfyllnad kostar 80:- typ. Köper alltid kit eftersom plastpipen i sprutan är som regel dags att bytas den med när man gjort av med en sådan. Innehållet räcker dock LÄNGE och för hemmalödaren är det nära nog oändligt :)

Däremot är jag osäker på om Desab säljer till privatpersoner direkt. Samma produkt kan oftast hittas hos andra ÅF, men då har priset som regel åkt upp med 100-200%...

Allt eftersom handloden blir finare och finare och flussmedlen blir bättre att jobba med så blir pastans fördelar sämre och sämre. Den stora nackdelen med pasta är att den a) i regel smiter iväg från värme, flusset ovan snarare drar sig dit. b) den måste bytas ganska snart efter man öppnat burken och förvaras helst i kylskåp, inget man vill ha med nattmackan i kylen hemma. Det finns engångsförseglade pipetter med lodpasta men de är dyra och har även de en begränsad hållbarhet även om den är längre än den i burk.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
"Blessed are they who can laugh at themselves, for they shall never
cease to be amused."
Reply to
Ichimusai

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.