Dektera rörelse hos fordon

Hej!

Har fått förfrågan på att bygga en liten mojäng som behöver veta när ett fordom rör sig och inte rör sig. Uppgiften är att en liten timer med display räknar tiden när fordonet är i rörelse och slutar räkna när fordonet står stilla, detta till för yrkesförare som lätt ska se hur lång tid dom kan köra innan dom 'måste' sova/vila.

Så långt enkelt men..

Problemet är dock att veta när fordonet rör sig, en tanke var att läsa av hastighetsmätaren, men det ger kompabilitetsproblem och inte helt enkelt för vem som helst att montera, inte heller riskfritt vad jag förstår en enligt TE, då ABS använder de/den givare.

Kikat lite på acceleormeter, men lite dyrt. Det känns som att det är dödsdömt att få det både funktionssäkert och enkelt att installera.

Att inte ha tillgång till en stensäker givare ger problem.

tips?

VH/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson
Loading thread data ...

Hastighetsmätaren torde vara det enda rätta, eftersom du förmodligen inte ska "trigga" på hastigheter under 30 km/h eller så, annars så är timern igång medan lastbilschauffören parkerar, lastar och lastar av och sådant.

Jag tänkte på varvräknaren, men den är nog igång och snurrar för fullt när man lastar och lastar av skulle jag tro, så det skulle nog vara missvisande.

Eller om du kan trigga på så fort man har en växel i över tvåan, samt att varvräknaren är över X eller så, så vet du att dom förmodligen åker snabbare än

30 km/h.
--
Sandman[.net]
Reply to
Sandman

Kontrollampan till parkeringsbromsen är en annan möjlighet.

Kopierat från vägverkets hemsida:

formatting link
Körtid är den tid föraren befinner sig bakom ratten för att köra, även när fordonet står stilla. Lämnar föraren sin plats bakom ratten räknas detta som uppehåll i körningen. Uppehållet måste vara minst 15 minuter sammanhängande tid för att räknas som rast (jfr artikel 7 punkt 2 i förordningen (EEG) 3820/85).

Reply to
Tony M

Mmm, en möjlighet. Men jag har automatlåda i min bil, och använder sällan parkeringsbromsen, utan sätter växellådan i "P" istället, så en kombination av dessa två vore kanske det smartaste. "P" på en automatlåda är ju också bra för de flesta, om inte alla, bilar kräver att "P" ska ligga i om man ska kunna starta bilen, vilket gör att det blir en vana att lägga i "P" när man parkerar, så det ska bli enkelt att starta bilen.

Så, om "P" är i eller parkeringsbromslampan lyser så borde fordonet står still och föraren vara i vila. :)

--
Sandman[.net]
Reply to
Sandman

parkerar,

Nog borde väl motorn vara avstängd också för att det skall räknas som vila? Nåväl, det är väl en smaksak i sammanhanget.

--

/Anders
Reply to
Anders

Tills man glömmer parkeringsbromsen och ställer bilen på växel i stället.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Tja, frågan är väl snarare om man anser att man ska gå efter Vägverkets anvisningar i ärendet eller om man ska skapa egna som man tycker verkar vettiga.

--
Sandman[.net]
Reply to
Sandman

hadde inte elfa en billig omgång vibrationssensorer? förra årets katalog

kanske går att annvända

Reply to
Hannu Kandelberg

'P' har väl redan någon form av givare, så att man inte kan starta motorn i andra lägen?

--
Disraeli was pretty close: actually, there are Lies, Damn lies, Statistics,
Benchmarks, and Delivery dates.
Reply to
Roland R

frågan är om om är tillräckligt känsliga??...

Elfa har accelerationsmeter 73-350-37 för 367:- plus moms

för tvåaxlig accelerationsmätare 0-2 g

0.5 mg brus och rek. range 5 mg till 2 g

- tyvärr absolutbelopp och därmed inte riktningsskänslig vad jag kunde se - men jag kan ha fel.

eller:

73-197-18 för 268:- och appnot mot basic-stamp

och/eller

GPS-modul för inbyggnad, litet kretskort på 71x41x9 mm

78-429-09 för 771:-

ovanpå alltihop så kan man använda hallelement för kompassbruk - det fins både 2 och 3-axliga sådana och börja kompassriktningen vrida sig så kör man helt klart omkring.

--

/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

kollade

73-026-23 men den verkar var gjord för lite kraftigare rörelser men enligt chemat kan man justera känsligheten och priser är en tjuga så det är värt att prova
Reply to
Hannu Kandelberg

+Johan Olofsson wrote

Nej, ABS använder i princip alltid helt egna givare efterssom ABS behöver en givare på avrje hjul.. den signalen är också mycket "tätare" än hastighetsmätarens efterssom du behöver högre precision.

Jag tror att hastighetsmätarsignalen är absolut enklast, om man inte vill klistra fast en egen magnet på nåt (tex kardan om man kör rwd) som man läser av med en givare.

Reply to
Glenn

Där skall man heller inte koppla in något galvaniskt då det är en säkerhetssystem i bilen - dock vet jag inte hur mycket dom läcker runt sensorn och kablarna till och ifrån - det kanske går att plocka upp signal med en picupspole (några varv koppartråd) i närheten av sensorn och sedan förstärkar upp med OP-ampar

- då kan man 'sniffa' utan att påverka systemet.

nej - det fins ingen standardsystem att tappa ut information från hastighetsmätaren så vitt jag vet - skall man bygga system för många olika bilar så måste man bygga fristående sensorsystem oberoende av bilens system - det där är ett jäkla problem rent ut sagt.

- jag säger GPS - om man inte kör i tunnlar i allt för stor del av sträckan

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

sträckan

Varför inte detetera om tändningen är på?

Reply to
Anders Anderzon

Eller iaf i körläge.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Ja, eller "N". Men man kan stänga av motorn i vilket läge som helst, så signalen från den givaren är inte pålitlig.

--
Sandman[.net]
Reply to
Sandman

Hm.

Om man ska vara petig så kan ju en accelerometer teoretiskt sett inte avgöra om bilen rör sig eller inte. För övrigt inget annat instrument heller som inte mäter relativt något annat om man ska tro Einstein. Det du kan mäta med accelerometern är t.ex. inbromsningar, fartökningar, vibrationer, ändringar i vägbanans lutning och svängar.

LÖK

Reply to
Lars-Örjan

+Torbjörn Ekström wrote

Njä, dumt att chansa med bromsar rent generellt.

Verkar lite väl jobbigt kanske.. då är det nog lättare att göra som nedan.

Tja, alla(?) bilar med elektronisk hastighetsmätare, samt många andra, har ju ett pulståg helt enkelt när bilen rör sej, vilken takt som motsvarar en viss hastighet är säkert inte standardiserat, men det spelar ju ingen roll för denna tillämpningen.

Då måste man placera antennen också, min GPS funkar uselt inne i bilen tex.

Reply to
Glenn

Inte utan tillägsinformation som referenspunkt att utgå ifrån som '0-punkt, nej...

Har man bara dödräkning så gäller sedan alla parmetrar från refrenspunkt '0' - dessutom med begränsad upplösning och brus så kommer man förr eller senare ha en DC-offset - en glidning åt något håll som dessutom ändrar riktning sakta men säkert beronde på bl.a brus och mättid.

Om man dessutom åker på någont med konstant tyngdacceration (gravitation) och som dessutom varierar med förflyttning så måste den informationen tas med i det hela.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

-- snipp

Då borde det väl räcka med att detektera om någon sitter i förarsätet samt om tändningen är på??

/johan

Reply to
Johan Olofsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.