Detektor för radonkälla i blåbetong

Jag läste att människans exponering för alfastrålning i huvudsak kommer från radongas. Uppgiften är hämtad hos Statens Strålskyddsinstitut, se länk nedan:

formatting link

Tolkar även detta omvänt, att radongas enbart avger alfastrålning och ingen betydande nivå av något annat strålningsslag.

Den enda mätmetod jag hört talas om som detekterar radonproblem i hus, är med utplacering av strålningskänslig film. Den kortaste mätperioden är vad jag kunnat läsa mig till omkring en vecka, men betydligt längre mätperiod behövs för att avläsa säsongstoppar som härstammar från kraftiga variationer i mängden radongas som tränger upp ur marken.

Nu bortser jag ett ögonblick från markradon. För blåbetong i t ex innerväggar borde radongas avges mer kontinuerligt, utan nämnvärda säsongsvariationer. Rätt eller fel?

Om mitt antagande är rätt, så tänkte jag att det kanske finns något elektroniskt mätinstrument som med en mycket kortvarig mätprocedur kan indikera närvaro av radonhaltigt byggmaterial. Känner någon deltagare i detta diskussionsforum till det?

En bifråga som går utanför området elektronik. Kan man frilägga t ex en innervägg från färg, tapet, träpanel och med blotta ögat avgöra om den bakomliggande betongen är blåbetong? Hur* ser blåbetongen i så fall ut?

Orsaken till att jag frågar allt detta kommer från att jag retat mig på att diverse mäklare säger sig vara ovetande om hus de säljer är byggt till någon del med blåbetong.

Anders

(*) = Förväntar mig att diverse kärnfysiker med lång och väldokumenterad erfarenhet postar inlägg i gruppen och svarar att blåbetongen känns igen på att den är blå.

Reply to
Anders Skelander
Loading thread data ...

Du kan använda ett Geiger-Muller rör. Det finns folk som säljer tjänsten att mäta upp förhöjd strålning. Vad jag vet kallas det också gasbetong och den är grå. Mvh Bo. "Anders Skelander" skrev i meddelandet news:eQSec.37791$ snipped-for-privacy@nntpserver.swip.net...

från

ingen

variationer

att

någon

Reply to
bo johanson

Den är faktiskt blå! Därav namnet. Den är blågrå om man skall vara noga. Det enklaste är nog är att borra i den så ser du snabbt färgen på pulvret som bildas av borrningen. Ganska mjukt och lätt material.

Reply to
Ken

"Anders Skelander" skrev i meddelandet news:eQSec.37791$ snipped-for-privacy@nntpserver.swip.net...

Det går bra att se! Den är blåaktig, mjuk och porös.

Reply to
fluke12

Tilläggas bör kanske att det inte alls är *all* blåbetong som strålar. Häruppe i Skellefteå fanns för länge sedan en fabrik som gjorde "lågstrålande" lättbetong, medan jag tror mig minnas att den som strålade mest var gjort nere i Västergötland. Man utvann ju en tid Uran därnere....

/Johan S

Reply to
Johan Stäck

Anders,

vad är det för idioter till mäklare? om det efter köpet visar sig att det är gjort en radonmätning som visar på ett högt radonvärde så sitter mäklaren väldigt löst till...

tyvärr tror jag att det är alldeles för lätt att "lura" alla snabba mätningar t.ex. genom att tillfälligt ventilera kraftigt, så det bästa är nog att titta och se - är lättbetongen helt grå så finns det ingen radon där i alla fall, är den blå-grå så beror det på när huset är byggt. (runt 1971 ändrade man tillverkningssättet av blåbetong och tog fram en sort som var betydligt mindre radonhaltig... det finns radhusområden där husen är byggda strax efter varandra där ena huset har 4-5 ggr så höga nivåer av radon som de andra).

vad jag skulle göra är att ringa till mäklaren innan visningen och fråga om det är gjort någon radonmätning, om han "leker frågetecken" så skulle jag ringa till kommunen (stadsbyggnadskontoret eller hälsovårdsmyndigheten eller vilka det nu är som hanterar den typen av frågor) - de brukar ha ganska god koll på läget :-).

sedan finns det en sak till att se upp med... man har bytt mätmetod under resans gång, så äldre mätningar har BETYDLIGT högre värden än nyare - jag tror det skiljer en faktor 4. dvs om gränsvärdet idag är

250, och man har mätvärden från 10 år tillbaks som säger 900, så kan det alltså vara helt OK (dvs ~225).

Anders

Reply to
Sunqan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.