Stroom van trafo

Hallo,

Ik zou graag de stroom kennen van deze trafo met volgende gegevens: weerstand primair 2.47k weerstand secundair 4.70 Ohm uitgangsspanning +/- 10.8 V onbelast

Hoe is de formule om de stroom door deze trafo te berekenen.

Met dank, Christophe

Reply to
Christophe
Loading thread data ...

Met weerstand alleen zal je er niet geraken (moet impedantie zijn)

-- :: --

Reply to
Frank --::--

"Frank --::-- " schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik heb echter geen andere gegevens. De transformator is uit een afbraaktoestel maar de spanning en afmetingen waren ideaal. enkel de stroom???

Reply to
Christophe

Meet met een goede schuifmaat de dikte van de primaire (moet je ook rekening houden met de isolatie dikte) en secundaire draden. Beslist kun je op het net tabellen vinden met bij die draaddikte behorende stroomsterktes. De fabrikant maakt ze echt geen spat dikker als noodzakelijk. Bij gebrek aan beter krijg je zo een idee. Anders moet je het kernoppervlak nemen en via deze weg het totale vermogen afschatten. Dan kom je ook bij de stroom.

Hal.

Reply to
Hal

Als je nog een andere trafo hebt liggen (zeg voor 6 a 12 volt), kan het helpen de laagohmige aansluiting van je eerste trafo daarop aan te sluiten, en dan eens voorzichtig te meten wat er aan de andere kant uitkomt. Zal in principe wel ergens tussen de 100 en 300 Volt zijn. Het beste begin je met een zo laag mogelijke spanning.

--
Groeten,
            -  DizTRacT  -

Hoeveel is 24% van nagenoeg geen enkele eigenlijk ?

Voor antwoord per e-mail, eerst het voor de hand liggende deel uit het adres
verwijderen !
Reply to
DizTRacT

Sorry, je vraag niet goed gelezen :-)

Vergelijk de afmetingen eens met die van wel bekende trafo's. Dan heb je toch een aardig idee. Voorzichtig belasten met autolampjes (telkens wat meer) kan ook wel een indruk geven als je het slim aanpakt (temperatuurverhoging, wanneer de spanning elkaar zakt).

--
Groeten,
            -  DizTRacT  -

Hoeveel is 24% van nagenoeg geen enkele eigenlijk ?

Voor antwoord per e-mail, eerst het voor de hand liggende deel uit het adres
verwijderen !
Reply to
DizTRacT

Deze gegevens zijn onvoldoende om een juiste berekening te maken. Daarvoor is voornamelijk de doorsnede van de ijzerkern bepalend, gemeten in de spoel. De formule is: P = 0,64 x D x D waarbij P = vermogen in Watt D = doorsnede in vierkante centimeters Dit geldt voor een frequentie van 50 Hz.

De grootte van de weerstand van de wikkelingen doet mij vermoeden dat het een klein trafo'tje betreft dat maximaal 10 volt bij 100 mA kan leveren, ofwel 1 Watt. Ik vermoed dan verder dat de kerndoorsnede minder dan 1,25 vierkante cm is.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

"Christophe" schreef in bericht news:rqBJh.64158$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Er van uitgaande dat de trafo voor 230V~ bedoeld is. De transformatie verhouding is dan 22x. De primaire weerstand getransformeerd naar de secundaire is

2470/22^2=5,1Ohm. Dit +de secundaire weerstand is 4,7 + 5,1=9,8Ohm. Als je een spanningverlies toestaat van 1 V mag je dan 1/9,8=0,1Amp trekken. het geleverde vermogen is dan 10,8x0,1=1,08Watt

Hans

Reply to
JT van Es

Dan kan je het best een schema van je afbraaktoestel zien te bemachtigen en daaruit afleiden wat de belastbaarheid is. Of misschien stond er op het typeplaatje nog wel een wattage?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Een doorsnede wordt in centimeters uitgedrukt. Vierkante centimeters gebruik je om een oppervlakte uit te drukken, niet?

Je bepaalt het vermogen (in VoltAmpere =3D VA) van de transformator wel op de goede mannier. Bij het bouwen van een transformator berekent men eerst de grootte van de kern voor dat vermogen. Die moet immers dat magnetisch veld aan kunnen. Met de grootte van de kern berekent men het aantal wikkelingen per volt (in Volt =3D V). Een zware transformator heeft minder wikkelingen dan een kleine, voor dezelfde spanning. E=E9n en ander hangt af van de induktie (=3Dschijnbare weerstand voor wisselspanning) van de wikkelingen. Verder berekent men nog de dikte van de draad omdat daar de stroom (in Ampere =3D A) door moet.

Reply to
Ramke

Het gaat hier om de oppervlakte van de doorsnede, meer specifiek de kerndoorsnede, niet die van de complete ijzerwinkel.

-p

Reply to
Piet Beertema

Een doorsnede wordt in centimeters uitgedrukt. Vierkante centimeters gebruik je om een oppervlakte uit te drukken, niet?

Je bepaalt het vermogen (in VoltAmpere = VA) van de transformator wel op de goede mannier. Bij het bouwen van een transformator berekent men eerst de grootte van de kern voor dat vermogen. Die moet immers dat magnetisch veld aan kunnen. Met de grootte van de kern berekent men het aantal wikkelingen per volt (in Volt = V). Een zware transformator heeft minder wikkelingen dan een kleine, voor dezelfde spanning. Eén en ander hangt af van de induktie (=schijnbare weerstand voor wisselspanning) van de wikkelingen. Verder berekent men nog de dikte van de draad omdat daar de stroom (in Ampere = A) door moet.

De inductie in een kern word niet bepaald door het te overdragen vermogen maar door de windingspanning. Zou het wikkeldraad geen weerstand hebben dan zou je met het kleinste kerntje grote vermogens kunnen transformeren. Of wel de kernmaat wordt afgedwongen door de koperweerstand die je toe wil laten.

Hans

Reply to
JT van Es

In het Belgische(?) taalgebruik schijnt het de gewoonte te zijn om een oppervlak van b.v. een kabel uit te drukken met het woord "doorsnede".

Hier ben ik ook pas onlangs achter gekomen

formatting link

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

Ook in het Nederlands. Bijv.: nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitsleiding Maar in alle gevallen is het een verkorte schrijfwijze/aanduiding voor "oppervlakte van de doorsnede".

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik heb geleerd dat de kerndoorsnede van een trafo in vierkante cm wordt uitgedrukt. Misschien is het juister om te spreken over de oppervlakte van de doorsnede, maar tranformatorboeren zullen je dan raar aankeijken.

Bij de berekening van een 50 Hertz trafo ga je uit van het totaal over te dragen vermogen P. De kerndoorsnede voor een normaal soort transformatorblik Q = 1,25 maal de vierkantswortel uit P. Het aantal windingen per volt is daarbij 50 gedeeld door Q; voor de secundaire wordt dit met 10 % verhoogd om de verliezen te compenseren. Voor de draaddikte wordt gebruik gemaakt van een z.g. koperdraadtabel, waarbij voor de gewenste stroomsterkte de vereiste draaddiameter kan worden gevonden. B.v. 100 mA -> 0,3 mm emailledraad, 1A -> 0,9 mm. enz. De diverse waarden leveren een trafo op waarbij de verliezen binnen redelijk grenzen blijven. Wordt de kerndoorsnede te klein genomen, dan zal deze in de verzadiging lopen, waardoor de stroom en daarmee het koperverlies in de primaire snel toeneemt. Bij een te grote kerndoorsnede nemen de ijzerverliezen toe. Wordt dikkere koperdraad genomen, dan nemen de koperverliezen af, maar je hebt dan meer ijzer nodig om ruimte te krijgen voor dat extra koper, en dat levert weer extra ijzerverlies op. Allemaal een kwestie van compromissen ofwel ziehier de bekende wet van behoud van ellende.

Transformatoren worden meestal belast, ofwel in de secundaire kring wordt vermogen opgenomen, of nog anders gezegd, er is sprake van een Ohmse weerstand in de secundaire kring. Daarbij lijkt het er niet toe te doen of een gedeelte van deze weerstand bestaat uit de wikkeldraadweerstand of dat de laatste nul is. Voor de primaire geldt hetzelfde, omdat dat de weerstand in de secundaire daar na transormatie ook manifest is. Dus die ijzerkernloze trafo met weerstandsloos wikkeldraad zie ik nog niet zo zitten. Overigens is de opgewekte flux evenredig aan de stroom maal het aantal windingen, de spanning speelt geen rol.

Oei, beetje uit m'n slof geschoten...

Veel plezier, Bert

Reply to
opapiloot

De diameter is in Vlaanderen dan weer de doormeter.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

gemeten

cm

vermogen

wil

Een mooie regel voor het berekenen van 50HZ. Nu voor andere frequenties en impulstrafo's. Natuurlijk is de flux evenredig met de stroom. De stroom is dan ook het gevolg van de spanning.

Hans

Reply to
JT van Es

Om je formules te testen:

Een klant wil een 100VA trafo voor 230V~ en 50Hz hebben maar de blindstroom mag niet groter zijn dan 50mA. Aan de overige spec's denken we maar niet.

Hg, Hans

Reply to
JT van Es

Je test maar een eind weg; die formules komen uit een boekje uit 1951, ze bestonden al veel langer en werden algemeen gebruikt. Misschien is het je trouwens ontgaan dat de ouderwetse 50 Hz huis tuin en keuken trafo's vrijwel uitgestorven zijn. Deze zijn vervangen door schakelende omvormers die met een zeer hoge frequentie werken, waardoor er nog maar hele kleine trafo'tjes in zitten. Wat mij betreft: einde onderwerp.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

Dat is verifieerbaar onwaar: in de helft van mijn apparatuur zit nog steeds een blikken trafo. De andere helft is nieuwer en heeft inderdaad ferriet-trafo'tjes op hoge frequentie ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.