TL-lamp

Hallo,

ik ben informatie aan het vergaren omtrent het dimmen van TL-lampen. De lamp die reeds voor m'n toekomstige testen tot slachtoffer is gedoemd, vermeld volgende gegevens:

SYLVANIA GRO-LUX F18W/GRO-T8

formatting link

Ik slaag er echter niet in om een datasheet of zo te vinden van deze lamp, ik zou nochtans graag meer info willen hebben over:

- weerstand van de gloeidraden

- min temperatuur van de gloeidraden

- min stroom/spanning over de gloeidraden

- ontstekingsspanning

- stroom ifv lichtopbrengst

- kleur

- ...

kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt

Charles

Reply to
Charles de Smurf
Loading thread data ...

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:ydV1f.17548$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

weet niks over electronica, maar tl lamp en gloeidraden.... dat gaat toch niet samen? op de dimmers die je kopen kan staat ook meestal vermeld dat het niet voor tl lampen geschikt is.. ben benieuwd naar wat de experts hier verder over zeggen. nele

Reply to
nele

"nele" schreef in bericht news:di97n3$245u$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ja in een TL zitten gloeidraden. Wil je een TL dimmen dan moet je de gloeidraden warm houden, anders gaat de buis uit. Vergelijk het met een beeldbuis. Hierin zit ook een gloeidraad.

Ik kan je niet helpen met de juiste gegevens, maareen klein beetje op weg helpen gaat wel Je hebt een buis van 18 Watt. Er gaat dus 230/18 ca 0,08A door de buis. Deze stroom gaat ook door de gloeidraden. De buisspanning bij een brandende buis is ca 60 Volt als ik me het nog goed kan herinneren. Kun je aan een variac (regelbare transformator 0-230Volt komen. Sluit de gloeidraden aan (in serie), en voer de spanning op tot je de gewenste stroom (0,08 A) berijkt heb. Je kunt dan de spanning over de gloeidraden meten, en de weerstand uitrekenen.

Je kunt het jezelf nog makkelijker maken, Koop en HF (Hoog Frekwent) armatuur, welke dimbaar is. Kost natuurlijk een paar centen, maar het HF armatuur is met een 0-10 Volt spanning dimbaar, en is veel beter regelbaar. Met een traditione TL kun je niet zo ver terugdimmen, zeer zeker bij lagere temperaturen. HF is hiet veel voor beter geschikt. Trouwens heel mooi gezicht een oude, traditionele TL bij lage temperaturen dimmen. Bij lage lichtopbrengst zie je de knopen en buiken (heldere en donkere plekken) van het licht in de buis lopen. Mooi gezicht, doch om er bij te werken zeer hinderlijk.

Succes. Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:434827fa$0$156$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

de

Kreeg zonet een linkje over het item.... was een beetje snel met mijn reactie, maar bijleren dat doe ik hier wel in deze groep. nele

Reply to
nele

Op Sat, 08 Oct 2005 21:46:35 +0200, schreef nele:

Ja hoor, in elke TL zitten gloeidraden. Deze hebben dezelfde functie als in (beeld)buizen, namelijk heet gestookt worden om vrije elektronen te creëren. Als je deze elektronen daarna met een spanningsverschil door de buis sleurt, slaan ze al doende elektronen aan in het gas van de buis (kwikdamp); deze elektronen zenden bij terugval in de grondtoestand UV-licht uit. Dit UV-licht wordt door een luminescerende laag aan de binnenkant van de buis omgezet in zichtbaar licht.

Dimmen van TL-buizen is inderdaad wat lastiger vanwege de bovenbeschreven gang van zaken. Er zijn meen ik diverse systemen bedacht voor het dimmen van TL, maar ik zou de details moeten nazoeken.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

duik de bieb eens in en snuffel wat oude electuur verzamelboeken door. af wat oude elektuur tijdschriften. daar hebben ze ooit een TL dimmer gebouwd met schema en al etc.

Reply to
Spacebug

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Helaas werkt dit schema niet met de huidige tl-buizen. De oude tl-buizen waren veel dikker en bevatte veel meer gas. Bij de nieuwe buizen kan het gas niet meer in geleiding komen. Een oplossing kan zijn door op de buis een strip aluminiumflie te plakken over de lengte. Ook mag de buis niet *te* koud zijn, minstens is kamertemperatuur vereist. Ik gebruikte de schakeling naar tevredenhied van een voliere totdat er een buis stuk ging na 10 jaar. Buis vervangen voor nieuw type en de pret was over, dimmer werkte niet meer. Eerste gedachte was, dimmer stuk......maar bij test met andere buis in voliere werkte de dimmer perfect. Na lang stoeien was het strookje aluminiumfolie de oplossing, hoewel niet altijd die buis vanaf *nul* wilde opstarten. De buis ging dan pas bij zo'n 3/4 aan en als hij warm was kon de buis wel vanaf *nul* opstarten. Persoonlijk zou ik nu kiezen voor HF-dimmer en buizen. De voorschakelunits voor de HF-buizen worden met 0-10Volt gladjes gedimd.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
Meet the BOFH - www.cam.gompy.net
NNTP-tool - www.nntptool.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news:434838de$ snipped-for-privacy@news.gompy.net...

die 10Volt wordt geleverd door de HF voorschakel unit Philips heeft hier een speciale regel weerstand (met wat halfgeleiders) voor Er zijn ook HF tl lampen in de handel. suk6

>
Reply to
sjef

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:ydV1f.17548$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Beste Charles,

Om een TL-buis te kunnen dimmen heb je een speciale TL-buis nodig, namelijk een buis waarop aan de buitenzijde een geleidende strip aangebracht is. Verder benodig je ook een gloeistroomtrafo, waarmee je de gloeidraden verwarmt. Philips levert (leverde?) dit soort trafo's. Deze kunnen ook 2 seriegeschakelde buizen voeden, daar er drie gescheiden wikkelingen zijn van 3,7 volt ~. Ook heb je een voor het dimmen van TL-buizen geëigende dimmer nodig.

Met vriendelijke groet,

Joris

Reply to
Joris Vierpinter

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:ydV1f.17548$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Ik heb hier een schakeling liggen die precies doet wat je zoekt. Je moet geen speciale lampen hebben enkel de ballasten zijn een beetje anders. Maar wel bij de Eindhovense fabrikant te verkrijgen. Hier was het de bedoeling het te gaan gebruiken in een terarium, maar wegens tijdgebrek is het er nooit van gekomen. Ik lees het wel in de greop als je interesse mocht hebben.

Reply to
Marco Polo

Joris Vierpinter schreef op 9-10-2005 :

Heette zo'n buis geen TLD-buis?

--
Joz  - jvd_609 [at] hotmail [dot] com
Home: http://www.josvandijken.tk
Ftp info: http://www.jvd-ftp.tk
Ftp: ftp://jvd.no-ip.info:27015
Reply to
Joz

"Joz" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@josvandijken.tk...

Beste Joz,

Het type tl-buizen waar ik op doelde, zijn starterloze TL-M-buizen. Deze fluorescentielamp onsteekt snel; ook bij koude en vochtige omstandigheden.

Met vriendelijke groet,

Joris

Reply to
Joris Vierpinter

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:ydV1f.17548$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

kijk eens op de site van Ruud Setteur voor een goed erkende zelfbouw dimmer

formatting link

of voor een kant en klare dimmer

formatting link

Rop5051

Reply to
Rop Geux

bedankt voor alle reacties. Ik meen verstaan te hebben dat het niet goed mogelijk is om te TL's die ik heb te dimmen (en zeker niet goed voor hun levensduur).

Reply to
Charles de Smurf

Als je de gloeidraden warm houdt kan je hem wel goed dimmen, heb ik begrepen.

De reden dat dimmen slecht is voor de levensduur: de elektrodes moeten warm zijn om goed elektronen los te laten. Als ze dat niet doen gaat de buis in 'koude kathode' modus, en dan gebeurt er het een en ander waardoor ie snel stuk gaat.

Thomas

Reply to
Zak

Ik denk dat je eens alle replys moet als ongelezen markeren en alles terug eens doorlezen. Een tl dimmen is namelijk zeer goed te doen.

PS, ik heb je een aanbieding gedaan, als je interesse hebt laat dan iets weten.

Reply to
Marco Polo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.