trafo

Hoi allen. ik ben bezig met de verlichting van een poppenhuis,nou en lekker belangrijk zou je zeggen! Ja inderdaad het is belangrijk,ik heb een trafo en daar staat op Hama netzgerat: ingang 220v 5watt Uitgang is instelbaar van 1,5v tot 12v, als ik de lampjes aansluit op 7,5v branden ze eerst goed en dan storten ze in en branden ze haast helemaal niet meer. Maar ik heb ook nog een Trafo van 24volt Max 28,8va, hoe of wat moet ik doen om te kijken dat deze het wel blijft doen ( het is een trafo van een buitenverlichting van kerst ).

Gr Dick

Reply to
Dick den Heijer
Loading thread data ...

Je geeft te weinig info.

Hoeveel lampjes zijn dat? Wat voor lampjes zijn dat? Op welke spanning horen die lampjes te werken?

Waarschijnlijk belast je die voeding gewoon veel te zwaar; je vermeldt niet wat de max. uitgangsstroom van die voeding is, maar gezien de primaire belasting van max 5 watt zal dat wel niet zo heel veel zijn. Mijn kristallen bol roept

300 mA - maar mijn kristallen bol roept wel meer.

Wat denk je zelf? Je sluit die lampjes op de ene voeding op 7.5V aan, en je wil dezelfde lampjes nu op 24V gaan voeden; dat kan natuurlijk nooit goed gaan als je dat zonder meer doet.

Afhankelijk van wat die lampjes nou precies nodig hebben is er wel een mouw aan te passen, overigens, maar dat betekent wel dat je de bekabeling van je poppenhuis aan moet passen.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Waarschijnlijk vragen de lampjes samen meer dan 5 watt, en is dit niet gewoon een transformator, maar een geregelde netadapter die zichzelf bij overbelasting (grotendeels) uitschakelt. Je zou eens kunnen kijken wat er gebeurt als je eerst één lampje aanzet, dan twee, dan drie enzovoort.

Als de lampjes bij zo'n 7,5 volt goed branden, is deze 24V-transformator onbruikbaar wegens de te hoge uitgangsspanning. De lampjes zullen dan waarschijnlijk heel even heel fel branden en daarna stukgaan.

Kortom: je moet weten welke spanning de lampjes nodig hebben, en hoeveel stroom ze samen trekken. Daarna kun je uitrekenen hoeveel VA de transformator moet zijn door deze spanning en stroom met elkaar te vermenigvuldigen. Zonder multimeter wordt het wat lastig om te bepalen wat die lampjes nodig hebben, maar als ik een gok zou moeten wagen, zou ik het houden op iets van 6 volt bij zo'n 2 ampère (dus zeg maar iets van 15VA). Hoe meer lampjes je aansluit, des te meer stroom er wordt getrokken, en hoe meer VA ook de trafo moet zijn.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Voor het geschetste doel zijn fietsachterlichtlampjes (6V, 0.05A) geschikt. Met de voeding op 6V ingesteld zou je er dus 6 lampjes op kunnen zetten.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ja Richard dat heb ik ook door maar ik dacht dat je dat kon oplossen met een weerstand,welke waarde weet ik ook niet zoveel weet ik nou ook weer niet van elektronika. Dick

"Richard Rasker" schreef >

Reply to
Dick den Heijer

[knip]

In theorie kun je wel een weerstand gebruiken om het hele spul op die trafo van 24 volt aan te sluiten, maar in de praktijk is dat sterk af te raden, om de volgende redenen:

- Je moet dan nog veel nauwkeuriger weten hoeveel stroom de lampjes trekken en wat de werkspanning is.

- Telkens wanneer je lampjes toevoegt, verwijdert of verandert (of wanneer er lampjes stukgaan), moet je de weerstand aanpassen -- want de juiste waarde van zo'n weerstand is afhankelijk van de totale stroom die je trekt.

- Zo'n weerstand zal een flink wattage verstoken -- reken maar uit: als je 6 volt nodig hebt voor je lampjes, moet je 24 - 6 = 18 volt over die weerstand laten vallen. Als de benodigde stroom bijvoorbeeld 2 ampère is, betekent dit dat je 18 x 2 = 36 watt verstookt in de weerstand.

Tenzij je behalve verlichting ook verwarming in je poppenhuis wilt hebben (plus een heleboel hoofdbrekens en gevaarlijke toestanden), zou ik gewoon even proberen uit te zoeken hoeveel ampère of watt de lampjes nodig hebben, en wat de werkspanning is (ik denk dus zo'n 6 volt). Leen ergens even een multimeter (of koop desnoods zo'n ding -- ze zijn soms voor maar een paar euro in de aanbieding) en vraag even uitleg hoe het ding te gebruiken.

Verder is de raad van Martijn om de bedrading goed in orde te hebben erg nuttig -- ook bij laagspanning kan een kortsluiting of slecht (vonkend) contact brand veroorzaken, zeker in een constructie van hout en papier zoals een poppenhuis.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard,

Bedrading moet goed zijn: helemaal mee eens!

Maar 24 V en 6 V 0.05 A lampjes kan goed samen gaan: schakel er 24/6= 4 in serie en klaar ben je. Heb je meer dan 0.05 A beschikbaar (d.w.z meer dan 0.05A*24V = 1.2 Watt trafovermogen), dan kun je een 2e setje van 4 lampjes parallel schakelen aan het 1e setje. Net zo lang tot je het maximale vermogen van de trafo bereikt hebt. Je moet binnen een keten lampjes gebruiken die evenveel stroom opnemen. Ze mogen wel een verschillende spanning hebben, als het totaal voor de keten maar gelijk is aan de trafospanning. Alle ketens bij elkaar mogen niet meer stroom opnemen dan de maximale stroom(Ampère) van de trafo (die gelijk is aan de spanning van de trafo(Volt) gedeeld door het vermogen (Watt))

Een beetje kunullig getekend :

|--\--*---*---*---*---| |--\--*---*---*---*---| |- trafo |--\--*---*---*---*---|------| | |--\--*---*---*---*---| | | |--\--*---*---*---*---| | | | |-----------------\-------------------|

met | en --- : bedrading, * : lampje., -\- : schakelaar (naar behoefte per keten of voor het totaal)

Dick

Reply to
Dick

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.