Begrenzen maximale stroom van batterijen

Hoi Allemaal, Kan ik de maximale stroom begrenzen als ik enkele batterijen parallel schakel?

Het voorbeeld: ik heb een motor die 5 Ah trekt, dient ongeveer 1 uur te kunnen draaien door omstandigheden kan ik alleen beschikken over 3 of 4 setjes NimH penlights (2200mAh) In totaal genoeg, maar als ik de 3 sets gewoon aan de motor knoop zie je na een minuut dat 1 van de 3 sets sneller heter wordt en dan gaat het mis (interne weerstand daalt, nog meer vermogen uit de ene set, kapot, en daarna de volgende sets)

Ik zou de batterijen graag op ongeveer de helft van hun maximale vermogen begrenzen, dan is er genoeg om de inschakelpiek af te vangen en geen van de sets wordt ooit overbelast

Iemand opperde dat ik dit misschien met wat elco's kon oplossen, maar daar heb ik geen kaas van gegeten dus wat voor waardes die moeten hebben dat zou ik graag weten. De andere gedachte was, kan ik misschien met led's oid die begrenzing regelen, de motor als weerstand Of is er een nog betere oplossing?

Groetjes Maarten

Reply to
maarten
Loading thread data ...

Lamp tussen zetten.

Reply to
bozweb

Per accu een klein weerstandje tussenschakelen, b.v. 0.1 Ohm. Kost wat rendement. Experimenteer met de weerstandswaarde indien nodig.

Reply to
opapiloot

Op welke spanning draait deze motor?? En hoe is je schakeling momenteel?? (meerdere batterijen in serie en parallel?). 5 A is een behoorlijke stroom, kan je dit niet met een kleine loodaccu doen (6 of

12 V). Elco's kunnen je denk ik niet helpen, veel te weinig capaciteit (tenzij je er een heleboel hebt natuurlijk). een serie weerstand is een oplossing, doch zonde van het vermogens verlies.
Reply to
RdHS

Het spanningsverlies is acceptabel, de werkspanning is 24 volt dus dat worden 20 cellen, ik zou zelfs voor 21 cellen kunnen gaan, dat trekt die motor wel. Toch vraag ik me dan af of dit uiteindelijk niet net zo veel energie kost als een kleine weerstand, maar de verminderde warmteontwikkeling zal daarvan het bewijs moeten zijn. Zuinig met de beschikbare enegie omgaan heeft wel mijn voorkeur

De reden dat ik niet voor een lood accu wil gaan is gewicht/energetische waarde en ik heb niet echt de ruimte. Dit weekend heb ik de tijd om dit goed te testen. Alvast bedankt voor de vele reacties, maar laat je niet weerhouden om met meer goede ideeen te komen groetjes Maarten

Reply to
maarten

De drie "-" samen verbinden en iedere (+) van een diode voorzien met de anode aan de "+" verbonden.De kathodes worden samen verbonden en gaan naar de verbruiker.Het nadeel is dat je ongeveer o.75V spanningsverlies hebt.

J.P.

--
pluizer bestaat niet.
Reply to
Knoppix User

Het voordeel van de dioden is dat geen enkele parallelle groep stroom kan leveren aan een andere parallelle groep.Iedere groep kan enkel stroom leveren aan de motor.Daalt een groep te snel in spanning dan nemen de andere groepen over maar ze zullen nooit stroom leveren aan de te snel dalende groep.

J.P.

--
pluizer bestaat niet.
Reply to
Knoppix User

Die diodes leveren spanningval op, maar doen niets voor stroomverdeling. Je moet even meten hoe groot de verschillend tussen de accu's zijn en uitrekenen bij welke weerstand (uitgaande van de nominale stroom per accu) er een even hoge spanning over de weerstanden valt. Die weerstandswaarde verhoog je met de helft en dat neem je als stroomverdelingweestandjes.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Wacht even.. 24 volt had je niet eerder gezegd. Is het soms voor je electrische fiets? Eerst moet je er voor zorgen dat die cellen allemaal correct geladen worden. Geen sinecure. NiMH's kunnen slecht tegen overladen, in tegenstelling tot NCd's. Niet voor niets worden accuboren vrijwel altijd met de laatste uitgerust. Als je niks doet loop je de kans dat 1 cel bij het ontladen omgepoold raakt en ik kan me voorstellen dat dat gauw misloopt met 20 cellen in serie en dan nog 3 van die batterijen parallel. Ik vrees dat dat niet betrouwbaar gaat werken. Ga toch maar eens bij Conrad kijken of ze geen geschiktere accu hebben. Het volume van 60 AA cellen is ook niet gering, dus ik denk dat je misschien niet eens zoveel groter uitkomt. En anders moet je toch maar een nieuwe fiets-accu kopen.

Veel plezier, Bert

Reply to
opapiloot

3 sets in serie zetten en met een schakelend voedinkje (dc-dc converter) de spanning omlaag brengen. Pas wel op, want NimH is allergisch voor te heet worden en diep ontladen.
--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

En hoe zit het met LI-ion

Reply to
Femme Verbeek

het is voor een robot project en ja, de basis was ooit een elektrische step, maar daar is niets meer van over..alleen het feit dat het 24volt is misschien. Het laden geeft nu nog geen problemen aangezien ik ze allemaal apart laadt inden nodig Ik geloof niet dat ik al last heb gehad met ompolen, alleen waarschijnlijk net voordat een setje kapot ging door te hoge ontlading/temperatuur, vandaar de vraag om begrenzing NiCd of Li-ion maakt het ook mogelijk, maar is niet zo gunstig in prijs/vermogen als NiMH, hetzelfde geld voor grotere cellen, die zijn schreeuwend duur in verhouding. Vandaar de keuze voor penlights. Daarbij blijft het probleem hetzelfde ongeacht de materialen van de batterij:, hoe begrens ik het vermogen per set om te voorkomen dat 1 set overbelast wordt (op een zo energiezuinige manier) Natuurlijk zal ik als dit niet betrouwbaar kan weer teruggaan naar een enkelvoudige serie, maar het leek zo'n mooie en betaaalbare oplossing. De NiMH/Pb gewichtverhouding is bij gelijk vermogen ongeveer de helft en op volume basis ongeveer 60%

Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.