Stroom van trafo

Met dat "vrijwel" kun je alle kanten op. De realiteit is dat die verondersteld bijna uitgestorven elektromagnetische diersoort nog steeds springlevend is, met name in de gigantische installed base en in de vorm van verhuistrafo's.

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

In kringloopwinkels en musea zijn ze ook nog wel te vinden, maar in nieuwe apparatuur? Veuls te duur en te zwaar. Ik zelf gebruik nog 2 50 Hz trafo's, in een stekkervoeding voor de GSM en in een digitale piano, meer kan ik er niet vinden. Overigens zei ik "vrijwel" en daar doe ik niks vanaf. Blijkbaar heb je veel oudere spullen, is niks mis mee, maar niet maatgevend.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

Ik doelde op spullen die de halve wereld nog in gebruik heeft. Overigens worden veel gedkope prullen nog wel met een ouderwets trafotje gevoed. Je zal bijvoorbeeld geen wekkerradio vinden met een schakelende voeding. Ook in veel geluidsapparatuur zit er geen.

Ik denk dat je, ingebouwd in andere apparatuur, er nog wel een paar zal vinden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Sony heeft een aantal wekkerradio's met schakelende voeding. Heel leuk daaraan is dat je die 50 Hz bromtoon niet meer hoort. Of een 40 kHz magneetpuls naast je hoofd gezond is, is natuurlijk een andere discussie :) K

Reply to
Kelly De Koninck

waardoor

In transformator huisje, elektriciteitscentrales en verdeelstations worden ze nog steeds gebruikt. Verder valt te denken aan voedingen en uitgangstrafo's voor buizenversterkers.

hg, Hans

Reply to
JT van Es

Sony heeft een dealtje gesloten met de paracetamolindustrie. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Het is maar hoe je het afspreekt.

gekomen

formatting link

op:

formatting link

Reply to
Ramke

get.it...

s:

el

at

al

Wat is dat voor een gezever? Het is toch niet omdat er een grotere spanning over een winding staat dat er een grote stroom vloeit? De stroom door de primaire wikkening varieert naargelang de belasting en toch staat er voortdurend 220V over.

Reply to
Ramke

Opapiloot, je krijgt van mij groot gelijk. Laat je niet doen...

Reply to
Ramke

berichtnews: snipped-for-privacy@forget.it...

Opapiloot zei duidelijk 'de ouderwetse 50 Hz huis tuin en keuken trafo's'. Eerst lezen en dan antwoorden.

Uitgangstrafo's hebben andere specificaties dan voedingstranfo's. Die moeten zich o.a. zo frequentieonafhankelijk mogelijk gedragen. Je vergelijkt appelen met peren.

Reply to
Ramke

Wat is dat voor een gezever?

-We hadden het over de inductie in de kern.

Het is toch niet omdat er een grotere spanning over een winding staat dat er een grote stroom vloeit?

-Een grotere windingspanning geeft een grotere inductie in de kern.

stroom door de primaire wikkening varieert naargelang de belasting en toch staat er voortdurend 220V over.

-Dat is juist. Echter naar mate de belasting stijgt, stijgt ook het koperverlies waardoor de windingspanning zakt en de inductie in de kern afneemt. Waar door, zo al eerders vermeld, de inductie in de kern niet toeneemt met de belasting.

-Hans

Reply to
JT van Es

Uit welk boekje komt deze bewering? Ik wil het graag eens nakijken.

Reply to
Ramke

Als je het vervangingmodel van een trafo tekent kun je het zo zien. Maar als je het zelf wil lezen kan ik de volgende boeken aanbevelen:

1) Transformatoren, smoorspoelen, Transductoren, lektransformatoren. Inleiding tot het begrijpend ontwerpen van Wisselstroomspoelen met ijzerkern v. Eldik en Cornelius Philips technische bibliotheek 2) Soft magnetic materials Fundamentals, alloys, properties, products, applications THE VACUUMSCHMELZE HANDBOOK Richard Boll 3) Weichmagnetisch werkstoffe VACUUMSCHMELZE GMBH

Als je 5 jaar op het lab van een transformatorenfabriek gewerkt hebt weet je het ook wel.

Veel leesplezier.

Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.