"Leverbaar vermogen" van gebruikte trafo bepalen

Hallo allemaal,

In mijn rommelkast liggen nogal veel trafo's die uit gedemonteerde oude apparaten komen. Nu vraag ik mij af hoe ik kan bepalen hoeveel stroom zo'n trafo secundair kan/mag leveren. Ik kan hem belasten met een paar verschillende lasten en dan stroom en spanning meten en zo een lijn opstellen. Waar op die lijn mag ik dan ongeveer gaan zitten met het belasten?

Bijvoorbeeld: Ik had er eentje die bij geen belasting 15 volt gaf, bij 340 mA 12,5 volt en bij kortdurende kortsluiting leverde hij 1,9 A. Waar zit ik nu nog veilig?

Oh ja, het is de bedoeling om de spanning uit de trafo om te zetten naar een mooie gelijkspanning; dus niet als trafo voor lampen of iets dergelijks. Ik heb hier lang geleden ooit eens gelezen dat dit een verschil maakt met betrekking tot die maximale stroom.

Bij voorbaat dank!

Vriendelijke groeten, Rene

P.S. Zoekmachine levert niet echt een bruikbaar antwoord op (op epanorama staat veel over trafo's maar het antwoord op deze vraag juist niet)

Reply to
Rene
Loading thread data ...

De doorsnede van het blikpakket in de spoel bepaald het vermogen. Even aannemen dat je alles op 50 Hz zet dan is dat P = 0.64 x O x O (O in cm kwadraat)

Dan geld ook P= U x I Dat beteken weinig windingen, veel stroom en omgekeerd. Aangezien je de spanning kunt meten ligt de maximale stroom vast.

Heb je een ringkerntrafo dan is het vermogen hoger.

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

Vrij simpel: Er is een redelijk verband tussen het gewicht van een trafo en de maximale VA waarde.

Je vergelijkt de trafo's gewoon met exemplaren van vergelijkbaar gewicht, waar wel een goed label op zit.

Iets meer werk, maar nauwkeuriger: de trafo belasten en de temperatuur meten als die min of meer gestabiliseerd is. Voor kleine trafo's: 40 graden celsius en je belast 'm aan de veilige kant van zijn maximum. (70 graden celsius en je zit aan de verkeerde kant van het maximum :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Ik denk dat het toch anders kan. Op gewicht of afmeting kun je absoluut niet afgaan. Een magnetrontrafo is superklein voor de kilowatt die hij kan leveren. Ik neem aan dat er een duidelijk punt is waar de trafo door de knieen gaat waar je dan een ruime marge onder blijft. De temperatuurmethode (niet ogino klaus) is wel erg veilig in dit geval...

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

zo'n

340

ik

Reply to
johan aeq

"johan aeq" schreef in bericht news:5783b$43ea336a$52ad139c$ snipped-for-privacy@news.versatel.nl...

Ik denk dat een combinatie van de aangegeven testmethodes goed kan werken.

Neem bijvoorbeeld een bekende trafo van 24 V 4 A en meet wat de wisselspanning doet bij die belasting.

Als je dan een "onbekende" trafo hebt van 24 V en de secundaire draaddiameter lijkt overeen te komen belast hem dan met dezelfde belasting en kijk wat daar de wisselspanning doet. Zakt hij veel meer dan kan hij minder leveren, zakt hij veel minder dan kan hij meer leveren.

Zo werk ik zelf bij het testen van ongelabelde ringkerntrafo's.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

Dat superkleine is zo klein wat betreft vermogen omdat het ding hoogfrequente spanningen verwerkt. Naarmate de frequentie hoger wordt kan je met minder ijzer en koper toe.

--
Chris
Reply to
Chris

Beste Pim, Gerard, Johan, Ben en Chris,

Bedankt voor jullie informatie, ik kan vooruit!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner het blikpakket kan zijn.

--

Rudolpho
http://www.duquartier.nl
Reply to
Rudolpho

En op 2.4 Ghz volstaat een enkel scheermesje :-) ?

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Scheer je weg :-D

--

Rudolpho
http://www.duquartier.nl
Reply to
Rudolpho

Bij meerdere wikkelingen wil je die eigenlijk ook weten. Misschien dat de draaddiameter je de benodigde extra info geeft.

Hal

Reply to
Hal

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.