Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

Of veel simpeler, zoals in deze thread ook al genoemd, de in theorie betere producten ook daadwerkelijk aantrekkelijker maken dan de te ontmoedigen oudere producten.

Bijvoorbeeld door strenge eisen te stellen aan de kwaliteit van spaarlampen (zowel levensduur als licht) en de markering van LED-lampen (zodat ze ook echt qua lichtstroom en kleur een geschikte vervanger zijn voor de lamp waarvoor ze dat op de verpakking beweren).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Wist je niet dat in het diepste geheim, in een kluis in Eindhoven die iedereen vergeten is, het geheim van de eeuwig brandende gloeilamp verborgen ligt? Van de uitvinder is nooit meer wat vernomen, en zelfs zijn naam is volledig vergeten.

Misvatting. Er is ooit jaren 50) een grote rel over geweest. Er was een memo uitgelekt waarin de directie van Philips het NAtLab opdraagt om korter levende TL buizen te onderzoeken. Dat is vervolgens dus niet gebeurd, en ze gaan nog steeds de technisch onvermijdelijke levensduur mee. Het heeft het commercieele succes van de TL buis niet geschaad.

Gossie toch, wat erg, daarin zijn die smerige lampenfabrikanten toch echt heel anders dan de hele rest van onze economie,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat kan je wel blijven roepen, maar daarvan wordt het niet zo. Je bepaalt helemaal niks.

Je mag alleen maar af en toe op een vertegenwoordiger stemmen. (maar dat heeft alleen effect als honderdduizend anderen dat ook doen)

De overheid dient nergens voor. Zij is,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Maakt niet uit, want dan moet Philips enz. toch licenties inkopen. Dat is ook de reden dat ze het liever wel zelf doen: dat geeft een goede onderhandelingspositie op de licentiemarkt, (waar veel geruild wordt)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Forget it. Die griezels halen in de verste verte niets dat de gevoelswarmte van flame ook maar enigszins benadert.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ligt flame wel op de witcurve dan? Softone in elk geval niet! Kan je dan ook niet in Kelvin uitdrukken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wist je niet, dat je de levensduur van een lamp vantevoren vrij nauwkeurig kan berekenen en op het gebruiksdoel kan afstemmen? Elke lampenfabrikant met een klein beetje researchafdeling kan op verzoek een eeuwigbrandende gloeilamp produceren!

Belangrijke redenen dat ze dat niet doen zijn zelfs niet in de eerste plaats de commerciele zoals in de complottheorieen genoemd, maar juist practische en marketingtechnische. De lichtttemperatuur zal relatief laag liggen, het rendement vrij beroerd en de lamp relatief duur.

Het onderzoek zal wel gebruikt zijn om long-life TL's te ontwikkelen. Toch nog nuttig geweest.

Met dat soort economie heb ik geen groot probleem, maar er wordt credibiliteit aan gegeven door de overheid (die behalve de belangen van de fabrikanten ook de belangen van de burgers moet verdedigen) met een milieu-argument. Zeg dan liever gelijk dat het om de economie gaat.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Veel te weinig, maar om het helemaal niks te noemen gaat me te ver.

Je zal me nooit horen beweren dat dat goed werkt, maar het werkt toch minstens een beetje.

Een leuke filosofische gedachte maar wel wat pessimistisch. Als dat zo zou zijn, zou ik me morgen nog achter ene bende libertarische revolutionairen scharen. Ik ben er echter van overtuigd dat we een overheid nodig hebben, juist om die belangen te behartigen die anders de mist in zouden gaan.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Flame is gewoon een lagere temperatuurkleur, denk ik. Het kan ook zijn dat er een kleurcombinatie id gedaan die mensen gesellig aandoet zonder dat het echt in de temperatuurschaal valt.

De goedkope flame spaarlampen hebben dat bereik door een kleurtje aan te brengen. In feite filteren ze een gedeelte van het licht weg en halen zo sterk het rendement omlaag. Technisch gezien moet het met fosfors ook mogelijk zijn, met dan weer een hoog rendement. Misschien dat die er ook al zijn?

P.

Reply to
P.

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat flame inderdaad alleen maar een lagere kleurtemperatuur heeft. Dat moet dan met het mixen van poeders prima te bereiken zijn.

Softone is echter wel degelijk gekleurd licht, dus misschien wat lastiger. Alleen meen ik me te herinneren dat Philips daar ook al met fosforen werkte of iets dat er veel op leek. Dus ook die zijn misschien makkelijk als spaarlamp te maken. Het lijkt er echter op dat ze liever die schreeuwend dure toverballen met LED's verkopen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De flamekleur schijnt bereikt te worden door gekleurde mattering van de lamp. Maar dat maakt verder niet uit, want die kleur zou dan ook met een passend fosforenmengsel in een spaarlamp kunnen worden bereikt. En inderdaad zijn er al diverse spaarlampen met flamekleur op de markt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ook dat betekent armaturen vervangen en kapitaalsvernietiging, waar niemand op zit te wachten. En waarom eigenlijk het vsa in het armatuur? Een spaarlampvoet met verwisselbaar buisje is een veel praktischer oplossing.

-p

Reply to
Piet Beertema

PL is in veel gebouwen wel gebruikt, dus de lampjes zijn verkrijgbaar. Probleemloos naast E27 in te voeren dus. Wel zou ik jouw oplossing ook graag zien met E27. Zo is er voor elk wat wils en het totaal gaat erop vooruit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Geen idee. Maar het schijnt zo te zijn. Het moet natuurlijk beter kunnen.

Ik dacht begrepen te hebben dat die antieke (met een enorme klomp ijzer erin) het wat beter doen dan de moderne met minder ijzer,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat kun je bij een ledlamp tunen totdat die perfect is..

Reply to
Eva

wrote

Flame is hetzelfde als een (kaars)vlam dus ongeveer 1000 - 1500 kelvin. Gezellig vuurtje..

Reply to
Eva

schaduwen

is

voor

Dat krijg je als je het zonnetje in huis bent..

Reply to
Eva

Dat je het goed kan tunen is zeker waar, maar of je het helemaal perfect krijgt weet ik niet en durf ik op basis van theorie niet stellig te beweren. Heb jij er zelf ervaring mee? Die moet ik nog opdoen (al wel een tijd een LED-project in de planning trouwens).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"J. J. Lodder" wrote

Zonder regulering krijg je vanzelf wildgroei met de grootste als overwinnaar die de grootste wanproducten fabriceert maar dan wel tegen de laagste prijs. Een bedrijf dat alle andere eruit zal werken of zal opslokken. Monopolies. Denk aan microsoft en hoe moeilijk het is om daar weer vanaf te komen..

Reply to
Eva

wrote

Hoe vreemd. Ik heb namelijk ooit in een ver verleden precies het omgekeerde geleerd. Wie heeft er nu gelijk? Ik weet wel dat tegen het einde van het stoomtijdperk dubbelwerkende stoommachines werden gebouwd die een hoger rendement lieten zien dan normale stoommachines. Misshcien kun je nog hoger komen door gebrui e maken van moderne materialen en nieuwe technieken. Het koppel dat een stoommachine kan genereren is ook erg hoog en wordt slechts geevenaard door een elektrische auto. Wat dat betreft zijn ze met de knallende motor de verkeerde weg ingeslagen. Het kan allemaal zo geruisloos..

Reply to
Eva

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.