Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

Als er iets verboden moet worden, laten we dan eens beginnen met het verbieden te verbieden. Kijken of we beter manieren kunnen bedenken om zaken te regelen.

Reply to
Gerard
Loading thread data ...

Wat ik wel eens doe bij spaarlampen en TL buizen is het regenereren door de buis te verwarmen. Dit verlengt de levensduur enigszins. Bij voldoende warmte, zie je de poederlaag witter worden op plaatsen waar deze eerst tijdens het gebruik donkerder is geworden. Ik vermoed dat een deel van het metaal in de buis in de poederlaag terecht is gekomen. Door verhitting verdampt dit en komt weer in het gasmengsel waar het zijn werk weer kan doen. Dit heeft enig effect, maar niet voor lange duur. Ik kan me voorstellen dat dit effect mogelijk in de toekomst tot de ontwikkeling van goed regenereerbare fluorescentie lampen ontwikkeld zou kunnen worden.

Reply to
Gerard

"Gerard" wrote

Wellicht zijn er betere manieren te verzinnen. Noem er eens een paar?

Reply to
Eva

Laten we het hier maar niet verder over deze curieuze theorie van je hebben.

Is ook een theorie. 'Contract social' van Rousseau enzo.

Niet bijgehouden. Te vaak, en te vervelend,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Had niet die indruk.

Er wordt wel beweerd dat 'de industrie' de ontwikkelingen van LEDs traineert omdat ze eerst nog meer aan de spaarlampen willen verdienen.

Zal best wat inzitten: die investeringen moeten ergens van betaald.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Je beweerde of suggereerde in je reacties keer op keer dat ik voor verbieden van gloeilampen zou zijn,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

De gegevens die je daarover voor HPS lampen op het web ziet zijn anders: tot 30 % voor de kleinere, bv:

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Exact. Maar dat gat in de markt wordt natuurlijk pas gevuld als de consument in arren moede al gewone spaarlampen heeft gekocht. Zo kun je dus twee keer spaarlampen verkopen...

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat gebeurt al. We betalen steeds meer energiebelasting. Maar dat valt helemaal niet op, want dat de energierekening steeds maar hoger wordt dat wijten we aan "tja de olie wordt duurder he?".

Bovendien is het effect beperkt, want je kunt geen 10 euro per kWh gaan vragen, dus de bedragen waarom het gaat blijven voor de consument relatief laag. Met uitzondering van degenen die iedere euro om moeten draaien ga je toch niet veel bereiken.

Het is zoals met alles wat geld kost of bespaart: er is altijd een afweging tussen geldbedrag en moeite of mogelijke ellende. Men kan mij bijvoorbeeld wel de worst voorhouden dat ik geld kan besparen door over te stappen naar een andere energiemaatschappij, maar als ik zie om wat voor bedragen dat gaat (na de 1e jaar bonus weg gestreept te hebben) dan ga ik dat echt niet doen. Die nieuwe maatschappij hoeft maar een foutje te maken met de meterstanden (en dat doen ze erg vaak) en weg is mijn voordeel... want dan kan ik een duur 0900 nummer gaan bellen.

Dus als iemand 1 euro kan besparen door een andere lamp te kopen, dan zal hij dat waarschijnlijk ook niet doen.

Reply to
Rob

Ik heb het idee dat zeker in de hoofden van de topmannen van 'de industrie' LED's al lang gewonnen hebben. Ze zijn bang dat de concurrent eerder een goede LED-lamp heeft en willen dus allemaal voorop lopen.

Je ziet dat alle grote lampenmakers ontwikkelgeld van de conventionele lichtbronnen naar LED's verplaatsen. Ook mogen LED's beloftes doen die al op dat moment onhaalbaar zijn, terwijl andere lichtbronnen alleen met een waterdicht verhaal nog wat geld kunnen krijgen.

Sander...

Reply to
Sander Nijdam

Mensen opvoeden tot verantwoordelijke personen, uiteraard te beginnen met kinderen.

Reply to
Gerard

Jazeker. Er zijn er al in diverse bouwmarkten. Ideale methode om het rendement weer terug te brengen naar dat van een gloeilamp.

Echter niet met goede kleurweergave, wel erg gelig.

P.

Reply to
P.

Technisach misschie wel mogelijk ja.

Maar ik denk dat geen enkele fabrikant er in geinteresseerd is om een eeuwig levende lamp op de markt te brengen. Dat gaat een paar jaar leuk en dan stopt de verkoop omdat niemand meer lampen nodig heeft. Dus commercieel wordt dat geen succes.

Het gaat niet om het milieu. Het gaat niet om de klant. Het gaat om het geld dat de fabrikant kan verdienen.

P.

Reply to
P.

Daar zijn we ook al mee bezig en dat lukt ook niet. Zie bepaalde achterstandwijken in grotere steden.

P.

Reply to
P.

Wie betaalt en stemt, mede bepaalt. Zelfs als het indirect is. Dat is geen theorie maar een feit, zolang we in een soort van democratie leven. Ik zou het wellicht wat directer willen zien maar daar heb ik het niet over.

Nee, is een concrete vraag mijnerzijds aan jou. Waarvoor denk JIJ dat de overheid dan wel dient (op dit moment) en/of zou moeten dienen (dat is wel filosofisch)?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Alleen zijn het vaak losstaande bedrijven die de LED's ontwikkelen. Het effect dat je noemt zal aanwezig zijn, maar niet zo nadrukkelijk.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hebben de Chinezen zeker niet goed begrepen dan. Volgens mij is een flame lamp helemaal niet geel of gelig...

Reply to
Rob

Als dat niet zo is, had ik dat niet moeten doen. Het maakt echter voor de redenatie verder niet uit, dus dan mijn verzoek aan de lezers of ze mijn betoog niet als tegen jou gericht willen lezen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat zullen geen state-of-the-art EVSA's zijn lijkt me. Als je bij TL-buizen een wat minder goed conventioneel VSA neemt, kom je ook niet al te best uit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Flame is gewoon meer aandeel oranje en rood. Gewoon een lagere kleurtemperatuur dus. Ik schat zo rond de 2500 kelvin o.i.d. Dat is met leds vrij gemakkelijk te bereiken door er wat gele en oranje en rode tussen te steken. Het rendement zal dan niet lager worden!

Reply to
Eva

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.