Receiver, för kanske 4000kr, tips?

Hej på er!

Letat runt lite efter någon bra grupp för att fråga om detta. Är sugen på att köpa en ny receiver som har lite bättre prestanda än den gammal Sony STR DE-435 jag har idag. Den är Pro Logic, klarar av

5.1 om man matar in färdigkodad signal, 5X100watt (as if). Osv.

Jag har bara tittat lite på nätet och inser att det hänt lite sedan jag blev gammal. Är Yamaha bra fortfarande? Denon? Harman Kardon?

Det jag behöver är ingångar för min divx-spelare, från min vhs, cd-spelar och dator. Har 5.1-högtalare hemma. Inte så värst bra, men de ska låta bättre med en riktigt receiver. Bor i lägenhet, lyhörd, så jag behöver inte kunna spela högt, men jag vill ha schysst, detaljerat och fint ljud även vid lagom volym.

- Fantasifunktioner är att receivern kommer ihåg olika ljudfält och volyminställningar för varje läge man väljer.

- Jätte-exakt volymkontroll från fjärren, inga motordrivna steg om

10dB t.ex.

- Att nät sleep-funktionen stänger av receivern säger det inte KLICK! inuti den, utan bara... ja, det ska inte låta när den stängs av.

Finns det?

MVH

--
/Bene
Reply to
Bene
Loading thread data ...

Det var någon som hade byggt om hela garaget till en bashögtalare (som hade väggen mot vardagsrummet).

Reply to
Ken

Hej!

När jag såg att ditt inlägg var 142 rader trodde jag att kanske har han lagt in en bild och något mer kul.

Men det här var bättre!

Uppskattar att du tog din tid att skriva och jag ska fundera hårt och länge på det du skrivit.

De högtalare jag har idag är 2 st Eltax Universe, typ golvhögtalare

2x6,5" och en diskant i varje. De sitter på b-utgången. På a-utgången har jag 5.1-system i 3000-kronorsklassen, JBL Cinema-något, med 8" aktiv subba och 5 små söta högtalare.

Jag vill inte ha stora bra golvhögtalare. De tar stor plats i min lilla etta och alla grannar vill mörda mig varje gång jag kör lite Pearl Jam, Maiden eller något skönt från 70-talet. Idag måste jag köra både a och b-kanalen samtidigt, annars försvinner ca 35% av det man kan höra. Golvisarna är rätt bra, men saknar subbans tryck och något i mellanregisret.

Men jag lånar pappas hagelbrakare och rånar en bank, sedan kan jag köpa en helt audiofilistiskt porrig receiver och dito högtalare. Och bygga betong runt hela huset och isolera väggarna, och placera en stol med origo för mitt öra i direkt vinkel mot konernas spridningsvinkel och inteferenskorsning konta cc mina öron.

Jag köper nog en 32" widescreen-tv istället.

Men först en egenhändigt gjord Irish Coffee och tre olika varma mackor. Mmm gott.

--
/Bene
Reply to
Bene

jag känner igen problemet - när man kör 0.005 watt per 190 liters hornhögtalar (fullrange och utan delningsfilter och med en känslighet runt 100 dB/Watt) så är det på gränsen att grannarna ovan börja stampa i golvet - 0.025 watt defenitivt och rask respons ovanifrån - det var fan senast i sommras jag provade att köra över 1 Watt och då försäkrade mig att huset var semestertomt innan.

det är ett jävla elände att bo i flerfamiljshus/lägenhet när man då och då vill köra konsertnivå på ljudet för att trummor mm. skall komma helt till sin rätt (dvs. slägga i magen och att vissa mellanregistertoner/högbas känns som när man drar knogarna efter ryggraden styrd av tonhöjden - fast inne i luftstrupen/lungorna)

detta är _inte_ populärt hos grannarna...

--
problemet med en etta är att man inte har rumsvolym för den riktigt 
sköna lågbasen - vågorna får helt enkelt inte plats på ett naturligt 
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Den varianten var faktiskt ny för mig som annars känner känner igen T Ekströms utläggningar om hur man får bra ljud - har själv gjort den resan i stor utsträckning. Men tammefan, trots att jag borde veta bättre så sitter jag nu iaf. med 6.1 receiver kopplat till nio olika högtalarlådor. Det låter i bästa fall .... hyggligt! Ljudkvalitetsmässigt går det inte att jämföra med vad jag fick fram med 4*1 W single ended (pentod !!) hembygge för kanske

10-15 år sen. Kul att du (Ekström) faktiskt förordar passiv delning i multiampingsammanhang. Det är väl inte så vanligt även om det ligger i linje med puristernas synsätt? Den nämnda "rörhäcken" gjorde iaf. bra ifrån sig med enklast tänkbara 6dB passiva filter på ingången. Den var kopplad till ett par 2-vägshögtalare. Jag bodde i en etta på den tiden - grannarna bankade (jag hade kraftigare stärkare också) - men det lät bra. Sten
Reply to
Sten

Rör förstärkare klipper toppar mycket mjukare än transistorer och därför upplever man att ljudet är mycket bättre även om det ser kasst ut i oscilloscopet.

Reply to
Dataspider

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.