Plan för digital-tv-övergång klar

Njae gammal vet jag inte om jag kan påstå att jag är, dock inte speciellt ung heller, längre. En gammal god 70-talist helt enkelt :-)

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller
Loading thread data ...

Betänk miljöeffekter. System som går 24/7, mer eller mindre, bör hållas energisnåla. Tänk på att vi inte lever i en värld som består av oändliga resurser.

Någon gång måste någon generation ta sitt ansvar för framtiden och varför inte vi?

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Varför förstår ni inte att det givetvis blir en kostnadsökning just i bytesskedet från ett gammalt system till ett nytt system. Många svenssons idag tänker dessvärre kortsiktigt, men det här är ett långsiktigt projekt som ger mycket lägre kostnad och mer i utbyte.

Folk vill ju har fler kanaler, men det kanske DU inte visste?

Reply to
Ken

Har bra uppfattningförmåga i alla fall. Själv blir jag 51 år nästa månad.

Reply to
Ken

Vi har ju bättre digital upplösning här i Europa än amerikanarna som kör med endast 480 pixels i höjdled. Vi kör med 576 här i Sverige och Europa. Amerikanarna kallar 720 för HDTV och det är åtminstone 50% bättre än deras standard-TV-upplösning. För vår del skulle en ökning till 720 endast ge 25% förbättring och man kan knappast kalla det för HDTV.

1080 i vertikal upplösning är däremot äkta HDTV.

Digital-TV är en av förutsättningarna för att vi skall få HDTV framöver, men det kräver då förstås nya mottagare, dekodrar och bildskärmar. En analog HDTV-kanal tar orimligt mycket av frekvensområdet och därför är det praktiskt otänkbart.

Som vanligt får man vad man betalar för. Sagem ligger på topp när det gäller bra ingångssteg. Jag har själv en Sagem och upptäckte vilken skillnad det är.

Absolut. Bra antenn, bra kabel och bra mottagare bör man ha. Nu går det inte att slarva med sådant längre. Det sparar pengar i drift eftersom sändarna inte behöver vara så starka och slösa med kraftig uteffekt. Det är bara bra att vi inte skickar ut effekt i onödan eftersom det börjar bli så fullt i etern ändå.

Reply to
Ken

Sådan köper man inte.

Den här

formatting link
Yagitypen är inte optimal för Digital-TV har det visat sig. Dessutom är denna lättmonterad på en vägg och klarar storm.

Reply to
Ken

vad värre är att man inte vill betala för en bra konstruktör som vrider och vänder en potentiellt bra LNA till lågt pris ett tag utan man tar appnoten rätt av utan att analysera om det gör jobbet pga tidspress. En ursel krestkortslayout kan sabba driftsituationen även för den bästa av alla LNA:er

skulle inte förvåna mig att en dålig och en bra mottagare har samma LNA-krets...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

tja, vad handlar det - istället för 50:- i elkostnad per timme så hamnar man på runt 20:- timmen i elenergiförbrukning per sändare. (50 öre/KWh)

är det någon här som jobbar för dessa pengar före sociala avgifter???

tror själv att det är väldigt lätt att överkompensera besparingaran med den nya teknik som måste investeras...

framförallt i avseende kvalitet på utbudet... dvs förbjud förtryck och pennalismsåporna!!! och in med StarTrek

jag säger bara 'American Idol 2005' @ 42 avsnitt kl 20.00 2-3 ggr i veckan i TV400 nu - hur faan får man sända sådant jävla skit

- borde vara fängelsestraff på detta!!!!

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

skall man spara resurser så kan man börja med att stänga av alla UMTS-basstationer - dom äter ström för motsvarande en halv kärnkraftverk idag... TV-sändarna är inte ens motsvarande en mygga på en elefant i dessa sammanhang...

dom 'billiga' mobiltelefonsamtalen betalar du via din elräkning istället... - även dom som inte ringer är med och betalar, iom ökade bristsituationen.

en ekonom med helhetssyn borde ha slagit larm för dessa konsekvenser redan vid UMTS-projektet start och avstyrt detta - att farhågorna restes redan 1999 - 2000 då vet alla som har läst news i dom senaste åren

- och beklämmande när man får rätt också...

man blundar för detta rent kollektiv eftersom gratistelefon från 3 är hippare än att tänka på att hushålla resurser just då...

skall man prata om resurbesparing så skall man göra det där det verkligen hjälper - dvs gör om skattereglerna för dieslar och där får ned antalet gram CO2 per km (titta på bränsledeklarationerna på BMW:s senaste - titta på vad diseln ger gentemot bensinarna!!!)

UMTS har vi redan pratat om - folk kommer ändå bara ringa i sina telefoner och UMTS ger klart högs energiförbrukning per överförd nyttig 'bit'

etc. etc. etc.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Intressant. Jag visste inte att elföretagen subventionerar telefoniföretagen.

--
Per Johansson
Reply to
Per Johansson

Medhålles å det bestämdaste!

Reply to
Ken

Har du kommunal matdistrubition ? Äldre människor brukar ju ha det...

(46 år för ett par månader sedan, har aldrig känt mig yngre. Tycker aldrig att ålder är ett argument i en diskussion, det visar bara på att argumenten tryter)

Reply to
ron

All energiframställning tenderar att ha miljökonsekvenser. Men plånboksfrågan är väl det att "den sista kWh" kostar mest. Och ju högre basuttag som finns desto lättare hamnar man där.

Reply to
pbdelete

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Förklara gärna det för våra folkpensionärer som äter kattmat för att dom inte har råd med blodpudding. Det enda roliga dom har att göra gör dom framför TV:n. Många av dem räknar med att vara nergrävda i marken när vi skall börja skörda frukterna av investeringen. Om dom tjatar riktigt mycket kanske hemtjänsten tar sig tid att duscha dem två gånger per månad i stället för en gång, så dom får välja bort månadens extra duschning för att i stället få hjälp med att installera TV-boxen som dom har köpt för pengarna dom tjänat på att övergå till billigare kattmat.

Säg det också till folkpensionärerna.

Vad beträffar mig själv personligen är det helt OK med att byta till digital-TV, för jag tycker om tekniska prylar och jag vill gärna ha massor av kanaler att välja bland. Jag har dessutom råd att leka. Men jag tycker fortfarande att staten har skött det hela dåligt. Man har valt ut ett enda företag som har monopol på sändningarna, och som får göra lite som dom vill med priser och utbud till kunderna, som tvingas byta system mot sin vilja. Som sagts tidigare ordnades färgTV och en extra kanal för många år sedan på sätt som inte drabbade några kunder som inte hade råd eller intresse av att investera i ny teknik. Nu är det en fråga om att våra politiker kände att dom började tappa kontrollen över media, eftersom allt fler skaffade parabol eller kabelTV. Då måste man snabbt fixa ett sätt att stoppa flödet av TV-tittare till kanaler som man inte har kontroll över.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

"Fredrik Möller" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Det är synd att det inte folkomröstades, för en folkomröstning hade troligen givit nej till övergång. Då hade politikerna drivit igenom digitalTV ändå, men politikerna hade då känt större ansvar för att det skulle bli bra eftersom man gått emot folkets vilja.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

inte frivillig - men genom att de är stor köpare av elström så trissas priserna på elmarknaden (och som stora köpare så får dom också bra avtal och knappast betalar lägenhetspris på elström...) - och för att få intäkter för att betala strömmen så pressas priserna på telefonerna för att få så många abbonenter som möjligt med olika erbjudande eftersom näten drar sina KW oavsett om de används eller inte.

det gäller att hålla sig ovanför brytpunkten för lönsamhet och konsekvenserna av det kan bli lätt absurda för att hålla sig på rätt sida...

--



/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

Nu blev det väl ändå lite fel i alla fall. Jag kan inte tänka mig att kraftbolagen säljer el till någon över huvud taget utan att tjäna något på det. Dessutom kan jag inte tänka mig att telefonin förbrukar mer än en försumbar del av den totala energin som produceras. Vi kan göra en mycket förenklad överslagsberäkning. Anta att varje svensk förbrukar 1kW i genomsnitt över året på uppvärmning av bostadsutrymmen, och att var fjärde svensk får den energin från el. Då blir det i snitt 250 W/person. Hur mycket elkraft förbrukas per person för telefoni? Jag kan inte tänka mig att det är mer än några Watt. Alltså borde man kunna försumma telefonins elförbruknning även om man bara tar hänsyn till uppvärmning av bostäder och struntar i att räkna med storförbrukare i samhället som t.ex. stålindustri och pappersindustri. Om man räknar med ett ofta använt schablonvärde för hushållsel på 5000 kWh/år blir det ändå tydligare - Räkna med normalhushåll med tre personer per hushåll så blir det knappt 200W i bara hushållsel per person, alltså utan uppvärmning. Man kan också se det så här: Min telefonräkning är mycket lägre än min elräkninng, och jag kan inte tänka mig att mer än en ganska liten del av telefonräkningen går åt till att täcka telefonoperatörens elkostnader.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

Håller med. Ålder behöver inte automatiskt betyda auktoritet och insikt, men det kan mycket väl göra det. Likaväl som lite yngre också kan ha någorlunda koll. Är nog mer bundet till individ, dess intressen och erfarenheter än ålder. Troligtvis är det dock mer sannolikt att en äldre är vis än en yngre.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Brukar inte högre ålder förknippas med senilitet och Alzheimers? ;-)

--

/Anders

kastar in en pinne i brasan...
Reply to
Anders N

Också ett synsätt. Jag har iofs en tro på att de som bestämmer vet vad de gör, eller åtminstone deras rådgivare och experter och på så sätt blir en rätt god kompromiss.

Dessutom sparar vi en massa tid, skog eländig propaganda och annat tjafs, då det ändå blivit ett "ja", som du säger, trots ett nej från folket vilket därmed spätt på politikerföraktet ytterligare :-)

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.