Lysdiodlampor

Hyr mycket mer effektivare är en lysdiod jämfört med vanligt glödljus, kvicksilverlampor etc.?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson
Loading thread data ...

Beror helt på vad för typ av lysdiod. Effektivare än lysrör och kvicksilverlampor är dom inte ännu, men det ligger nog nära i tiden. Forskning pågår.

Reply to
Ken

Jag har för mig att just det ämnet har avhandlats här för inte så länge sedan, med bla. ett i vanlig ordning mycket klokt inlägg av Torbjörn E.

Sök så lär du finna.

--
/Josef S.

**********************************
 Click to see the full signature
Reply to
Josef S.

Dom vanliga lysdiodficklamporna i lite högre effekt (1 watt) ligger lite högre än en halogenlampa i effektivitet (ca 35 lumen per watt) och det är bara en tidsfråga innan man är uppe på 50 lumen per watt.

redan idag fins det exprimentlysdioder på ca 100 lm per Watt och är alltså i klass med lite äldre lysör (dom ligger nu på 120 - 130 lm/watt idag)

--
Problemet är att flesta lysdiodsficklampor slösar bort mycket av 
effekten i förkopplingsmotstånd eller mycket simpla switchade 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

Hade för mig att lysdiader var väldigt effektiva, men det kanske var livslängden som var särdeles hög?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Inte ännu, men snart.

Ja om man inte driver dem för hårt. Det beror alltså på hur kan utnyttjar dem.

Reply to
Ken

Inte ännu, men snart.

Ja om man inte driver dem för hårt. Det beror alltså på hur man utnyttjar dem.

Det finns en newsgrupp där sådant här diskuteras rätt ofta. Den gruppen handlar om belysning. Intressant tycker jag.

sci.engr.lighting

Reply to
Ken

lysdiodlampan i sig kanske ligger på ca 1.5 halogen idag i verkningsgrad

- men med förkopplingsmotstånd/drivdon i dom enklare ficklamporna så kommer de inte ens upp i 0.75 halogen om det sistsnämda drivs optimalt.

ficklampa med med halogen drivs dock bara 'optimalt' väldigt kort tid när batterierna är nya och drivs mer eller mindre underspända med mycket lägre verkningsgrad 90% av använd batterikapacitet. 10% sänkning av spänning minskar verkningsgraden väldigt mycket mer bl.a för att färgtemperaturen minskar (går mot gul/rött) och allt större andel av den utstrålade effekten passar inte ögonen längre utan ligger i IR-området [1].

totalt sett så får man nog ut mera 'lumen' per batterisats via lysdioder (även med dålig drivdon) i jämförelse med xeon/halogenficklampa

lysdiodlampan behåller dock 'vithet' även när strömmen minskar och upplevs inte så mycket svagare även om lyseffekten halveras mätmässigt (ljusmängd väldigt hårtkopplat till strömmen genom dioden - halva strömmen = halv ljusmängd))

Mäniskan är väldigt dålig på att kvantisera ljusmängd i absoluta mått, och är därför som ficklampor med smålysdioder (ca 1 lm st) måste stega från 1 - 3 - 10 st i antal för att det skall upplevas någon större ljushetsskillnad mellan stegen.

[1] Lumen avser _bara_ strålning som upplevs som ljus i våra ögon, IR eller UV-lysdiod har 0 lumen även om de har sådan intensitet att de håller på att bränna sönder det som är framför dioden/lampan.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.