Li-ion batteri

Hej

Har nyss (idag) köpt ett nytt batteri till min IBM thinkpad R32 Det är på

4400mAh istället för originalets 4000. Originalbatteriet är 3,5 år och har 20 minuters kapacitet kvar. Det nya som nyss blivit fulladdat visar 3,07 timmar.

Eftersom jag använder min bärbara 95% av tiden som stationär dator kanske bara någon gång i veckan portabelt vill jag gärna ha tips och råd hur jag ska få ut maximalt av det nya batteriet. Ska jag ha det gamla i när jag använder datorn stationärt med eldrift och bara använda det nya när jag kör portabelt. I så fall. Ska man förvara det fulladdat. Kallt eller varmt? I kylskåpet? Hur ofta bör jag ladda upp det igen?

Kan man på något sätt fräscha upp det gamla batteriet Chocka det med någon sorts specialladdning?

mvh/Håkan

Reply to
Håkan Olsson
Loading thread data ...

Inget direkt svar på dina frågor men. Vissa/många bärbara datorer behöver inte ha något batteri i sig när man har nätsladden inkopplad.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Hej

Vet inte om jag törs testa utan batteri. Men jag kan ju ha det gamla i så länge. Har letat litet på nätet och hittat följande nyttiga upplysningar:

Ett li-ion batteri förlorar sin kapacitet med ca 20% per år från tillverkningen vid förvaring vid 25 grader oberoende om jag använder det eller inte. Frekvent ur och iladdning minskar förstås kapaciteten ytterligare. Man kan minska kapacitetsförlusten till 6% per år om man förvarar det vid temeratur strax över noll grader och ytterligare till ca 2% per år om det förvaras vid den låga temperaturen och bara är laddat till ca 40%.

Så en kompromiss i mitt fall är att förvara det fulladdat i kylskåp i lämligt fuktsäkert fodral och ge litet extra laddning innan jag behöver det... Borde jag kunna använda det i tre år och ändå ha kanske 75 % kapacitet kvar.

Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Du tror inte att du bytt ut datorn till dess?

Reply to
Altanplankan

"Altanplankan" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Hej plankan

Jag är faktiskt inte så säker på det. Tycker det verkar som att kapplöpningen mellan snabbare datorer och större och mera krävande program har planat ut. Har man en hyfsat snabb (1,7GHZ) och inte spelar de allra senaste spelen klarar man sig bra Kretskortlayout, CAD, officeprogram, film, foto, mp3, Internet, funkar fint. Och min Thinpad tickar på ganska tillförlitligt. Skulle bara vilja ha en stationär också Har en 450MHZ som server och där märker man ju skillnad...men funkar bra som filserver..

Håkan

Reply to
Håkan Olsson

+Håkan Olsson wrote

Min erfarenhet av laptopbatterier (vi har väldigt mycket laptops på jobbet) är att dom håller absolut bäst när man har dom inkopplade i laptopen med laddare på hela tiden, folk som sitter med dockningsstationer och använder sin laptop på batteri nån gång om året har lätt fräscha batterier tre år senare, medans dom som kör den mycket på batteri ofta får byta inom ett år.

F.ö så har IBM en otroligt hög kvalitet på batterierna, vi har haft ett antal märken men dom som fungerat bäst vad dte gäller batterier är just IBM.

(däremot var dell generösast på att lösa problemen som uppstod, dom sålde två kartonger (80 batterier ?) till inköpspris för dom skämdes över att batterierna var kass på ca ett år..)

Jag skulle inte våga mej på något sådant på Li-Ion/poly batterier, dom är klart lömska.

Min IBM R40 hade f.ö fortfarande bra batteri efter 2 år, längre än så vet jag inte då den stals vid ett inbrott och ersattes med en IBM T41 :)

Reply to
Glenn

"Håkan Olsson" skrev i meddelandet news:tFYBg.12295$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Du blir nog tvungen att byta ändå inom 3 år ......nya OS mer minne mm mm........

Pelle

Reply to
Pelle

Det är ju klart att är man nöjd med det man har... Själv kör jag en Compaq 6500. 300 MHz och 256 MB. Den gick bra med XP, men så pajade ett av minnena. Nu är den trög och jag vägrar att köra 95 eller 98. Jag ska testa någon Linuxdistribution, men risken är att den förpassas till att bli telefonkatalog.

Reply to
Jag

Inte säkert. Är man nöjd med de program man har kan det vara idé att köra vidare på den gamla.

Reply to
Jag

"Glenn" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@canit.se...

Skumt. Har hört att ett batteri mår bäst av att ladda och ladda ur med jämna mellanrum, men det kanske inte gäller då för Li-ion

Skulle inte tro att det nya jag köpte är ett IBM original det står Replacement battery på det. Och det var verkligen billigt $25 och $35 i frakt från USA.

Tack för ditt svar

Hälsningar Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Inte blybatterier heller. Urladdningar sliter på batteriet. Gäller nog de flesta batterityper.

Reply to
Ken

+Håkan Olsson wrote

Beror mycket på batteritypen vad jag förstått.

Fast slits inte dom flesta batterierna mest av många cykler ?

Får väl se hur länge det håller också :)

Jag skulle inte chansa på ett pirat själv, men med lite tur så..

Reply to
Glenn

nej, däremot av djupa cykler, och när det gäller laddning av just LiIon och inte så duktiga laddare så sliter toppladdning också på batteriet, därför laddar bla. IBM-thinkpad inte batteriet om man bara har använt några procent av batteriet.

blybatterier kan hålla för runt 100-150 cykler (bilbatter kanske bara 50 ggr) om man laddar ur 100% var gång - men håller för 1500-3000 cyckler om man bara laddar ur 30% var gång.

alla batteriers processer innebär att material flyttar plats, och dom flyttar inte tillbaka till exakt samma ställe som det kommer ifrån när det laddas igen, vilket gör att det aktiva materialet sakta men säkert slits och packas om med allt högre tröghet. I blybatteriet är det blysulfatet som sakta spränger sönder plattorna + korrision sakta bryter med de bärande gallren. I LiIon så är det själva lithiumet som sakta oxideras av olika orsaker och försvinner ur processen.

om det är Sanyo-batterier så kan det vara samma kvalite som orginal

Reply to
torbjorn.ekstrom

Håkan Olsson skrev:

Chocka aldrig Li-Ion. Förresten är det ingen mening, om du inte tar isär ack-packen och ger dig på de enskilda cellerna. Li-ion kräver mycket mer sofistikerad laddning än tex Ni-Cd. Annars kan dom explodera. Titta hur mycket elektronik det är i ett Dell-ackpack. Detta är inte senaste modellen kanske, men jag blev förvånad hur mycket elektronik det var i denna jag tog isär.

formatting link
Ack.jpg

/Per-Åke

Reply to
Per-Åke Andersson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.