lampa för videoprojektor

Hej, har troligtvis en trasig lampa till en videoprojektor av märket Hitachi. Efter att förra lampan gått sönder hittade jag en reserv (oanvänd) som legat i skymundan några år. Lampan fungerade till en början men dagen därpå dog den. Tråden i lampan är inte av och lampan ser förövrigt hel ut. Mätte med multimetern och brännaren leder inte alls. Ifall det är fråga om en glödlampa borde multimeten ha visat ett resistansvärde även om lampan var kall. Är det fråga om en glödlampa? Tycker det verkar konstigt att den inte höll desto längre. Har hört att nya lampor är dyra, i vilket prisklass rör dom sig. Tackar på förhand.

Reply to
knubben
Loading thread data ...

Lampor till projektorer är inte sällan halogenlampor? Halogenlampor till bilar vet jag är väldigt känsliga för att man INTE får ta i dem med fingrarna. Då blir livslängden väldigt kort. Kan det vara något sådant du har råkat ut för? /peterj

Reply to
Peter Justesen

Lampan en 150W UHB. Jo, troligtvis är det än halogenlampa.

ta

ut

Nej, själva lampan är innesluten i ett yttre hölje. Man kommer alltså inte åt själva brännaren. Såg att lampan kostar kring 4000-5000kr. Hade helst önskat se 2000 timmar med min reservlampa.

Reply to
knubben

"Peter Justesen" skrev i meddelandet news:bkkrhd$2njlc$ snipped-for-privacy@ID-151791.news.uni-berlin.de...

ta

Det är väl för att fettet från fingrarna inte skall förångas och sätta sig på reflektorn med sämre ljusbild som följd. /Gustav

Reply to
Gustav Holmquist

Vidare så fungerar väl glaset även som "kyl-element" ? /Morgan

Reply to
Morgan

+Ken wrote

Jag har sett en halogenlampa där man tydligt kunde se och känna ett fingeravtryck på glaset, det såg alltså ut som att någon tagit i lampan innan den stelnat eller så, men jag antar att det var just det att någon tagit i den när den var kall, och sedan hade fettavtrycket "smält in i" glaset när lampan använts..

Såg mycket skojigt ut i alla fall, borde ha den kvar nånstans :)

Reply to
Glenn

Förmodligen kvartsglas. Fingeravtryck mm ökar glasets värmeabsorbtion vilket ökar temperaturen vilket minskar livslängden.

Reply to
Herr Xon

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.