Inverter

har köpt en ups från clas ohlson som efter ett tag blir för varm och larmar..har en ibm thinkpad..skall inte en 150 watts inverter räcka

Reply to
mats
Loading thread data ...

Den var säkert billig och då går det inte.

Reply to
Ken

Den var säkert billig och då går det inte. Många billiga UPS är kontruerade för att gå högst 10-15 minuter.

Reply to
Ken

Det är nog inte det som är problemet

jag gissar att konverten blir varm även när datorn är avstängd och proppen utdragen ur datorn ( men adapern fortfarande inkopplad mot växelriktaren)

Se tidigare diskussioner här angående converter med fyrkantvåg resp. sinusvåg ut. - där har du svaret.

--
dock en kort repris...

Vid fyrkantvåg så blir det väldigt stora spikströmar
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Ja menade alltså att den inte är konstruerad för att gå mer än 10-15 minuter och det oavsett belastning eller inte.

Reply to
Ken

Om det är Claes Ohlson art. 32-8559 så borde den klara kontinuerligt drift upp till 150 Watt då dom flesta dito omvandlare jobbar med switcharteknik numera och är relativt svala. Den drar 0.35 amp obelastat (4.5 Watt) och torde inte värma sönder sig själv oavsett inkopplingstid...

Dom större brukar ha fläkt i sig och min erfarenhet av dom stora är att dom blir knappt märkbart jumna även vid ganska stora enkla laster såsom glödlampor

Om invertern håller sig sval oansluten, men blir varma när man ansluter en laptopadapter utan att koppla in datorn övh. så har man bekymmer med just fyrkantvågen i kombination med avstörningsfilter i laptopadaptern. Har ursprungsskribenten en multimeter med 10 A ampere område så kan han prova att koppla in den mellan tex. + på batteriet och +-sladden till converten och därefter slå på. Visar den runt 0.4 Ampere när converten är igång, men kanske går upp till 2-3 ampere när laptopadapern pluggas in (utan ansluten dator) så bevisar det nämligen problem med fyrkantvågen - för nästan all effekt här tex. 2 ampere (24 Watt)- fastnar nämligen inne i converten + den förlust som ev. inkopplad laptops förbrukning ger. Om converten har beräknad

10% förlust (15 Watt) vid 150 Watt last men får runt 25-35 Watt förlust vid 60 Watt komplex last, så är det klart att den slår ifrån efter ett tag...

Smäller dessutom 3 - 10 A säkringen i multimetern trots

2 amperes (kanske hoppande) visning, så indikerar det dessutom grymma spikströmmar... prova också vad multimetern visar i AC-läget.

Förmodligen hade en sinusväxelriktare @ 150 Wattare Elfa artnr: 69-715-01 för 1411:- + moms varit ett bättre val med låg viloströmsförbrukning (0.3 amp)

Och för en femhundring till och dubbla viloströmmen så får man en 300 Wattare.

(Sinusväxelriktaren som Claes erbjuder är inget bra val då den har för stor vilofrbrukning.)

Samma växelriktare som claes fins också i Elfa för något mer detaljerade tekniska data, som tex. avstängning vid

60 grader temp...
--
Jag vet att fyrkantvåg växelriktare är attraktivare
iom. lägre pris - men dom går inte använda till en stor
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Det är också min åsikt. "Billigt" är både dåligt och dyrt.

Reply to
Ken

Håller med om detta men kan inte låta bli att berätta att min 10 år gamla fyrkantgenererande Mascotinverter villigt tjänstgjort hela sommaren i båten och drivit nätadaptern till min Compaq laptop. Men det är en sådan där äldre modell av inverter med en stor tung toroidtrafo inuti. Och så var ju båtsommaren ganska kort :-)

För övrigt kan berättas att den fungerat bra till allt utom rakapparaten. Det går inte att raka sig med fyrkantvåg!

LÖK

Reply to
Lars-Örjan

Nä det kan ju bli väldigt blodigt!

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Funderar på att köpa mig en på biltema 498:- pix för en 300W för det prist kan man ju chansa. Är det skilnad när det är "modifierad fyrkant" eller modifierad sinus som man skriver i biltema och man vill driva Laptop adapter? Och har nån hunnit prova Biltemas ännu? (har inte fått in den i de varuhus jag besökt) Anders

Reply to
Anahka

antagligen samma sak, för det priset har jag inte sett något som lämnar en något som liknar sinus ut ;-)

Reply to
Hannu Kandelberg

"Hannu Kandelberg" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

prist

de

Är sant, men just för det är det priset ska jag köpa en och testa. Synd man inte äger ett osciloscop (ursäkta stavningen orkar inte kolla upp den =) det är ju söndad och allt) skulle va kul att se vågformen.

Anders

Reply to
Anahka

Nä! Inte kul alls.

Reply to
Ken

Det är bättre med en modifierad sinus (vad det nu är?) än en modifierad fyrkant iom att sinus inte har snabba flanker i någon del av vågformen (den har inte några övertoner) då det är dom snabba flankerna som ger problem med spikströmmar då en avstörningskonding ser just ut som en kortslutning för just snabba flanker.

1 Cx = --------------- och Cx är alltså 'motståndet' som en frekvens- 2 * PI * c * f komponent f som ingår i det som bygger upp flanken i fyrkantvågen - ser. 10 ggr högre frekvens (500 Hz) så är motståndet 1/10-del, 100 ggr högre frekvens (5 KHz) så är motståndet 1/100-del av vad vad 50 Hz ser osv. och ju 'vassare' fyrkantvåg en inverter avger, destå mera spiktrömmar får man vid omslag och har inverten snabba strömavkännare som känner spikarna så larmar dom och stänger inverten långt innan man har lastat speciellt mycket + att spikströmmarna värmer upp inverten via sina halvledare..

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Modifierad sinus torde vara en sinus där vinkelhastigheten \Omega förändras med tiden. Som fasbrus på makronivå ungefär.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.