Förvirrad elmotor

Jag har en dränkbar pump som jag kör lite emellanåt.

Häromsistens kom det in skräp i pumphuset och det slog stopp. När jag rensat stoppet stod den bara och surrade, men gick igång med lite hjälp. Nu går den igång utan hjälp, men den går oftast baklänges istället och verkar bli rätt varm. Är det någon idé att försöka reparera den?

Tacksam för hjälp. Nypriset är någon tusenlapp och garantin har precis gått ut.

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson
Loading thread data ...

Hmm... Låter inte det som någon lindning har brunnit, eller åtminstone överhettats till kortslutning. Att linda om den vore en svår uppgift. Prova att ohmmäta lindningarna. Nån elektriker här kan säkert guida dig.

--
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-@ s:- a C++ ULS>++ P L+>+++ E- W++ N++ o? K- w(++)>+++$
!O M- V? PS PE Y+ PGP- t 5 X+ R- tv++ b+ DI D+ G e++ h+ r++ y+
------END GEEK CODE BLOCK------
Reply to
Sado

Sado Decided to say:

Tack för tipset, det bekräftar vad jag befarat. Linda om är troligtvis inte lönt. Jag kanske skruvar isär eländet på rent jäkelskap. Kanske jag kan hitta en elmotor som passar som utbyte.

Någon ohm-mätare har jag inte här.

Tack ändå.

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson

"Roland Jonsson" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

Det verkar troligt att det är kondensatorn som är kass eftersom den "fejkar" den tredje fasen. Saknas den så kan motorn snurra baklänges med lite starthjälp.

Reply to
Anita Karlsson

Anita Karlsson Decided to say:

Det var en idé! När jag började öppna den så var det ganska blött inuti, kan vara att den inte var helt tät när det blev kallt.

Kondensatorn, det satt en stor vit rund och avlång grej i huset, ska kolla den. Det står CBB5 uf+5 AC450V på den. Kanske lönt att byta.

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson

Är det inte så att spänningståligheten också ökar till det dubbla?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Det du råkat ut för är ganska typiskt för en trasig konding, just att motorn inte vet åt vilket håll den ska rotera. Däremot har jag lite svårt att förstå märkningen. Som jag tolkar den ska det vara 5uF som tål

450V. Hittar di ingen sådan går det att ta två 10uF ellytar (som tål minst 450V) och koppla ihop dom i serie, plus mot plus eller minus mot minus.

Just den typen av koppling gör att den tål växelspänning. ellytar tål ju annars bara likström.

/NS

Reply to
Nils Strandberg

Vet ej., det som händer när du seriekopplar kondingar är att du får en minskad kapacitans (a + b / 2), men den individuella spänningståligheten blir förmodligen beroende på förhållandet mellan kapparna. Ett till ett borde göra spänningståligheten dubblerad. Ett till hundra borde nog medföra att den sämsta kondingens siffror gäller.

/NS

Reply to
Nils Strandberg

Nils Strandberg Decided to say:

Tack för tipset, nu har jag inte sådana komponenter hemma och att beställa på postorder lönar sig troligen inte.

Jag funderar på att försöka få tag på det hos en tevereparatör eller en elektriker. Vem tror du är störst chans att ha det?

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson

Råkade ut för samma sak (trasig kondensator) för några år sedan. Den gamla var ingjuten i någon sorts massa i pumpen och den nya kondensatorn en aning för stor för att få plats. Jag ersatte den gamla gummikabeln med en ny 5-ledare och strax innan stickproppen satte jag istället kondensatorn i en liten tät plastlåda med dragavlastningar till kablarna in och ut. Jag flyttade alltså ut kondensatorn utanför pumpen. Sedan fungerade den ett par år till. /peterj

Reply to
Peter Justesen

elektrikern

eller skroten kolla i gamla lysrörsameraturer för större lokaler brukar sitta en faskonding där i ungefär rätt storlek

Reply to
Hannu Kandelberg

I sådanahär sammanhang så används nästa alltid pappersisolerade kondensatorer då dom har egenskaper som är svåröverträffade med andra kondensatorgeometrier, som tex. självläkning och inte gå i kortis vid tex. överspänningar och överslag.

Papper innehåller så pass lite kol och mycket väte i jämförelse med tex. plastfilm att det inte lämnar ledande kolspår efter överslag och därmed bibehållen spänningstålighet trots stort antal genomslag.

jag skulle inte använda motkopplade elektrolytkondensatorer i dessa sammanhang med tanke vad de kan ställa till med när de havererar...

Reparationsverkstäder för hushållsmaskiner borde ha dyliga prylar, kolla först med pumptillverkaren om möjligt.

Reply to
Torbjörn Ekström

Beroende på var du bor kan det finnas specialiserade affärer för elektronikkomponenter. Jag bor i Linköping och vi har en Elfa-filial här, mycket praktiskt. Nu när jag läser igenom mitt svar ser jag att jag inte uttryckligen sa att jag tolkade beteckningen som att den skulle tåla växelspänning. Större kondensatorer brukar bara tåla likspänning, därav tipset om att använda två seriekopplade.

Vid närmare eftertanke är nog det du är ute efter en kondensator som brukar sorteras in under beteckningen "motorkondensator". Har svårt att tänka mig att en tvreparatör har sådana produkter i lager.

Får alltså erkänna att jag inte har den blekaste aning om hur du ska få tag i en ny.

/NS

Reply to
Nils Strandberg

Torbjörn Ekström Decided to say:

Tillverkaren är i USA, importerad via Danmark. Ska kolla med närmaste vitvarureparatör.

Tack för hjälpen alla.

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.