vraag over beeldkwaliteit breedbeeld versus 4:3

Hallo,

Ik ben indertijd gestopt met het opnemen en op dvd branden van tv-uitzendingen. Inmiddels ben ik allang weer aan het opnemen van tv en heb ik een breedbeeld (lcd)-tv i.p.v. een 4:3-crt-tv. En opeens realiseerde ik me dat breedbeeld voor een verbetering van de verticale resolutie en een flinke verslechtering van de horizontale resolutie zorgt aangezien de PAL norm (vaste resolutie van hoogstens 720 bij 5XX [weet niet meer] ) sinds het verschijnen van breedbeeldschermen niet meer aan het nieuwe beeldformaat is aangepast. Tja, waar een mens al zo op komt. :-)

Zou iemand me willen vertellen wat de effectief voor het weergeven van het beeld gebruikte resolutie *) in beeldlijnen (crt) of in pixels (lcd, e.d.) is zodat ik even de verbetering verticaal en verslechtering horizontaal bij gebruik van breedbeeld kan berekenen? Gewoon, uit nieuwgierigheid. Aan die horizontale verslechtering valt toch niets te doen.

En hoe zat het ook al weer met de vorm van de pixels zoals die in een tv gebruikt worden? Was die nou vierkant of langwerpig? En indien langwerpig, wat is dan de verhouding tussen lengte en breedte van zo'n pixel? Want dat speelt natuurlijk ook mee bij het bepalen van de verticale beeldkwaliteit versus de horizontale.

*) Ik weet dat niet alle beeldlijnen/pixels voor het weergeven van het beeld worden gebruikt maar voor andere zaken.

Groet,

Massimo

Reply to
Massimo
Loading thread data ...

Bij een analoge breedbeeld uitzending blijft de horizontale resolutie hetzelfde, en worden van de 576 beeldlijnen die bij een 4:3 uitzending zichtbaar zijn, er maar 432 lijnen daadwerkelijk gebruikt en blijven de overige 144 beeldlijnen zwart. De verticale resolutie is dus slechter dan bij een 4:3 uitzending.

De horizontale resolutie wordt bij een analoge breedbeeld uitzending niet beter omdat zo'n uitzending nog steeds conformeren aan de PAL norm zodat 4:3 toestellen ook met het signaal overweg kunnen. Concreet betekent dit dat bij een breedbeeld uitzending de lijnfrequentie en de maximale bandbreedte hetzelfde zijn als bij een 4:3 uitzending, zodat de horizontale resolutie hetzelfde blijft.

Bij analoge uitzendingen heb je niet echt iets als pixels. In vertikale richting heb je wel een concreet aantal beeldlijnen, maar horizontaal heb je te maken met bandbreedte, en niet met discrete pixels. Simpel gezegd bepaalt de bandbreedte hoe snel de helderheid/kleur kan wisselen over een bepaalde afstand op de beeldlijn. Minder bandbreedte (zoals bijv. bij VHS) betekent dat helderheids- en kleurovergangen geleidelijker gaan, wat wordt ervaren als een minder scherp beeld.

Bij digitale uitzendingen kan je de vorm van de pixels bepalen door de verhouding van de horizontale en verticale resolutie te vergelijken met de verhouding van de hoogte en de breedte van jouw scherm.

Reply to
Dombo

Ruwweg drie varianten:

Analoog PAL van oudsher bekend als 625 lijnen 25 FPS. Haalt ongeveer een resolutie van 576 lijnen van 720 punten. Bij breedbeeld uitzendingen wordt een gedeelte van de lijnen niet gebruikt. Dat werd opgelost in PAL-Plus, een standaard die verlaten is.Voordeel van dit formaat is dat alle TV's die ooit in Nederland verkocht zijn er mee overweg kunnen.

Digitaal PAL, zoals gebruikt voor digitale kabel, digitenne en satelliet. Haalt ook een resolutie van 576x720, maar het beeldformaat wordt los doorgegeven. Hierdoor ook 576 lijnen bij breedbeeld TV. Daarnaast is bij digitaal ook de bitrate van belang, dat heeft vooral invloed op het weergeven van bewegende beelden. Bij Digitenne is de bitrate aan de lage kant, bij satelliet en digitale kabel meestal voldoende. Onvoldoende bitrate en beelden met veel beweging leveren vaak een schokkend resultaat. De intro van RTL-Nieuws in combinatie met de lopende koersinformatie onderin is wat dat betreft een kritisch beeld.

Digitaal HD, komt nog nauwelijks voor. Levert veel meer resolutie, momenteel tot 1080x1920 punten.

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

Dat heeft niets met digitaal te maken, ook bij analoog breedbeeld heb je een standaard die de volle 576 lijnen doorgeeft, dit heet anamorf. Helaas wordt dit door de kabelmaatschappijen niet of nauwelijks gebruikt (soms wel eens per vergissing) en maken ze er vrijwel altijd een 432-lijns brievenbus van.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoeveel oude 4x3 TV's geven een dergelijk analoog anamorf beeld correct weer?

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

Meer dan je denkt. Mijn Grundig uit 1991 kan het niet, maar Philips voerde het omschakelen van beeldformaat vanaf 1992 redelijk consequent in en ook op andere merken kom je het bijbehorende knopje wel tegen op de afstandsbediening. Een ander groot merk als Thomson was er volgens mij ook al snel bij. Opvallend is de aanwezigheid bij goedkopere merken die een Philips chipset gebruikten. Kennelijk is de feature daar zonder omhaal uit de application notes van Philips overgenomen. Indien anamorf een trend was geworden, zouden er ook wel veel toestellen zonder zo'n knop omgebouwd zijn geworden door technische diensten. Bovendien vindt het grote publiek de vervormingen vaak niet eens erg of zelfs maar opvallend...(!)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Omdat voor het goed weergeven van een anamorf beeld op een 4x3 TV ingrijpende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een beeldgeheugen, nodig zijn, kunnen vrijwel alle goedkope 4x3 TV's er niet mee werken.

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

Volgens mij hoeft het beeld alleen "geplet" te worden (reductie vertikale afbuig signalen) - en dat kan technisch redelijk simpel gedaan worden. Maskeren van bv teletext beeldlijnen kan lastiger zijn; ..maar beeldgeheugen?..

--
 - René
Reply to
René

Het is niet zo simpel. Het is ook nooit een broadcast standaard geworden omdat het niet compatibel is met bestaande apparatuur. De standaard om compatibel met bestaande ontvangers breedbeeld uit te zenden was PALplus, dat is de enige analoge broadcast 16x9 standaard. Het is ook niet te verwachten dat er ooit nog nieuwe analoge broadcast standaards komen. Digitaal passen in dezelfde bandbreedte pakweg 2 HD TV kanalen of 6 kanalen op normale resolutie.

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

Dat is aperte onzin. Om anamorf weer te geven op een 4:3 televisie hoef je alleen de verticale afbuiging 25% lager te draaien, verder helemaal niks.

Doodsimpel dus en zoals gezegd aanwezig op veel Philips TV's vanaf 1992, maar ook bijvoorbeeld Sony sinds midden jaren '90 en zelfs goedkope flutmerken met een Philips chipset erin waar dat kennelijk een aanbevolen functie in de application notes was.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Die worden in veel TV's toch al gemaskeerd, en anders is het een kwestie van timing van het blanking interval.

Chel moet iets heel anders in gedachten gehad hebben, wat weet ik niet.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Kennelijk stond het toch ergens in een standaard beschreven, anders zouden er niet massaal 4:3 TV's met een breedbeeldknopje (en eventueel automatische herkenning) op de markt zijn gekomen in de jaren '90. Ik zou ook heel graag vernemen wat er niet zo simpel is aan dat knopje...

Een standaard die inmiddels helaas als obscuur in de geschiedenis moet worden bijgeschreven :( Het had mooi kunnen zijn.

Met helaas het bijbehorende kwaliteitsverlies, hoewel het op kabel en satteliet een stuk beter gaat dan met bijvoorbeeld Digitenne.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Philips Chipset" wijst naar digitale beeldbewerking met daarin een beeldgeheugen. Daarin is/was Philips marktleider. De eenvoudige philipstoestellen met een beeldbuis hadden die mogelijkheden niet, kijk bijvoorbeeld naar een Philips TV die ik 10 jaar na jouw 1992 kocht:

formatting link

Daarnaast, zoals ik al eerder meldde: Het is ook nooit een broadcast standaard geworden omdat het niet compatibel is met bestaande apparatuur. De standaard om compatibel met bestaande ontvangers breedbeeld uit te zenden was PALplus, dat is de enige analoge broadcast

16x9 standaard. Het is ook niet te verwachten dat er ooit nog nieuwe analoge broadcast standaards komen. Digitaal passen in dezelfde bandbreedte pakweg 2 HD TV kanalen of 6 kanalen op normale resolutie.
--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
\
Reply to
Chel van Gennip

Net als mijn breedbeeld TV diverse mogelijkheden heeft om 4x3 beelden slim op te rekken, zijn er vast wel TV's geweest die wat leuke dingen konden doen met breedbeeld uitzendingen. Dat zijn mogelijkheden als je digitale beeldverwerking met een beeldgeheugen hebt (gaat vaak samen met de kwalificatie 100hZ). Dat heeft niets met een standaard te maken. Er was maar een standaard voor analoge breedbeeld TV zonder verlies van resolutie, en dat was PALplus. Als jij andere broadcast standaards kent, dan graag naam en nummer van die standaard, met jouw "mijn TV uit 1992 heeft een knopje dus het is standaard" komen we niet veel verder.

Naar de huidige stand van de techniek volkomen achterhaald en verspilling van bandbreedte. Vergeet niet dat geen van de Nederlandse omroepen (publiek en commercieel) nog analoog aangeboden wordt. Alles wordt digitaal aangeboden en door de CATV eventueel ook omgezet naar een analoog signaal.

Satelliet doet 6 a 8 TV kanalen in de ruimte van 1 analoog kanaal. Als je twee kanalen in die ruimte doet zit je aanzienlijk beter dan op een DVD haalbaar is.

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

Vroeger was alles nog makkelijk, toen werd het inderdaad vervormd mbv een niet ronde (sferische) lens... nu gaat alles met decoders....

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Nee dat doet het niet. Het verwijst naar een CTV322+TDA8361+TDA3653 om maar eens een voorbeeld te noemen... Als je niet weet wat dat doet dan zoek je het eens op. In de signaalweg zit geen geavanceerde digitale bewerking en het is een simpele basis voor de gemiddelde analoge low-cost TV van een aantal jaar geleden.

Tsja, dat is het later misschien wegbezuinigd omdat het niet aansloeg. 14" was ook in 2002 al het afvoerputje van het assortiment. Maar zelfs dan heb je nog kans dat het gewoon een optie is die je in service mode aan kan zetten...

AANVULLING: Die optie zit er inderdaad gewoon in, sla de optie CX (bit 7 van optiebyte 5) er maar op na in de documentatie van het L9.2E chassis.

Waarom was het niet compatibel? Bovendien is PAL-plus pas een aantal jaar later ingevoerd dan analoge breedbeelduitzendingen. Werden die dan zonder enige standaard uitgezonden zodat niemand ze kon ontvangen?

Daar ben ik het mee eens, zie mijn andere reactie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nee hoor, wat jij nu denkt zou bv. ook mis kunnen gaan indien niet goed afgesteld, de elektronica, en vaak dus digitale, heeft er veel handigere oplossingen voor, anders wordt het wel heel lastig....

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Sorry dat ik het zeg, maar dat is echt overkill voor iets dat je met weinig meer dan 1 weerstandje en 1 knopje aan bijna elk toestel sinds de allereerste electronische televisie van ongeveer 1935 kan toevoegen. Mogelijk heb je iets heel anders in gedachten en/of moet je even opzoeken hoe het echt inelkaar zit.

Als alternatief mag je me uitleggen waarom je digitale beeldverwerking nodig zou hebben voor zoiets, inplaats van alleen een aanpassing van de beeldhoogte. Misschien ben ik wel te overtuigen, want ik leer graag wat bij zelfs al veronderstel ik dat ik beter weet hoe het inelkaar zit.

Dat nog geheel los van of er wel of niet iets met een standaard was, iets dat al moeilijker te 'bewijzen' zal zijn hoewel er een kans is dat ik ergens archiefstukken van een servicetraining met die strekking heb liggen.

Klopt. Maar met de stelling "PAL-plus is de enige standaard" kom je nog een stuk minder ver als je hem naast de werkelijkheid legt. Mag ik -om je achtergrond te begrijpen- vragen sinds wanneer je je met deze dingen bezighoud en wat je (vakmatige- of hobby)achtergrond is? Ik gok dat je je zo'n 10 jaar met televisie of video bezighoudt en dus de invoering van PAL-plus bewust hebt meegemaakt maar de ontwikkelingen van ervoor niet. Ik liep zelf echter in 1996 nog op de (was het de laatste?) Firato rond en keek mijn ogen uit aan plasma-TV's en zelfs nog een verdwaalde Fimi CRT HD-TV in een Philips demo-opstelling. Verder lees ik soms voor m'n plezier (!) service manuals... Never mind hoeveel TV's ik al in handen heb gehad sinds ik een klein jochie was. Ik heb dus wel enige aanleiding om te stellen wat ik stel.

Ik zeg niet dat het mooi is, ik zeg dat het mooi had kunnen zijn. Gezien de huidige stand der techniek was het nog alleszins actueel om te handhaven voor de onderste helft van de markt en had dus nog wel wat jaartjes meegekund om de beeldkwaliteit in die markt op peil te houden. In Nederland kijkt immers ook de komende jaren nog een groot deel van de bevolking naar analoge kabel-TV, met 432 lijnen dus inplaats van 576.

Digitale kabel-TV en satteliet hebben een aardig potentieel qua beeldkwaliteit indien er voldoende bandbreedte gebruikt wordt en meegegaan wordt met de ontwikkelingen op compressiegebied.

Digitenne kan je in de Nederlandse uitvoering afschrijven als ondermaats budgetalternatief. Never mind of het minder achterhaald is dan analoge techniek, het is goedkoop en er wordt tegelijk goed aan verdiend. Technische argumenten spelen dan ueberhaupt niet mee.

Mee eens. Een beetje exploitant rekent zich echter rijk en propt er gewoon

8 in, net als de KPN doet met DVB-T zoals ik boven beschreef. Dan is er dus geen sprake van technische vooruitgang.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Waarben ik in hemelsnaam tussen terecht gekomen???? Ik ga even bijkomen van mijn cultuurschok.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik denk dat ik inmiddels snap waar jullie alle twee mee in de war zijn (meende je dat serieus van die vervormende lens?). Jullie denken vanuit de camera, maar die heeft er niks mee te maken, dat is gewoon een breedbeeldcamera met een resolutie van tenminste 576 lijnen. En niet een of andere 4:3 camera die je met kunstgrepen wil gebruiken om breedbeeld te filmen.

Mijn oplossing is electronisch en kan perfect eenmalig voor de levensduur van de TV worden afgesteld door de juiste waarde van het weerstandje te kiezen. In latere modellen, zoals in het L9.2E chassis van Chel, zit de factor gewoon ingebakken in de signaalprocessor en hoeft er zelfs niks gesteld te worden. Indien je ingewikkelde digitale bewerkingen zou gebruiken zou de afstelling ook niet nodig zijn, maar het aantal faillure modi stijgt exponentieel. Ik kan me trouwens ueberhaupt geen zinnige digitale bewerking voorstellen met het gewenste resultaat.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.