Nut breedbeeldstand TV

Hallo allemaal,

Ik was eens nieuwsgierig wat het nut is van de mogelijkheid om het beeld van mijn TV (een Philips met GR2.2AA chassis en 4:3 buis) via het menu op "breedbeeld" te kunnen zetten. Het is op zich helemaal niet belangrijk, ik vraag me gewoon af waarom die stand daar zit. Als ik die optie aanzet, krijg ik een samengedrukt vervormd beeld (zowel bij een gewone als een breedbeelduitzending)(niet dat ik verwacht had dat mijn beeldbuis ineens van formaat zou wijzigen ;-)). Waarom zou je dat gebruiken?

Groetjes, Rene

Reply to
Rene
Loading thread data ...

"Rene" schreef in bericht news:ArednfDnRc5zqI snipped-for-privacy@edutel.nl...

van

krijg

van

In een enkel geval wordt er wel eens een anamorf (horizontaal vervormd) beeld uitgezonden, meestal per ongeluk, en dat kun je dan even corrigeren met die knop.

Reply to
aliaz

Bij echte breedbeelduizendingen wordt op een gewone 4:3 ontvanger maar een gedeelte van het beeld zichtbaar gemaakt. In feite wordt 1/4 van de lijnen van het breedbeeld "verstopt" in de zwarte banden boven en onder, zodat op een gewone TV maar ca 450 lijnen te zien zijn, d.w.z. van iedere 4 breedbeeldlijnen worden er maar 3 weergegeven. Bij een breedbeeld ontvanger worden die "verstopte" lijnen weer tussengevoegd zodat er weer ca 600 lijnen zichtbaar worden. Dat kan ook gedaan worden bij een moderne ontvanger met een 4:3 beeldbuis, en dat levert dan een scherper beeld op. Als het goed is biedt jouw TV deze mogelijkheid als menu optie.

Er worden ook veel 16:9 breedbeelduitzendingen met 450 lijnen uitgezonden; hierbij bevatten de zwarte banden geen enkele info. Op een echte breedbeeldontvanger kan zo'n beeld wel schermvullend worden gemaakt, maar het wordt dan niet scherper. Op een gewone 4:3 ontvanger maakt het niet uit hoe een breedbeelduitzending wordt uitgezonden, je ziet dan altijd maar ca 450 lijnen en zwarte banden boven en onder.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

"aliaz" schreef in bericht news:ac322$46123b2f$d55dc09f$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Voor zover ikzelf het heb begrepen worden steeds meer programma's in echt breedbeeld uitgezonden. Dat is dan anamorf. Een 4 op 3 ontvanger reageert hierop door de vertilkale afbuiging te verkleinen, zodat het beeld onvervormd wordt weergegeven en toch de volledige 576 lijnen behouden blijven. De omschakeling is duidelijk te zien bij begin en eind van sommige programma-overgangen, bijvoorbeeld bij het begin van Pauw en Witteman om 's avonds 11 uur. De zwarte balken boven en onder in het beeld bevatten geen informatie. Dit in tegenstelling tot de letterboxmethode waar inderdaad slechts een 400 lijnen beeld zijn te zien.

Een breedbeeldtoestel rekt het anamorfe (samengedrukt) beeld uit zodat hier ook de volledige 576 lijnen te zien zijn met "echt" beeld.

Ook de commerciële zenders gaan halverwege dit jaar over op anamorf.

Fred L

Reply to
Fred L

"Fred L" schreef in bericht news:4612724d$0$30727$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

zien

400

hier

Op een 4:3 kun je natuurlijk nooit 576 lijnen zien in het gedeelte tusen de zwarte balken boven en onder. In het algemeen is het zo dat echt breedbeeld (BBC) wordt aangeboden als 4:3 anamorf. Een breedbeeldtoestel rekt dat horizontaal op naar 16:9 zodat de verticale resolutie behouden blijft, de horizontale resolutie wordt echter minder > resampling van 3 pixels naar 4 pixels. Veel zenders zenden uit in letterbox, dwz een verkleind 16:9. Als je dat uitsmeert over het gehele breedbeeld dan worden de horizontale èn de verticale resolutie minder. (Belgie 1 en 2, meeste commerciele zenders).

Reply to
aliaz

Een van de uitzendmodi die ooit gedefinieerd zijn, is een beeld dat gewoon de volledige hoogte en breedte van je breedbeeld-TV heeft (dus geen balken die weggewerkt hoeven te worden), maar wel 16:9 aspect ratio. Dit is mooier omdat het de volledige resolutie van je breedbeeld-TV benut. Echter geeft dit veel klachten bij bezitters van niet-omschakelbare 4:3 toestellen (iedereen heeft dan een punthoofd), dus is ervoor gekozen om een lage-resolutie beeld uit te zenden met balken erboven en eronder. Als je een breedbeeld-TV hebt zoom je daar dan op in, maar heb je dus effectief nog steeds een lage resolutie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Stel je hebt een DVD (of satbox) met een breedbeeldfilm ("anamorphic"). Dan zijn er 2 mogelijkheden:

- je hebt een breedbeeld TV, de DVD speler geeft het originele signaal,

- je hebt een 4:3 TV, de DVD speler moet 576 lijnen downsamplen tot 432 lijnen, dit geeft enige de-interlacing en scaling artefacten !

Met de knop op de TV reduceer je de vertical scan amplitude, en gedraagt de 4:3 TV zich als een 16:9 TV. Er hoeft dan geen signal processing gedaan te worden, en je ziet het zuiverst mogelijke beeld.

Een klein nadeel is wel dat je de meetlijntjes van de zwartstroom- stabilisatie net boven het beeld ziet, dat zou je kunnen irriteren. Normaal zitten die boven in de overscan, dus onzichtbaar.

Groeten, Jeroen.

Reply to
Jeroen S

"aliaz" schreef in bericht news:ac322$46123b2f$d55dc09f$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Kijk eens op HDTV Nieuws betreffende Talpa

formatting link

Fred L

Reply to
Fred L

"Fred L" schreef in bericht news:4612724d$0$30727$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

beeld

ineens

corrigeren

zien

400

hier

Dit geldt alleen als je digitaal via kabel of satelliet kijkt. Je moet daarom je settop box op de juiste tv instellen, 16:9 of 4:3 Bij analoog kijken en dat is dus 75% is dit onzi n en kijk je gewoon naar

400 lijntjes. Breedbeeld analoog is dus onzin en de bezitters van die domme dozen proberen zichzelf met foute theorien zand in de ogen te strooien
Reply to
Jantje Buffertrap

"Jeroen S" schreef in bericht news:4612ba1b$0$14700$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

van

ik

Maar anamorfe beelden kun je alleen maar maken met een digitale ontvanger die je dan op de stand 16:9 moet zetten. En dan kun je inderdaad op een 4:3 de breedbeelduitzendingen in maximale kwaliteit zien.

Reply to
Jantje Buffertrap

"Rene" schreef in bericht news:ArednfDnRc5zqI snipped-for-privacy@edutel.nl... Wederom hallo allemaal,

Na het lezen van jullie reacties kwam ik er achter dat het blijkbaar toch een nut heeft die stand. Hartelijk bedankt dan ook voor de reacties!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.