vraag over breedbeeldtv

Sinds gisteren ben ik in het bezit van een sony breedbeeldtv (kv-28fx66). Ik ben nogal een leek op dit gebied en heb dan ook een paar vraagjes over de verschillende beeldformaten. Als ik de tv bij een 4:3 uitzending in de smart/zoom stand zet mis ik aan de boven en onderkant een stuk beeld. Nu heb ik elders wel gelezen dat dit normaal is, maar ik vind het bij mij wel redelijk groot. Als ik de ondertiteling goed wil kunnen lezen mis ik het hele logo bovenin. Is het gebruikelijk dat je zo'n groot stuk mist? Mijn tweede vraag is of het gebruikelijk is om bij een breedbeeld uitzending ook bebruik te maken van de smart/zoom stand? Mijn laatste vraag is wanneer je het

14:9 formaat gebruikt?
Reply to
vanderleer
Loading thread data ...

Als je een beeld met de verhouding van 4:3 op een beeldscherm met de verhoudingen 16:9 moet worden weergegeven zijn er drie keuzes:

  1. Links en rechts zwarte balken
  2. Boven en onderkant van het beeld afkappen
  3. Het beeld vervormen zodat het beeldvullend wordt

Als de je smart/zoom feature aanzet op jouw TV dan kies je feitelijk voor keuze 2. Keuze 3 (breedbek TV) ziet er niet uit tenzij je graaag naar korte dikke mensen kijkt. Mijns inziens is alleen keuze 1 acceptabel; ik zou dat smart/zoom gedoe gewoon uitzetten.

Ja dat is inherent aan het feit dat de verhouding van de beeldbuis niet overeen komt met die van de uitzending. Als een 4:3 uitzending beeldvullend op een 16:9 beeldbuis moet worden weergeven zonder vervorming dan zal er 25% van het beeld afgekapt moeten worden. Dit is een wiskundig gegeven waar niet aan te ontkomen valt, ongeacht hoeveel toeters en bellen de fabrikant er tegen aan gooit om deze onaangename werkelijkheid te verdoezelen.

Het alternatief is dus gewoon zwarte balken links en rechts.

Bij een echte breedbeeld uitzending hoeft er niets gezoomed te worden, de verhouding van de beeldbuis komt immers overeen met die van de uitzending.

Het enige nut van de smart/zoom optie is als er een film op 4:3 wordt uitgezonden met zwarte balken aan de onder- en bovenkant, en dat de ondertiteling niet in de zwarte balk geplaatst wordt. Dit komt tegenwoordig echter niet vaak voor.

Geen idee. Maar bij DVD's heb je ook nog het 2.35:1 formaat, zodat je zelfs op een breedbeeld TV alsnog boven en onder zwarte balken hebt, en op een normale TV minder dan de helft van het scherm gebruikt wordt (leve de vooruitgang!)

Als je echt plezier van je breedbeeld TV wilt hebben dan raad ik je aan veel DVD's te kijken, deze zijn vaak wel breedbeeld. Voor de reguliere TV uitzendingen heb je voorals nog maar weinig aan een breedbeeld TV.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Dat valt nogal mee. Of tegen, net waar je van uitgaat. Vooral bij Discovery en National Geographic komt het nogal eens voor. Alleen zien ze dan weer vaak kans om de ondertiteling half in de zwarte onderbalk te laten vallen...

Leve de bioscoop, bedoel je, want dat formaat is het.

Tenzij je veel naar onze zuiderburen kijkt, want die liggen op dit punt lichtjaren op de 'Ollanders voor.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat bedoel ik dus... Ook bij deze zenders (waar ik verhoudingsgewijs veel naar kijk) voel ik zelden de behoefte om deze op een breedbeeld toestel te bekijken. Overigens als bij deze zenders de ondertiteling afgekapt wordt is dat eerder een voordeel dan een nadeel. De vertalingen zijn vaak abnominabel, vertaalt door iemand die die geen flauwbenul heeft waar het overgaat en ik heb meer dan eens gezien dat de ondertitels precies het omgekeerde beweerde van wat er gezegd werd. Helaas kan je niet zoals bij DVD de ondertitels gewoon uitschakelen.

Helaas worden er nog geen de thuisbioscopen (TV's) in dit formaat gemaakt.

Ik heb begrepen dat de belgen gewoon boven en onder een zwart balk hebben geplakt i.p.v. echt in breedbeeld (PAL-plus) uit te zenden. M.a.w. zij zenden effectief maar iets van 430 beeldlijnen uit. Als dat klopt dan waren de engelsen pas echt vooruitstrevend; zij hadden bijna 50 jaar terug al een

405 lijnen systeem.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Precies, je betaalt dus aanzienlijk meer (breedbeeldbuis) voor minder glas om met dezelfde lage resolutie (totaal aantal lijnen) naar het beeld te kijken. Plus, als je b.v. journaal kijkt (4:3) zie je op een gewone tv 550 lijnen of zoiets, op een breedbeeld mis je er tientallen aan de boven- en onderkant als je hem in de breedte beeldvullend maakt, en daar mag je nog meer voor betalen ook. Dat is nou marketing, je meer laten betalen voor minder beeldlijnen. Daarom heb ik een aantal maanden geleden een 70 cm 4:3 TV gekocht en ben er heel blij mee. Ik was net bij mensen met een 70 cm Matchline breedbeeld, ik vond het bijna zielig. Kijk voor de gein eens naar prijzen van 70 cm breedbeeld en normaal, en meet de glasbreedte. Kijk eens hoeveel je voor die extra 1 of 2 cm bij breedbeeld betaalt.

De enige keren dat ik iets zag wat goed ging op breedbeeld waren wat uitzendingen van de ARD, die hadden bij een film de volledige 4:3 beeldhoogte (dus geen zwarte banden), maar horizontaal gecomprimeerd (dus smalle mensen). Als je dat uitrekt in de breedte op een breedbeeld of comprimeert in de hoogte (4:3) ziet het er weer normaal uit. Maar dan nog neemt het beeld op een breedbeeld nauwelijks meer glas in beslag dan op een goedkopere 4:3, m.a.w. je ziet het niet groter.

Prijzen zouden m.i. gerelateerd moeten zijn aan de glashoogte, niet de breedte. Er was ook een tijd dat breedbeeldbeeldbuizen slechter waren dan

4:3, ik weet niet hoe dat nu is.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Nee hoor, VRT en Canvas zenden in real PalPlus uit. De decoder in m'n TV schakelt over en de melding PalPlus komt even in beeld. Anders krijg nl. je de melding "filmformaat 16/9" Het verschil in beeldkwaliteit is dan ook duidelijk waarneembaar.

Het is natuurlijk wel zo dat je kabelboer het PalPlus signaal moet doorgeven. UPC schijnt dat niet altijd te doen. Heeft hiervoor zelfs een rechtzaak gewonnen.

Th.

Reply to
Thomas Westerduin

Ben zeer benieuwd waar je dit soort desinformatie vandaan hebt. Als je je even in de techniek verdiept zul je al gauw zien dat dit een onzinnige benadering zou zijn, die evenveel kost als in echt PalPlus uitzenden. Nee, zo stom zijn de Belgen toch niet...

-p

Reply to
Piet Beertema

hebben

zij

Vanaf deze nieuwsgroep : -)

Ik heb me nooit echt in dit onderwerp verdiept; ik kijk slechts zelden naar de belgische zenders. Het is mij wel opgevallen dat als er breedbeeld op de nederlandse zenders wordt uitgezonden dan zie ik altijd wat PAL-plus gerommel in de zwarte balken. Bij de belgische zenders zie ik dit niet, vandaar dat dat zwarte balken verhaal wat mij betreft aannemelijk klinkt. Het kan zijn dat dit aan UPC ligt. Krijgt UPC het belgische signaal digitaal of als het interne distributie netwerk bij UPC digitaal is dan moet de PAL (-plus) modulatie bij UPC gebeuren, en kan het voor UPC goedkoper zijn om geen PAL-plus voor alle zenders te ondersteunen. Als het signaal pad bij UPC volledig analoog is dan lijkt mij het uitfilteren van het PAL-plus signaal bewerkelijker dan gewoon het volledige signaal door te geven.

Overigens dat zwarte balken toevoegen technisch gezien even veel zou kosten als in PAL-plus uitzenden lijkt mij sterk. Ervan uitgaande dat de studio al volledig breedbeeld (576 zichtbare lijnen) en digitaal is, dan nog is het "toevoegen" van zwart balken voor 4:3 uitzendingen eenvoudiger. In beide gevallen moet het 16:9 beeld met 576 lijnen gedownscaled worden naar 432 lijnen om op een 4:3 toestel de juiste verhoudingen te krijgen. Echter voor PAL-plus moet er naast het downscalen ook nog informatie worden toegevoegd die een PAL-plus ontvanger in staat stelt het beeld beter te kunnen reconstrueren. In

1996 heb ik gewerkt aan een systeem om MPEG2 video streams te controleren op encoding artifacten. Dit systeem was grotendeels digitaal. Maar om de hinderlijkheid van artifacten voor consument te bepalen had het systeem naast de digitale uitgangen ook Y/C en composiet output (PAL/NTSC). Toendertijd was het zeer zeker eenvoudiger om breedbeeld materiaal simpel weg te downscalen dan om een PAL-plus signaal te genereren (het systeem ondersteunde mede om deze reden ook geen PAL-plus). Na dat project ben ik me met andere dingen gaan bezighouden en ik heb daardoor niet de laatste ontwikkelingen op dit gebied gevolgd, al heb ik niet de indruk dat er op het gebied van PAL-plus nog veel gebeurt is.

Ik heb overigens begrepen (ook via deze nieuwsgroep) dat lang niet elk breedbeeld toestel een PAL-plus decoder heeft? Voor DVD's maakt dat niet uit omdat als je DVD speler vertelt dat je 16:9 toestel heb deze dan toch alle beeldlijnen naar de TV stuurt (= opgerekt beeld op oudere 4:3 toestellen). Maar voor PAL-plus uitzendingen lijkt me dat toch weer wat minder.

Maar goed ik heb gisterenavond nog eventjes gezapt over alle TV zenders die we hier hebben. En van de 28 zenders waren er wel geteld twee zenders die breedbeeld uitzenden (de belgen). Daarom blijf ik bij mij conclusie dat als je hoofdzakelijk reguliere TV uitzendingen bekijkt dat je dat voorlopig nog net zo goed op een 4:3 toestel kan doen, kijk je hoofdzakelijk DVD's dan is een breedbeeld TV de beste keus. Ik hoop dat mijn 4:3 toestel het uithoudt totdat de gangbare TV zenders overgaan naar breedbeeld.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Let op: als je TV even 'PalPlus' in beeld zet (net als mijn 16:9 Loewe Xelos 5970@media) dan betekent dit dat hij de uitzending herkent als zijnde PalPlus aan een paar bitjes in één van de eerste beeldlijnen die niet voor zichtbaar beeld worden gebruikt. Dit wil niet automatisch zeggen dat hij ook werkelijk PalPlus decodeert. De mijne doet dat volgens mij niet; wel springt hij dan in de 'zoom' stand (beeld wordt dan beeldvullend gemaakt zonder vervorming).

Op mijn toestel bevalt de 'pan' stand mij overigens prima voor 4:3 uitzendingen. Het kost een stukje beeld onder en boven, maar je mist niks belangrijks en het beeld is niet vervormd. Links en rechts houd je een klein zwart balkje over. Of zo'n stand ook op een Sony zit weet ik niet.

Persoonlijk vind ik het prettiger om zo op een '16:9 TV' 4:3 in 'pan' en 16:9 / 2,35:1 (bijna) beeldvullend te bekijken dan deze formaten op een '4:3 TV' te zien. Je hebt dan namelijk alleen 4:3 uitzendingen beeldvullend en de andere formaten (veel) minder beeldvullend. Je moet toch een flinke 4:3 TV hebben om een 2,35:1 film een klein beetje fatsoenlijk te kunnen bekijken.

Reply to
Rob K.

Inderdaad ;)

Paul

Reply to
User

In die zin dat in elk geval het volledige PALplus signaal zal moeten worden gegenereerd, dus inclusief de 'toegevoegde informatie'.

Precies. En "zwarte" informatie toevoegen heeft dan niet echt zin.

Zonder PALplus geen breedbeeld (afgezien van 'inzoomen'). Waar je op zult doelen is "volledig PALplus", met ColourPlus en alle modes. Zie

formatting link
voor meer informatie (is al oud, maar daarom nog niet verouderd).

Ook op de Duitse zenders kun je het vrij regelmatig zien, maar lang niet zo frequent als bij de Belgen.

Zou kunnen, maar ondanks dat ik weinig DVD's kijk deel ik je mening niet: er zijn genoeg mogelijkheden waarbij ik met 'inzoomen' of in 'geforceerde breedbeeld mode' parchtige beelden kan bekijken. Met name onderwateropnamen lenen zich daar voortreffelijk voor, en die zijn nogal eens op Discovery, NGC of Animal Planet. Maar die optie mis je dus per definitie als je geen breedbeeld TV hebt.

Dan vrees ik dat je wel een flinke voorraad reserve-onderdelen mag gaan aanleggen... ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.