Gestoorde master/slave contactdoos

Al sinds jaar en dag gebruik ik voor mijn pc's master/slave contactdozen. Wel zo makkelijk dat de randapparatuur daarmee automatisch aan en uit gaat als ik de pc aan resp. uit zet. Dat werkte altijd prima, maar niet meer met mijn nieuwe pc. Want die trekt veel minder stroom dan de oude pc, dus ik moet de schakelgevoeligheid van de contactdoos op een veel lager niveau instellen. En daardoor gaat het mis: als ik nu in de keuken de wasemkap (met eletronische snelheidsregeling) of de magnetron (met inverter) aanzet schakelt de slave in als de pc uit staat. Wasemkap en magnetron zitten op een andere groep dan de pc, en de magnetron ook nog eens op een andere fase.

Iemand een idee hoe dit op te lossen?

-p

Reply to
Piet
Loading thread data ...

Als je zelf wat wilt knutselen zou je die master/slave contactdoos open kunnen maken, de electronica eruit trekken of losmaken van de 230 en dan het relais wat er ongetwijfeld in zit met een kabeltje verbinden met de PC voeding.

Even kijken wat de spanning van het relais is, als dat 5 of 6 volt is zou je een USB aansluiting kunnen nemen, is het 12v dan gewoon de 12v van de voeding naar buiten brengen vanaf een ongebruikte disk voedings plug oid. Een zekering in de PC van 1A ofzo zou wel aan te raden zijn.

Is het relais 24v dan zou je de schakeling kunnen bestuderen en uitzoeken hoe het wordt aangestuurd, wellicht is er een schakeltransistor die je kunt afkoppelen van de rest, de basis stuur je dan via een weerstand aan vanuit bijv weer die 5v uit een USB aansluiting.

Reply to
Rob

Moet een of andere stoorpuls zijn die er door komt. Zit er een netfilter voor?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Als de contactdozen binnen handbereik zitten, zou je ze kunnen vervangen door zulke met handmatige schakelaar. Dan is je PC zelf ook meteen spanningsloos, en het spaart dus nog een klein beetje energie ook.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Bedankt voor je reactie. Geen van de voorgestelde oplossingen is haalbaar. De contactdoos is zo'n eigentijds ding dat niet met schroefjes dicht zit, maar met ingeperste of ingesmolten pennen. USB-sturing is geen optie, want alle USB-poorten zijn spanningvoerend als de pc uitstaat. Handig om mobieltjes rustig op te laden.

Maar ik vraag me in de eerste plaats af *waardoor* het probleem ontstaat. Ik vermoed dat de regeling in de wasemkap en de magnetron netvervuiling geeft die zelfs tussen verschillende fasen wordt overgebracht en doordringt tot het noodzakelijkerwijs gevoelig ingestelde circuit dat het relais voor de slave inschakelt. Ik zit daarom nu te denken aan een ontstoorcondensator

Maar ik sluit ook niet helemaal uit dat een aardlus op een of andere manier de problemen veroorzaakt, al zou ik zo niet weten hoe,

-p

Reply to
Piet

Dat flutbeetje besparing boeit me niet. Ik vind het zelfs handig dat de pc spanning blijft houden. Als noodoplossing heb ik voorshands met de schakelaar die op de master/slave zit de slaves permanent aangezet, en aan een slave een contactdoos-met-schakelaar op mijn bureau waarmee ik dan weer de slave-apparatuur aanzet. Op die manier gebruik ik dan wel het overspanningsfilter in de master/slave, maar een fraaie oplossing is het nou niet bepaald.

-p

Reply to
Piet

Je zou het stroomverbruik van je PC kunnen omhoogschroeven: extra HD erin, een gloeilampje (fietslampje) monteren achter de aan/uit knop i.p.v. het standaard LEDje, een stroomvreter op de USB poort van je PC hangen, je bureaulamp als extra belasting op de voeding van de PC aansluiten - bijv. iets leuks via een relais of Arduino of zo etc. etc.

Heb je al gemeten wat het verschil in stroomverbruik tussen oude en nieuwe PC is? Dan heb je een idee 'hoe groot' je probleem is.

Reply to
Ano

Tja dit soort dingen is lastig te debuggen zonder geheugenscoop en een veilige manier om die aan te sluiten. Nou is een geheugenscoop tegenwoordig niet zo erg duur meer (ik heb een tijdje geleden een kitje gekocht voor

17 euro incl verzendkosten in China, en diezelfde dingen zijn ook wel gebouwd te koop voor het dubbele ofzo) maar veilig meten aan de netspanning vereist ook weer een geschikte constructie daarvoor en dat is wel veel gedoe voor zo'n eenmalig dingetje.

Als je niet weet of de storing common-mode is of differential dan is het ontstoren al weer lastiger. En als het ding niet open kan wordt het nog lastiger allemaal.

Ik kan me wel voorstellen dat zo iets handig is omdat je PC ook via wake on lan of een timer kan worden gestart. Maar zelf heb ik mijn PC altijd aan staan en doe alleen de monitor uit, dus ik heb zo iets niet. (wel zo'n lange rail met netfilter uit een 19" kast)

Reply to
Rob

hebje al geprobeerd de mgnatron en de asemkap uit tezetten? treed hetproblem dan nog op, dan ligt het niet aanwasemkap en magnatron

-- pims

Reply to
tuinkabouter

Ik heb het verschil wel gemeten, maar de cijfers heb ik niet meer bij de hand. Maar bij de nieuwe pc is het geen "statisch" probleem: de oude trok direct vanaf het moment van inschakelen genoeg stroom om de slave stabiel aante houden. Als de nieuwe eenmaal up & running is kan ik ook een voldoend hoog schakelniveau instellen waarbij de wasemkap en magnetron niet meer kunnen storen. Maar bij het opstarten van de pc treden er zodanige stroomdips op waardoor de slave bij dat hoge schakelniveau meerdere malen snel achter elkaar uit- en weer inschakelt. Dat is de pest voor de apparatuur op de slave. Daarom moest ik het schakeliveau erg laag instellen. Het leven van slaves gaat niet over rozen, dat blijkt maar weer...

-p

Reply to
Piet

Nee, helemaal incorrect tegenwooordig. Ze zijn vervangen door moeders en dochters.

Maar terzake: het probleem zou veroorzaakt kunnen worden door het netfilter van je PC. Helpt het als je dat loshaalt van de 'aarde'?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Heb je een hekel aan de vraagsteller?

Reply to
Sjouke Burry

Je weet niet waar je het over hebt?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Knoeien met de aarding raad je alleen aan als je een hekel hebt aan de OP.

Reply to
Sjouke Burry

Spaar je de moeite. JJL zit al jaren in mijn drollenvanger alias killfile.

-p

Reply to
Piet

Zou allemaal kunnen. Maar het zou allemaal het paard achter de wagen spannen zijn. Een nieuwe pc met aanzienlijk minder energieverbruik is zeker vandaag de dag een groot pluspunt. Dat ga je dus niet onderuit halen door extra verbruikers toe te voegen.

Inmiddels wel:

- Oude pc in "uit" stand: 4,5 W / 9 VA.

- Nieuwe pc in "uit stand": 0,5 W / 17 VA.

- Oude pc opstarten: heel kort 40 W, dan stabiel op 80 W en meer, cos(phi) >= 0,85. Full-throttle: 230 W.

- Nieuwe pc opstarten: 20 W, even later 45 W; cos(phi) >= 0,85. Full-throttle: 120W. Het verschil in VA tussen "uit" en "actief" is bij de oude pc dus stukken groter dan bij de nieuwe. Het detectiecircuit moet daarom bij de nieuwe een stuk kritischer ingesteld staan, en ik kan me voorstellen dat netvervuiling dan snel roet in het eten gooit.

Maar inmiddels heb ik een workaround zonder een handgeschakelde contactdoos en snoeren op mijn bureau: de slave apparatuur zit nu achter zo'n draadloze schakelset. Bureau weer toonbaar. ;-)

-p

Reply to
Piet

Ja Piet, de tijden veranderen he :-) Wat verbruikte de oude mcvax? En deze PC zal waarschijnlijk 1000 keer zo snel zijn...

Reply to
Rob

In sommige opzichten wel, ja. Net als de problemen...

Ruim 6 kW.

1000? Bijna 30.000! Je loopt achter. :-)

-p

Reply to
Piet

Knoeier doe je als je een knoeier bent. De mogelijkheid dat iemand weet wat hij doet ontgaat je, zodat je niets anders overblijft dan het slaken van paniekkreten.

Je weet kenelijk niet hoe de aarding in een PC kast zit, en waarom daar hoogfrequente aardfouten van kunnen komen,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.