vraag over beeldkwaliteit breedbeeld versus 4:3

In de jaren '70 waren er voor het laatst serieuze blankingproblemen in bepaalde toestellen. De timing was erg krap, waardoor ze bij de invoering van teletext soms vreemde artefacten gaven. Sindsdien is het ergste dat je kan tegenkomen als je het beeld minder hoog draait dat er teletextlijnen bovenin zichtbaar zijn en een paar donkergrijze lijnen met een stukje zwart onderin, maar zelfs dat is al erg ongebruikelijk geworden en wordt vaak weggeblankt. Het enige dat je dan nog tegenkomt zijn de 3 dunne AKB meetlijnen bovenin (zelfs die zijn weg te werken als het echt moet), maar juist de goedkopere toestellen hebben die feature vaak niet eens dus kunnen een heel net beeld geven.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Ik stel een simpele vraag, en volgens goed usenet gebruik quote ik alleen de relevante stukken. Je hebt overigens nog steeds mijn vraag niet beantwoord.

Die naam is bewust gekozen, zodat mensen die niks inhoudelijks meer te melden hebben zich daarop kunnen afreageren. Je bevind je overigens wat dat betreft in bedenkelijk gezelschap.

Om toch maar weer iets inhoudelijks aan de discussie toe te voegen; er zijn toestellen die alleen tijdens te de terugslagperiode blanken. De tijd die analoge televisie normen reserveren voor de terugslag zijn terug te voeren op de stand der techniek van de 30'er jaren van de vorige eeuw. 'Moderne' toestellen kunnen de terugslag sneller uitvoeren zodat als alleen tijdens de terugslag periode blanking actief is en na de terugslag precies bovenin het scherm begin, er dan beeldlijnen zichtbaar worden die normaal gesproken niet zichtbaar moeten zijn. Een oplossing hiervoor is de verticale afbuiging iets groter te maken zodat de beeldlijnen die niet zichtbaar behoren te zijn buiten beeld vallen.

Zou je bij zo'n toestel de verticale afbuiging terugschroeven dan worden dus o.a. teletekst lijnen en andere zut zichtbaar. Tot zover is er m.i. geen meningsverschil. Waar het meningsverschil omdraait is of het moeilijk/complex is om die lijnen die niet zichtbaar behoren te zijn ook onzichtbaar te houden. M.i. is dat niet moeilijk, je kan de blanking puls oprekken langs analoge weg of langs digitale weg; veel synchronisatie IC's en zeker de single chip oplossingen (die je in goedkope bagger tegenkomt) houden intern een teller bij met de actieve beeldlijn, op basis daarvan is het eenvoudig een blanking signaal signaal te maken die alle beeldlijnen die niet zichtbaar horen te zijn onderdrukt. De 4:3 toestellen die ik heb gezien met deze feature hadden overigens met zekerheid geen beeldgeheugen,.

Reply to
Dombo

Sorry, met het "opblazen" doelde ik op weer een breedbeeld scherm, om weer wat meer nadruk op de minder resolutie kwestie te leggen, en dat het er niet mooier op wordt....

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Ik heb je gevraagd om inhoudelijke ondersteuning van je argumenten. Dombo vroeg daar ook om en jij geeft het gewoon niet. Ik heb ondertussen in mijn geheugen en in diverse documenten en bronnen gegraven, nu is het jouw beurt om te laten zien dat je meer weet dan alleen dat het niet aantrekkelijk is voor de kabelmaatschappijen. Waar ik je zoals gezegd niet eens ongelijk in geef.

Ik kan me ook zonder die argumenten wel in jouw redenering en in die van de kabelmaatschappijen verplaatsen, maar hoe meer jij draait en wegknipt als het op (technische) onderbouwing aankomt hoe nieuwsgieriger ik er naar wordt. Ik wil graag weten hoeveel gewicht ik aan jouw mening moet geven en wil zelf ook bijleren indien van toepassing.

Ik denk niet dat het pas geeft om anderen van draaien en knippen te beschuldigen als je die techniek zelf regelmatig demonstreert.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In dit geval was het dan een heel langdurige en diepe slaap, want het heeft weken geduurd voordat ik (helaas) weer een "normaal" (letterbox) beeld had.

-p

Reply to
Piet Beertema

Om een 4:3 toestel te ontwerpen zodat ie anamorf uitzendingen correct kan weergeven, is m.i. goed mogelijk zonder dat de productie kosten van het toestel wezenlijk hoger worden. Echter een ombouw operatie lijkt mij wel degelijk een probleem van epische omvang, zeker als je verder kijkt dan alleen het technische aspect van het aanpassen van een individueel toestel.

Reply to
Dombo

Als ik schrijf: "dan blankt de blanking vaak niet 100% en blijven de eerste lijnen, inclusief vaak teletekst en timecode info etc. storend in beeld" en jij vraagt daarna: "Als er tal van goedkope toestellen zijn waarvan jij weet dat die niet aan blanking doen .." dan verdraai jij mijn woorden en doe je daardoor je naam eer aan. Het is daardoor in ieder geval geen vraag die een antwoord waard is.

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

In Engeland hebben/hadden ze dit ook al gedaan, (Anamorph) en kon je als kijker later ook zelf beslissen hoe je kijkt, middelste gedeelte van totaal, (tv logo's zitten dan ook iets meer naar het midden toe) letterbox (alleen op 4:3) en 16:9 op breedbeeld scherm, alleen de 16:9 VHS films die ik begin 90' jaren in London kocht, waren nog wel Letterbox, eentje trouwens niet, foutje denk ik, die was Anamorph, en kon ik pas goed zien, toen ik een WS-crt tv had.... Wat ik wel eens heb gedaan, toen ik nog een sat. ontvanger had zonder hard disk, is, de uitzending op de ontvanger in, normaal (vervormde anamorphe beeld) gezet, dit toen met een aparte dvd recorder opgenomen, de bestanden van de dvd (2 mappen totaal) op de hd van de pc gezet, en de .ifo bestanden bewerkt, zodat het toch weer 16:9 werd. dat is mijn "weerstandje" voor de afbuiging :)

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Dat is wel een hele omslachtige manier om te zeggen dat je het antwoord niet weet.

Reply to
Dombo

Sommige "transfers" "doen" ze zo, (4:3) zodat je de "credits" helemaal kunt lezen, anders zouden deze bij een pan en scan, buiten het beeld vallen, en de meeste Hollywood films hebben toch nog een ander formaat dan 16:9, en gaan ze toch weer iets meer inzoomen, om het beeld vullend te maken, als je destijds bv. Live8 van de BBC hebt opgenomen (Astra2/Eurobird1 positie) en dat vergelijkt met de DVD versie :( maar de DVD versie heet ook officieel 4:3, maar heeft smallee balken boven en onder op een 4:3 scherm, .....Karel Appel had een goeie slogan daarvoor....:)

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Je hebt gelijk, daarom kan ik nu ook heel makkelijk mijn beschermde DVD flims, kopieeren, met gratis software :)

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Dankjewel, misschien een leuk begin van het registreren van die functie :-) De GR2.2 AA is de directe opvolger van de GR2.1 AB die ik al noemde. Jouw toestel is al een wat latere variant van dat chassis, en zal van om en nabij 1994 zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dombo heeft al geprobeerd je uit te leggen dat modificaties aan bestaande toestellen een belachelijk idee is.

Bijvoorbeeld de PNX300x chips die Philips een jaar of 6 geleden uitbracht en die voor enkele dollars veel van de taken in de TV digitaal uitvoeren: The pnx3000 is a video front-end including IF and source selection circuit for TV applications. It accepts all worldwide analog TV input standards (NTSC, PAL, SECAM) as well as SCART, analog RGB and YCrCb input formats, converting them into a digital I2D stream. The pnx300x is a scalable complete 100Hz-television family that includes two video decoders and a 100Hz-up converter, an advanced output processor with geometry correction and advanced sound features.

--
Chel van Gennip (chel vangennip nl)
Reply to
Chel van Gennip

Even ter verduidelijking en aanvulling: In mijn vorige bericht had ik het over de BIMOS, dat is de aanduiding die Philips hanteert voor zijn single-chip oplossingen. In elk geval voor de TDA8361 en TDA8843. Deze chips hadden ook bij goedkope televisies een gigantisch marktaandeel dus zijn behoorlijk representatief. Pas later kwam Thomson om de hoek kijken. Hier ken ik helaas minder details van.

Het viel mij jaren geleden al eens op dat je bij heel veel toestellen geen teletext-lijnen meer bovenin beeld zag als je met de afregeling aan het spelen was. Dat waren wellicht zelfs nog toestellen van voor 1992, dus ook toen al werd de blankingperiode soms al zo 'mooi' mogelijk genomen. Achteraf gezien aarschijnlijk gewoon omdat het kon en men in de toekomst niet tegen problemen wilde aanlopen zoals met de door mij genoemde modellen uit de jaren '70.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Of we hebben inclusief de slaapkop inmiddels 3 voorstanders van anamorf gevonden ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Mijn TV (een 25pt8304, uit 1999 als ik me goed herinner) heeft ook zo'n knopje. Af en toe heb ik 'm ook nodig.

Een enkele keer als een breedbeeld-uitzending niet in letterbox-formaat verschijnt maar het 4:3 beeld volledig vult (maar het is alweer een tijdje geleden dat ik dat voor het laatst heb gezien). Als ik de discussie een beetje heb gevolgd was dat dus anamorf? FWIW: dat was analoog via de kabel van Casema.

En een paar maanden geleden zag ik bij de regio-TV dat een breedbeeld- uitzending een soort van dubbele zwarte balk had (en het beeld in elkaar gedrukt was). Blijkbaar een breedbeeld-uitzending in letterbox-formaat die door mijn TV nogmaals van zwarte balken werd voorzien.

In beide gevallen kon ik het beeld middels het beruchte knopje weer normaal krijgen.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

De "volks mond" praat toch liever over breedte maal hoogte ? anders wordt het helemaal zo lastig, hebben ze eerst nog snel even HDready in de winkel gestouwt,(na lang wachten) terwijl FullHD al bestond, dan kun je beter de amerikaanse "uitdrukking" gebruiken, een waarde in P of I , het aantal horizontale lijnen, interlaced, of progessive, aan het getal zie je gelijk ook of het PAL of NTSC is...? Ik had eigenlijk verwacht dat het NTSC er eerder uit ging...

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Tsja, misschien wel... Ik ben alleen niet helemaal uit de inschatting van de grootte van het probleem. Chel denkt heeel erg episch, ik denk een beetje episch ;-) Ik heb wel veel materiaal liggen waar ik leuke statistieken van kan maken, maar nou net niet met dit ene detail. De kabelmaatschappijen hebben dat natuurlijk ook niet en alleen dat is al voldoende aanleiding om ervan af te zien. Ik heb daar ook alle begrip voor ook al ben ik het er voor mezelf niet mee eens.

Het grote verschil zit hem er natuurlijk ook in dat bij de door mij aangehaalde invoering van het 2e net de beschikbaarheid van kundige monteurs om tuners in te bouwen nog veel groter was dan nu voor een op zich meestal simpeler handeling. Wel rest nog de andere oplossing die ten tijde van het 2e net ook al heel populair was: het losse kastje. Dat is nu ook al populair en zal met een jaar of 10 wel de enige optie zijn op de meeste kabelnetten. Die 10 jaar zullen de liefhebbers van analoog het helaas met een lage resolutie moeten doen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar als jij niet weet dat en of er toestellen zijn die dat doen, waarom stel je dan dat dat zo is??? Als je iets stelt moet je dat natuurlijk op z'n minst een klein beetje aannemelijk maken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inventief :-)

Ik heb inmiddels al eens ondervonden dat het formaat soms ook verkeerd staat bij filmpjes die je op internet vind en ben er nog niet achter hoe je dat in Windows Media Player aanpast. Gelukkig bestaan er ook nog alternatieve mediaspelers waar je gewoon in het menu aan kan geven wat de gewenste aspect-ratio is. Vergelijk de optie in het menu van de al aangehaalde L9.2E die na een kleine wijziging in 'de registry' beschikbaar komt ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.