Vikt dipol..

Hej! Har flyttat till en ny (men ganska gammal) lägenhet. Internet-anslutning är nu fixad, men TV återstår. Fastigheten saknar anslutning till kabel-TV. Tänkte pröva med en "Robert" (boxer). Som TV:n nu hamnar, blir det svårt (och fult) att dra fram antennkabel. Tänkte därför pröva att löda ihop en liten antenn och sätta på väggen bakom TV:n, och jag tycker mig minnas att förr gjorde man vikta dipoler av bandkabel för dylika ändamål.

Jag har nu sökt info om vilket mått som är det rätta för UHF-bandet, dock utan framgåg..... Jag *tror* att en vikt dipol skall vara en halv våglägd (med hänsyn till ljushastigheten i kabeln, som kanske ligger på 60% av dito i vacuum?)

Fast det finns kanske någon här som *vet*?!

M.v.h

Johan S Skellefteå

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Är inte Robert avsedd för 75 Ohms antennsystem? En bandkabel av den typ som användes förr i världen för teve är ca 300 Ohm i karakteristisk impedans och det kommer ge dig sådär uppåt en 8 dB loss bara i missanpassningen om du inte "anpassar dig".

Velocity faktorn på 300 Ohms bandkabel för tevebruk däremot vill jag minnas 0,85c. För koaxialer som man hittar i dessa sammanhang kan man räkna med ca 0,66c - det brukar komma tillräckligt nära.

Annars är dipoler - och i synnerhet vikta sådana - inte så komplicerade att bygga, lite hjälp med design kan du få på denna sida

formatting link

Sedan bör du fundera lite på din 4:1 balun för att få ner matningsimpedansen till något som din Boxer kan åka på, en vikt dipol brukar väl hamna närmare 300 Ohm i matningspunkten för resonansfrekvensen och behöver om du matar med TV-koax transformeras ner till ca 75 Ohm om det skall gå vägen.

Om du matar med bandkabel i stället flyttar du bekymret till övergången mellan bandkabel och Boxern men om du har kort kabel är det lika bra att bygga en koaxialbalun i matningspunkten på antennen. Hur du räknar på en sådan kan du se på

formatting link
och vad du vill ha är en 4:1 balun ungefär. Brukar ligga runt 1/2 lambda för 0,66 c i koax som skall kopplas in enligt bild.

Har du någon radioamatör inom bekvämt räckhåll så är jag säker på att de kan bistå med bra tips och hjälp!

Jag har själv byggt med varierande resultat vikta dipoler för VHF och UHF när det gäller radioamatörbanden 2m och 70cm, men det var länge sedan och allt sitter inte i färskt minne. Jag brukar fuska och tilla i ARRLs stora röda när jag behöver kolla mina egna idéer och om jag minns rätt här en länk till Amazon där man kan skaffa den om man är intresserad av mer djuplodande idéer

formatting link
(lite overkill för ditt projekt iofs, men kanske någon annan är intresserad)

Som alltid med reservation för felslag och tankegrodor...

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Tack för bra info! Till saken hör är att jag själv har varit radioamatör (ex -ACY), och byggt en del, men det var förstås ganska många år sedan....Jag var mest aktiv på tidigt 70-tal på kortvåg (mycket RTTY = radioteleprinter). Stora analoga och mekaniska grejor med en dataöverföringshastighet om ca

50 bitar/sekund.

Om "Robert", så är den säkert anpassad för 75 ohm. Det finns ju att köpa "inomusantenner". Kanske dom är anpassade och klara? Annars skall jag nog klara att löda ihop både dipol och balun efter dom länkar du tipsade om.

Jag bor nära TV-masten, så det finns nog en hel del fältstyrka att "slarva bort" utan att det gör något.

Vanlig TV störs ju av reflektioner som ger "spökbilder". Vad är DTV:s krav på antensignalen?

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Dåså, då kan du ju det här egentligen :-)

Jadå, som sagt det är ganska enkla antenner att bygga.

Om du håller kablarna korta så det inte blir för mycket reflexer som far fram och åter pga missanpassningar och stör så torde det inte bli några större bekymmer.

Reflexer hjälper ofta mottagaren snarare när det är digital överföring vi talar om. Visserligen är det inte alltid så, men oftast så har mottagaren en viss hjälp så man skall inte vara lika rädd för dessa reflektioner här som vid analog teve.

Antennsignalen vet jag inte när DTV slutar fungera eller ger dålig bild, men om du kan åstadkomma t.ex. -80 dBm tror jag det skall fungera rätt bra.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Först att kolla - har du väldigt god signalstyrka i området? annars så krävs det mera komplexa antenner typ yagi (Traditionell TV-antenn) tyvärr då det kan vara 20 dB lägre signalstyrka i lägenhet på gynnsamt ställe gentemot takmonterad dito.

(vad har du tex. i väggarna - armeringjärn och betong???)

Tillägga är att du bör 'vika' för dom faktiska frekvenserna som du har i din område, UHF ligger mellan 470 - 863 MHz för TV och det är omöjligt att får enkla antenner och tillhörande enkla baluner att ta hela frekvensområdet på bra sätt då det är nära en oktav mellan lägsta och högsta TV-frekvens.

det handlar faktisk om dubbla och halverad antennsprötlängder för lägsta och högsta UHF-bandet och en kompromiss mitt i mellan ger dåliga resultat i höga och låga området - dock fungerar det kanske ändå om du har stark signal - det handlar ju bara om att hålla näsan tillräckligt högt över termiska brusytan sas.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

vad jag har läst så är -80 abslout minimum, sedan verkar de variera upp till 15 dB mellan modellerna vad jag har förstått av inläggen här...

snabkoll:

termisk brus = -174 dBm/Hz

5.5 MHz = 10 * log10(5.5E6) = 67.4 dB

-174 + 67 ger -106.6 dBm i termisk brusgolv.

brusfaktor 5 dB på mottagare ger brusgolv av -101.6 dBm

säg att det behövs 20 dB S/N för säker tolkningsbara data i den här dataraten = -81.5 dBm

-> verkar inte helt orimligt.

analog-TV verkar behövar ungefär -60 dBm för att ge helt brusfri bild...

så, har du småbrusig bild på analogkanalen med inomhusantenn så bör digital-TV fungera.

--
den minskade behoven av dynamik underlättar också på sändarsidan

där man behöver 1 MW ERP för analog-TV, så behövs det bara 10 KW ERP
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Huset är klätt med plåt! Alltså en verklig "Faradays bur". Men i realiteten så får jag brusig men fullt användbar bild på TV2 på en "slumpmässig" sladd (efter viss justering) som jag stoppar in i TVn:s antenningång. Detta förmodligen eftersom det finns fönster i gynnsam riktning.

Detta leder mig att tro att jag skall kunna driva en "Robert" ok om jag löder ihop en dipol. Skall testa i morgon! Om den lokale TV-månglaren har flera "Robertar" att välja på, finns det någon sort man bör undvika eller föredra?

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Enligt uppgift från en tv-tekniker som jag pratade med i föra veckan så är den stabilaste boxen Sagem, och den som har bäst bild och ljud är Force. Enligt honnom så ska man undvika bl.a. Nokia (instabil, sämre bild och ljud).

--
/
Demmpa
Reply to
demmpa

Akta dig även för Thomson...

Reply to
Björn Lilja

Kan du förklara det där närmare? Vill nämligen ha koll på vad man törs köpa.

Reply to
Ken

Fick ont i huvudet av oskärpan när jag såg på Fotboll, bytte den snabbt till en Sagem 64. Farsans 2 år gamla stora Thomson hade till och med bättre bild än den nya Thomson 2000. Detta noterade jag att det var fler som ade haft på den modellen efter lite googlande.

/BL

Reply to
Björn Lilja

En typ av rörelsoskärpa alltså? Tyder i så fall på långsamhet eller något motsvarande i någon del av apparaten. Så har jag inte i min gamla Sagem ITD4410.

Sagem ITD64 verkar vara den intressantaste just nu.

formatting link
Har den några nackdelar?

Reply to
Ken

Är kanske lite seg vid kanalbyte, Thomsonboxen var snabbare faktiskt.

Annars har jag inte några anmärkningar på den...

Reply to
Björn Lilja

Låter bra. Hur mäter ni hastigheten vid kanalbyte egentligen? Det blir fel om man trycker på en sifferknapp eftersom det ligger en medveten fördröjning där i väntan på en eventuell nästa sifferknapptryck (för att kunna ta emot flersiffrigt). För att få veta apparatens verkliga tröghet skall man istället använda "toggelknappen" (växlar mellan de två senast valda kanalerna) eller välja knapparna P+ P- för att stega upp eller ner i kanalordning. På min gamla Sagem ITD4410 tar det knappt 2 sekunder och det tycker jag är helt accceptabelt. De urgamla Nokian jag hade tidigare tog minst 15 sekunder på sig, ibland en halvminut!

Reply to
Ken

Var vid P+ P- jag tänkte på. "Mäter" på känsla... Men det kan nog röra sig om 1.5-2 sekunder.

/BL

Reply to
Björn Lilja

Så länge det inte överskrider 2 sekunder är det inte störande tycker jag, men ju snabbare desto bärttre. Dock finns det alltid en viss fördröjning i det digitala systemet eftersom mottagaren behöver buffra upp en del data innan den kan börja ge bra bild och ljud, men det skall inte behöva vara så väldigt mycket.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.