Batterifiasko kostar miljarder

formatting link
Datortillverkaren Dells återkallande av 4,1 miljoner Sonytillverkade batterier till bärbara datorer beräknas kosta de båda företagen mellan 200 och 400 miljoner dollar, enligt analytiker. Företagen hävdar att problemet sitter i metallpartiklar som under olyckliga omständigheter kan leta sig in i battericellerna. Efter en tid kan de förstöra cellens isolering och då skapa kortslutning. Risken ökar om batteriet skakas mycket och ofta.

Reply to
Ken
Loading thread data ...

Ok , vi vet att du kan läsa tidningar, har du nån annan talang din mupp ?

Reply to
Janne™

Jag undrar vem som är mupp här _egentligen_?

Reply to
Ralph

  • Batteriet används i sverige * Information om angelägen fara * Relevant för gruppen * Inget vinningssyfte

För övrigt så är dell inte högt värderat för min del pga av dålig kvalitet i övrigt. Kanske fel, men varför chansa..

Reply to
pbdelete

Jag hörde en gång:

"Små hönor skall inte lägga för stora ägg, ity dom blir lätt slarviga i ändan"

Reply to
Ralph

formatting link
Dell and Sony knew about battery flaws ages ago. Waited until something exploded.

Reply to
Ken

formatting link
Hälsovådliga ångor från Li-Jon-batterier. Om du befinner dig i en lokal med en brinnande dator, se till att begränsa branden så mycket som möjligt och sörj sedan för god ventilation, undvik att dröja kvar i lokalen. Rör aldrig litiumcellerna med bara händer, använd alltid handskar. Väteflourid är inte att leka med, se till att genomgå en läkarkontroll om du råkat inandas röken från exploderande litiumceller.

Reply to
Ken

flourvätesyra ???

vad jag vet så är det bara organiska lösningemedel i LiIon-batteriet (som iofs inte heller är allt för hälsosamma)

sedan är detta en smula överdrivet i antal händelser gentemot hur många batterier som faktiskt är spridda i välden - själv tror jag att vanliga bilbatterier har orsakat fler bränder än LiIon-batterier under åren och även räknat på antal.

att det blir väldigt hett beror ju på att batterierna innehåller väldigt mycket mer energi per kg idag och har hög strömkapacitet i jämförelse med äldre batterisystem - och ändå ligger vi långt,långt ifrån enegitätet i jämförelse med bensin och etanol per viktenhet.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

formatting link
What is going to happen to all those toxic and explosive batteries that Sony is going to be sitting on in short order? Does anyone see a problem here other than me? When you have almost six million mini-bombs inbound, you have a problem.

Reply to
Ken

formatting link
Taiwan to fill the battery gap. After 5.8 million units are recalled.

Reply to
Ken

Undras hur många Sony-fabriker som kommer att läggas ned i asien efter detta - ibland kan det vara straffet för misstag som kommer till offentlighetet och har inget med lönsamhet att göra.

Som en före detta kollega berättade om en händelse i början av 80-talet

- dom fick en sänding studiovidospelare där det visade sig saknades en videohuvud på videotrumman - returnerade detta för garanti på sedvanligt svensk maner med en lapp 'sakna videohuvd på trumman i alla enheter - garatiåtgärd' ungefär, så småning kom det till baka med notering att de hittade inget fel på sändningen (dom saknade videohuvudena satt förståss på plats nu och allt fungerade), ja,ja tänkte kollegan - Asiater och det där med att tappa ansikte, jag förstår... och tänkte inte mer på detta.

Ett drygt halvår senare så fick han höra vilka konsekvenser det hade blivit för denna felaktiga sändning - tillverkaren (någon av de stora, typ panasonic, sony etc.) hade lagt ned hela jäkla fabriken och sparkat rubbet (många 100-tal personer) och flyttat verksamheten till annan del av landet - som just straff för händelsen... - så kan man göra när man är riktigt stor.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Elektronikbranschen går till botten med batteriproblemen

formatting link

Reply to
Ken

Varför litiumjonbatterier kan börja brinna

formatting link

Reply to
Ken

Citerat: Fler vill ersätta dagens litium-jon.

formatting link
Två amerikanska företag har tagit fram litium-jonbatterier med delvis nya material som inte ska kunna överhettas eller fatta eld.

Reply to
Ken

Det mesta som brinner ger ifrån sig "obra" substanser.

Har väteflourid samma skelettlösande egenskaper som en del ämnen som används inom halvledarindustrin .. ?

(progressiv skelettupplösning t.ex.)

Reply to
pbdelete

Batteriproblemen växer.

formatting link
Nu meddelar Panasonic att 6000 batterier riskerar att överhettas och därför måste bytas ut.

Reply to
Ken

batteritillverkarnas mardröm alltså - då förmodligen ingen tillverkare är helt felfri i dessa avseenden.

Hur är det med LiPol - dom används ju tom. inom el-modellflyget så strömresurser saknas inte, om man funderar på byte av kemifamilj i laptoparna.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

formatting link
Slutnotan för den aktuella återkallningen av batterier från Sony, som sägs påverka nästan sex miljoner ägare av bärbara datorer från Dell och Apple, kommer att landa på hela 267 miljoner dollar, detta enligt en tjänsteman på Sony i Kina.

Reply to
Ken

Borde "dom" inte lära sig någon gång att behärska tekniken? T.ex. standardisera på ett visst batteriformat.

Reply to
pbdelete

Eller att inte bygga in en halv dator i batteriet, som ocks=E5 skall bytas vid bat byte.

Reply to
buss100

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.