TV-signalstyrkor

Tog med hem en spekrumanalysator från jobbet för att kolla upp den dåliga TV-signalen hemma...

Ni som rotar med TV - vad är det för minimum signalstyrka (i dBmV,dBm osv.) som behövs för brusfri bild - samt hur mycket minimum signal/brus förhållande som krävs (> 40 dB?) för god bild

- har liksom inte den där erfarenheten mellan tumme och pekfinger när det gäller TV-RFsignaler.

Vad brukar en TV-mottagare ha för brusfaktor?

--


/TE
Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst
Loading thread data ...

Du verkar ha hittat mer än jag i ämnet. Det enda jag kan bidra med är en gammal anteckning om att 34dB S/N anses som acceptabelt för de flesta. Dvs inte för hemmabio-stobildsteve-superhifi, men för den gemene kreti-pletivariantern.

För analog tv vill man ha -60dBm i jacket på de lägre frekvenserna och för digitalt räcker det med -70dBm.. Iofs amrekanska siffror, men det borde väl vara typ samma i sverje.

[TE -- mejla mej !] // Anders
Reply to
Hansson

Normalt finns ingen signal på UHF-bandet i centralatennsystem. Det är nämligen lite knepiigt med dessa höga frekvenser i ett sådant stor kabelnät. VHF-kanalerna brukar konverteras till andra kanaler för att slippa problem.

Jag som enbart kör marksänd Digital-TV sedan 3 år tillbaka kan meddela att de digitala sändarna är svagare och därför krävs ofta förstärkare. Jag måste ha kraftig förstärkning för min digitala mottagning, mer än för den analoga. "Skuggsignaler" är däremot bara till fördel.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Det här är en liten fastighet modell flerfamiljhus - och det är bara en enkel förstärkare o split till lägenheterna... problemet är att få tag på privatvärden och övertyga om extra besvär för ev. mätövningar med att öppna lägenhet till förstärkaren och taklucka... - det bör nog förpacks så att orden 'spara pengar' ingår i konversationen...

Nu är det semestertider också...

Jo, men det måste finnas någon signal att förstärka, meningslöst att bara förstärka brus. Varje förstärkasteg minskar lite på S/N-förhållandet - speciellt första steget som är helt styrande i systemet. Det är därför brusfaktorer [1] är så intressanta när det gäller förstärkare och ingångssteg - därav frågan.

Man kan tex. vinna ~3 dB S/N + motsvarande kabelförlust genom sätta 2 dB NF [1] antennförtärkaren uppe i antenn med förstärkning som kompenserar kabelförlusten + ca 5 dB till. (detta exempel gäller om TV:n har ~6 dB NF)

- Det är sådana åtgärder som kan ta bort svagt snöig bild till helt OK bild på analog-TV.

Men, är signalen så dålig att den bara sticker upp säg

-90 - -88 dBm (17 - 19 dBuV) a 5 MHz mätbandbredd vid antenn före förstärkning så hjälper ingen förstärkare i världen då S/N är lägre än de 20 dB som krävs av digitalboxen...

- bara _större_ antenn!

Hmm... borde åka till jobbet efter en LNA [2] till spekrumanalysatorn för att få runt 2-3 dB NF i mätningen - då kan man titta på TV-signalen gentemot brusgolv (från tidigare förstärkare i TV-systemet) och av detta bedömma om det är lönt att förstärka ytterligare eller inte för att lyfta signalen till ca -70 dBm - är det mer än ca 26-30 dB S/N för digitalkanalen så går det !!

Flervägsutbredning är inget som syns på spektrumanalysatorn - bara tillgänglig total effekt. I analog värld så ser man alla reflexer som avdragande part av antenneffekten - dvs. är reflexen 20 dB under huvudsignalen så har man bara 20 dB S/I [3] kvar på bilden

- med digital kodning kan man 'samla ihop' effekten över tiden för en viss datasymbol med equlizer [4] och därmed vinna dekodbar S/N. Egentligen 'bara' ett detektor och dekodningsproblem, förr var det ju hjärnan som fick ignorera felsignalen och gissa lite ;-)

--
[1] brusfaktor, NF (Noise Factor) beskriver hur mycket mer
     brus en förstärkare förstärker gentemot given insignal
     och på så sätt minskar signalens dynamik gentemot brusgolvet
     i varje förstärkarsteg. Ett slags signalförsämringsvärde
     kan man säga.

[2] LNA = Low Noise Amplifier - första steget kan ligga på så lågt som
     0.8 - 1.2 dB NF - Det viktiga med LNA av den här typen är att
     de har hög IP3-faktor så att man kan lyssna med full känslighet
     (typ -172 dBm/Hz) trots att man har flertal starka signaler på
     typ -30 - -40 dBm i närheten utan att ev. intemodulation stör
     mätningen.

[3] S/I = Signal / noise and Interference ratio,
     och i den digitala världen pratar man om C/I
     (Code / Interference rate) på de digitala
     underkanalerna i modulationen (knepigt begreppsmässigt
     det där...)

[4] Ungefär att man tar ekande signalen från en ekokammare
     och kör igenom ekokammaren 'baklänges' igen sas. för att
     få tillbaka den ursprungliga signalen som  puttades in
     i ekokammaren (hänger ni med!?) - och 'baklänges-ekokammaren'
     modelleras i ett FIR-filter hos mottagaren.

     Effektmässigt är det ingen skillnad före och efter
     processen (lika många dB), men för förståelseprocessen
     (dekodning) är det helt avgörande...
Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

Förutsatt att din "skuggsignal" inte har för stort delta-t, jag kan tänka mig att du har nytta upp till en förskjutning av kanske 15-20% av en symbol jämfört med huvudsignalen, men sedan får du mer problem än hjälp av multipath-signaler även om din mottagare har en equalizer.

Ett sätt skulle ju vara att bygga mottagaren med rake-fingrar såsom man gör i CDMA/WCDMA-världen, men jag tvivlar på att de kommer komma i konsumentelektronik då det inte är en särskilt billig metod även om den fungerar bra.

--
Ichimusai - Tolerated by two cats.      ICQ: 1645566  Yahoo: Ichimusai
IRC: Ichimusai#AmigaSWE@IRCnet          URI: http://www.ichimusai.org/
"Opportunities multiply as they are seized." 
    -- Sun Tzu
Reply to
Ichimusai

Ja, det är DR2 som stör. Men jag har ingen egen antenn, utan är kopplad till ett kabelnät.

--

/Josef S.

**********************************
Kolräknaren hittar du på:
http://hem.passagen.se/plc**********************************
Reply to
Josef S.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.