MUX 3

Jag har nyligen installerat ny villaantenn och skaffat mottagare för digital marksänd TV. Noterar att några kanaler stundtals har för svag signal.

Jag sökte på nätet efter uppgifter om vilka frekvenser de sänds ut på och är lite osäker på hur jag ska tolka resultatet. Här är en intressant träff jag fick vid sökning:

formatting link

Det verkar som att alla kanaler jag har problem med ligger på MUX 3.

Är det alltså så att alla kanaler under MUX 3 sänds på samma frekvens/frekvensintervall och med samma styrka? Är det i så fall normalt att olika grupper av kanaler (MUX:ar?) sänds med olika effekt?

Vi bor i Huddinge och tar emot signal från Stockholm/Nacka.

Anders

Reply to
Anders Skelander
Loading thread data ...

om jag inte hat tolkat fel så är det så, frekvensområdet för en MUX är detsamma som för _en_ kanal analog-TV, runt 6 MHz i bandbredd

- med skillnaden att genom komprimering och smart modulation så finns det 6-8 'logiska' TV-kanaler i signalen.

försvinner en sådan sändare så är det ganska många kanaler som försvinner samtidigt.

det är nog samma utsända effekt - men från olika platser där sträckan mellan din antenn och sändarplatsen avgör mottagen signalstyrkan.

och du är säker på att alla MUX:ar kommer från just nacka ??? - troligen inte och är därför som du har problem med vissa Muxar...

Reply to
Torbjörn Ekström

"Torbjörn Ekström" skrev i meddelandet news:1Znsd.123442$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

Tack för svar.

Jag hörde snubben som installerade villaantennen säga att effekten på sändningen av olika analoga kanaler och MUX:ar kan variera. I så fall skulle det kunna vara så att MUX 3 sänds med svagare effekt än övriga MUX:ar.

Eller skulle det kunna vara så att frekvensen som MUX 3 sänds på dämpas mer av hinder som ligger mellan sändaren och vår antenn? Det verkar långsökt, men vad vet jag.

Vi har bra bild på analog Kanal 1, TV2, TV4 och på alla digitala marksända kanaler utom de på MUX 3.

Vidare har jag hört att effekten på utsändning av dessa digitala MUX:ar kommer att öka under åren framåt, medan analoga utsändningar får minskad effekt, för att till sist försvinna.

Anders

Reply to
Anders Skelander

Ja just det.

Det tror jag inte.

Här är UHF-kanalerna som används för Digital-TV

formatting link

Observera att vissa digitaltuners (boxar) har dålig ingångskänslighet och kräver därmed en stark antennsignal. En stark antennförstärkare för UHF är att rekommendera. Sagem har bra tuner i sina boxar och klarar sig ofta bra ändå.

Jag fick ett mail med dessa uppgifter någon hade forskat fram Sagem ITD64 -90dB (bäst) Force 320t -78dB Nokia 112t -78dB Triax 354t -77dB Maximum T800 FTA -75dB Humax VA-FOX T -65dB (dålig)

Det finns en del info på min hemsida i ämnet

formatting link

Reply to
Ken

Just så.

Olika frekvenser dämpas olika och dett akn orsaka olika styrka. Dessutom är reflexer nyttiga i digital-TV-sammanhang eftersom de bidrar till signalstyrkan.

Det borde vara Nacka i det fallet.

Reply to
Ken

Just så.

Olika frekvenser dämpas olika och detta kan orsaka olika styrka. Dessutom är reflexer nyttiga i digital-TV-sammanhang eftersom de bidrar till signalstyrkan.

Det borde vara Nacka i det fallet.

Reply to
Ken

Detta är troligare. Mux 3 sänder på kanal 59, vilket är den högsta frekvensen som sänds från Nacka. Höga frekvenser dämpas mer än låga, både i luften på väg till din antenn och i kabeln ner till tv:n. Lösningen kan vara att byta till bättre antenn, montera den högre eller installera en antennförstärkare så nära antennen som möjligt. Detta borde "antennsnubben" kunna lösa.

Låter som ett typiskt (falskt) rykte.

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Det är helt olika sändare för analog resp. digital utsändning

De analoga stora sändarna ligger i 50 KW-klassen och är förmodligen fortfarande rörbestyckade i sista ledet. Även om de är väldigt bra sändare så är dom inte tillräkligt bra för digital sändning då sändaren måste optimera på lite annat sätt. - därmed så finns det ingen anledning att dra ned på effekten på de analoga utsändningarna förrän när det skall tas ur drift.

De digitala sändarna ligger på ca 2 kW - och eftersom dynamiken har gått från runt 45 dB till runt 30 dB för samma bildkvalitet så har 2 kW sändarna ungefär samma räckvidd som de gamla analoga 50 kW sändarna, då en ganska brusig bild (analogt betraktat) är kvalitet nog för perfekt digital mottagning) och yttergränserna för duglig mottagning sammanfaller med den gamla analoga nätet hyffsat trots skillnaden i uteffekt - men därmed inte störtålighetet...

I analoga systemet med ca 45 dB S/N för perfekt bild, så kan man gå från

45 dB S/N till 30 dB S/N pga störningar i närområde (mopeder-bilar etc.) utan att bilden blir så dålig att tittaren börja klaga, men ligger man redan på 30 dB S/N digitalt pga den svagare signalen, så ger samma störningar mycket större inverkan på den digitala signalen och kan lätt hamna under 20 dB S/N och det fungerar inte alls istället med frysta bilder eller mosaik-tendenser...

Illustration:

Digital TV analog TV

----------------------------|-------- -61 dBm, 44 dB S/N (det är 14 dB | mellan 2 KW | och 50 KW

----------|-----------------|-------- -75 dBm, 30 dB S/N sändare) | |

----------|-----------------|-------- -85 dBm, 20 dB S/N över brus | | | | __________|_________________|________ brusgolv -105 dBm @ 7 MHz

typiska värden för en installation där både analog och digital bildkvalitet är utmärkt.

Störning som tex fordon bildar (mopeder etc.) höjer brusmattan med säg 11 dB, Störning i pulsform i täta intervaller kan totalhaverera digitala sändningar medans i analoga system så blir det prickar och ränder i bilden

- något som hjärnan klarar av att hantera sedan urminnes tider:

Digital TV analog TV

----------------------------|-------- -61 dBm, 33 dB S/N | |

----------|-----------------|-------- -75 dBm, 19 dB S/N (otillräklig | | för digitalTV)

----------|-----------------|-------- -85 dBm, 9 dB S/N över brus __________|_________________|________ brusgolv, störning -94 dBm @ 7MHz

Här får man läget att digitala TV systemet är totalhavererad medans det analoga systemet har lätt snöigt, randig eller prickig bild beroende störningstyp, men dom flesta anser det godtagbart och kan fortsätta följa med nyheterna eller fotbollen utan allt för mycket gnäll - har sett lägenhets-TV med denna lätt brusiga bild och innehavaren bryr sig inte, år efter år......

Ligger man på precis 20 dB S/N för digitala TV i gränsområderna så behövs det inte mycket extrastörningar från närområdet för att digital-TV skall totalhaverera medan förändring knappt syns på den redan lätt brusiga analog-TV:n - det kommer vara många sådana situationer ute i sommarstugorna nu när vi går över till digital-TV...

--
Illustrationen ovan sätter en gräns att digitalTV slutar att
fungera vid lägre än 20 dB S/N  för att framhäva principen
- förmodligen är verkligheten lite bättre än så - gissningsvis
runt 14 - 16 dB S/N.


/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

"Anders Skelander" skrev i meddelandet news:aEnsd.10210$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Tack till alla som svarat! Jag har lärt mig en del. Flera av er, t ex Torbjörn, har svarat väldigt utförligt.

Det enda jag funderar på nu är en sak som jag inte nämnde i första inlägget - varför kanalerna på MUX 3 gav felfri bild första kvällen, men sedan morgonen därpå är det för svag signal.

Det uppenbara problemet här i lokalgeografin är en bergknalle som delvis skymmer sikten till sändaren Stockholm/Nacka. Bergknallen stod dock där första kvällen med bra bild också.

Kanske är det ändrat väder (mulet, regn) som förvärrat dämpningen av MUX 3 utan att påverka mottagning av övriga MUX:ar?

Mottagaren är en Nokia Mediamaster 112T. Den indikerar signalstyrka i tre intervall rött, gult, grönt. MUX 3 ligger nu lågt i röda intervallet. Övriga MUX:ar ligger i mitten av gula intervallet eller i topp i gula intervallet med mycket bra återgivning av bild och ljud.

Anders

Reply to
Anders Skelander

Gäller inte alla de digitalmottagare som har dålig ingångskänslighet. Bor man som jag 3 mil fågelvägen från nackasändaren och en del skog emellan, gäller det att ha bra tuner, bra antenn och gärna förstärkare för att alltid ha bra bild och ljud oavsett mopeder eller väder. Praktisk erfarenhet.

Reply to
Ken

Det är fukten på träden som är ivägen som påverkar mycket.

Nokia har inte någon bra tuner och kräver extra stark antennförstärkare. Du bör ha minst att den ligger i topp i det gula fältet för att få garanterat bra bild och ljud. Är du i mitten av det gula lär det bli problem emellanåt. Helst borde den vara in i det gröna fältet. Röda fältet duger inte alls. En starkare antennförstärkare är min rekommendation, placerad vid antennen förstås.

Reply to
Ken

Om det är vädret som påverkar så har det påverkat de andra kanalerna också. Då de kanalerna var starkare från början så märker du inte att de också har dämpats.

Med bra mottagningsförhållanden kanske MUX 3 kommer upp i det gula och de andra kanske tar sig upp i det gröna.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

Givetvis - svårt att få med alla varianter i beräkningarna då jag tex. strunta i något som heter brusfaktor på mottagare och/eller antennförstärkare.

digitalmottagare som behöver -75 dBm för att fungera har uppenbarligen mycket sämre brusfaktor än en mottagare som nöjer sig med

-85 dBm för att fungera.

Precis som du skriver tidigare så kan en sådan dålig mottagare hjälpas upp med en antennförstärkare uppe vid antenn så att allmännivån av RF-signalen ligger inom hanterbar nivå för mottagaren.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Sagem har -90 dBm på sina och jag har inte sett någon annan som är så bra. Att det gör stor skillnade vet jag som har en Sagem. För att få en Nokia 212T att ge bild och ljud överhuvudtaget krävdes en antennförstärkare på 15 dB när min Sagem inte behövde någon alls.

Det är min praktiska erfarenhet numera att det hjälper mycket bra för de som råkar köpa en dålig digitalmottagare. Jag trodde aldrig att det skulle skilja så mycket mellan dem, men numera vet jag. Sagem ITD4410 -90 dBm (bäst) Sagem ITD64/62 -90 dBm (bäst) Force 320T -78 dBm Nokia 112T -78 dBm Triax 354T -77 dBm Maximum T800 FTA -75 dBm Humax VA-FOX T -65 dBm (dålig)

Reply to
Ken

ahh, där var den listan som jag såg nyligen men inte hittade vid skrivning av inlägget.

uppenbarligen så bryr man inte om att sätta in en LNA (Low Noise Amplifier) som första steg i dessa mottagare - är det digitalknuttar som konstruerar mottagarna måntro ???

jag menar Humax... är det TTL-nivåer in typ ;-)

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

tillägg:

med den skillnaden ovan så handlar det om nära på att den bästa mottagaren kan vara 4 ggr längre ifrån sändarmasten än den sämsta mottagaren - om man inte hjälper till med antenförstärkare...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Sändarna är större än så. 60kW för TV1 och 1000kW för TV2 från Nackamasterna.

/Ingvar

Reply to
Ingvar Esk

"Ingvar Esk" skrev i meddelandet news:cp183m$956$ snipped-for-privacy@newstree.wise.edt.ericsson.se...

Jo, men det är väl efter att man har räknat med antennförstärkningen?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Kontinuerliga 1 MW-sändare fins knappt ens som militära anläggningar om man bortser vad som fins i den forna sovjet (alla som har hört 'radio moskva' oväntat i sina stereoanlägningar mm. vet vad vad jag avser...)

Har man 13 dBi-antenn så får man 1 MW ERP av 50 KW i sändareffekt.

(är det inte 4-stackade antenner på höjden samt fyra rikningar på Nacka-masterna ???)

Skillnaden på 60 KW för TV 1 och 1 MW för TV2 mm. är nödvändig då antennarean är så mycket mindre för 470 - 870 MHz gentemot relativt sett långvågiga TV1.

För varje fördubbling av frekvens så måste man ha 4-dubbelt med uteffekt för att mottagaren skall får samma insignalnivå

- just för att mottagarantennen krymper i storlek och area med allt högre frekvens.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Jag sökte runt på internet och fann även att vissa uppgifter för Humax hade -70dBm, men det är ju dåligt det också! Jag tycker att det är väldigt oseriöst med så dålig ingångskänslighet. Trots lite strul med programvaran i Sagem ITD64 är det nog den enda jag skulle våga köpa idag. Det gäller alltså att se upp, speciellt om man bor någon mil eller mer från sändaren. Alternativt skaffar man sig en mycket effektiv antennanläggning för dyra pengar.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.