Digital/boxar/TV

Är det fortfarande så att varje TV ska ha en box, om inte alla ska se samma kanal?
--
_________________________________________
Usenet Zone Free Binaries Usenet Server
 Click to see the full signature
Reply to
Peter
Loading thread data ...

Det finns tydligen en "box" med dubbla mottagare". Dyr förstås. Bättre med separata "boxar".

Reply to
Ken

Om man skall upprätthålla dagens servicenivå i ett hushåll med ett antal TV- och videoapparater med egna mottagare så känns inte 7-8 separata boxar som någon särskilt bra eller rationell lösning. När analoga nätet släcks snart tycks det vara det alternativ som står till buds.

Bäst vore en centralt placerad rejäl mottagare med kortläsare som klarade att ta emot hela räckan av digitala kanaler och fördela ut dom på ett lokalt analogt nät. Finns det för rimliga pengar? Det måste ju finnas lösningar för hyreshus.

/P

Reply to
PelleN

Jag är ansvarigt för vår samfällighets kabeltvnät så jag har tittat på detta. Det som finns för de digitala markkanalerna är samma lösning som används i kabelnät för satellitkanaler, dvs ett rack med gemensam spänningsförsörjning och förstärkare. I detta rack skjuter man in mottagare (man kan blanda mark och satellit). Varje mottagare klarar av att ta emot, konvertera och modulera en kanal. Varje mottagare har var sitt programkort. Utrustningen är naturligtvis tänkt att driva ett kabelnät så någon SCART-kontakt hittar man inte. Beroende på tillverkare, avtal, mm får man räkna med minst 5000:- per kanal. Ingen lösning som passar det enskilda hushållet alltså.

Förhoppningsvis finns det någon tillverkare som ser en marknad i att tillverka mottagare som klarar flera kanaler med endast ett programkort och som har flera SCART (för TV, video, inspelningsbar DVD, mm) och RF-utgång (för t.ex. köks-TV).

--
Göran Larsson   http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

En box med dubbla tuners har fördelen att man klarar sig med ett enda kort. Tvillingkort är ju inte önskvärt, vilket tydligt framgår av operatörernas prissättning.

/Mats Karlsson

Reply to
Mats Karlsson

För familjevillan så kanske det skulle funka med tre simpla kortlösa mottagare parallellt vars utsignaler läggs samman i lämpligt filter. Det ger ju en kostnad på runt 700 per kanal plus filter för att åstadkomma det man har idag. Dock förutsätter det att de billiga boxarna har RF-utgång och att man kan välja kanal men det kanske är optimistiskt?

/P

Reply to
PelleN

Då får man både dålig bild och ljud. Stereo kan man glömma. Alla annan information som finns med digital-TV blir svår att nå från TV:n

Reply to
Ken

Är du säker på det?

Alla vill ju åt dina pengar.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

kort.

Inte säker, men Topfield PVR5000 lär klara det enligt sidan 42 i nummer

2004:12 av tidningen "Ljud & Bild".

operatörernas

/Mats Karlsson

Reply to
Mats Karlsson

Jag lär inte få sämre bild än det myrornas krig som är alternativet fr o m augusti. Varför skulle inte en kortlös box kunna skicka stereoljud över RF? Min analoga mottagare klarar i alla fall att ta emot det.

Övrig information saknar intresse, det enda JAG efterfrågar är att ha exakt vad jag har idag till minsta möjliga extra kostnad, d v s tre marksända kanaler (jag kan till och med offra textTV om det kniper). Jag vill inte att klåfingriga makthavare skall flytta min bekvämlighetsnivå 30 år tillbaka i tiden, d v s när svenska folket satt med UHF-VHF converters bredvid TVn.

Jag vill inte ha en extra fjärr och box per mottagare när jag klarat mig utan i 30 år.

En sund övergång till digitala marksändningar hade haft följande förutsättningar:

1) Val av system som är vitt spritt så att det finns mottagare som klarar vanlig TVmottagning 2) Synkronisering med elektronikmarknaden. Det är patetiskt att man än idag inte kan gå in på t ex ElGiganten och köpa en normal TV som går att använda åtminstone hela garantitiden utan att behöva trassla med extra utrustning med alla de problem det medför. 3) Friare val av tilläggstjänster. Paketeringen verkar bara ha till syfte att låsa fast kunderna vid svindyra abbonemang. En resebyrå som inte säljer flygbiljetter till Paris med mindre än att man samtidigt köper en till Moskva och en till New York skulle inte bli långlivade.

/P

Reply to
PelleN

Därför att den knappast har sådan utrustning. Möjligen finns det i de allra dyraste för flerfamiljshus.

Det blir så i ett så här stort teknikskifte, det går inte att komma ifrån. Med det analoga går det bara att köra cirka 4 kanaler i marknätet eftersom analoga kanaler tar otroligt mycket plats, dessutom drar det väldigt mycket energi i sändarsystemet. Det analoga TV-systemet är cirka 50 år gammalt i Sverige och vi behöver nytt och det oavsett ditt enkla behov.

Köp då en TV med inbyggd digital tuner. Finns redan att köpa.

Det finns TV med digital tuner att köpa, men om Elgiganten har sådana vet jag inte. Det finns andra butiker också.

Idag är företagen ute efter att tjäna pengar i första hand. Sverige har infört marknadsekonomi där det gäller att roffa åt sig av dina pengar, det har våra politiker ordnat, så det får du finna dig i.

Reply to
Ken

Grejen är att man trots otroligt gott om tid kapitalt misslyckats med övergången. Trots att det för de värst drabbade bara är 8 månader kvar finns inga tillräckligt intressanta lösningar tillgängliga.

klarar

idag

använda

utrustning

Att skrota samtliga TV och videoapparater i hushållet och köpa nya är som du säkert förstår inget jag tänker stå för kostnaden för. Har du några bra exempel på TV-apparater mindre än 30" och med pris under 6000 som har inbyggd digitalmottagare? Eller d:o video under tusenlappen...?

Det enda jag hittat hittills är vulgo-apparater för folk med biografkomplex.

Gör gärna jämförelsen NMT900 - GSM. Under övergångsperioden fanns det likvärdiga produkter till likvärdigt pris att välja på och de sist sålda NMT900 gick att använda minst 36 månader efter att de slutat säljas. Där har digitalTV-övergången misslyckats kapitalt.

syfte

säljer

Om man är tillräckligt uppgiven så kan man se livet på det sättet, ja. Handlar det om public service finns tusen möjligheter att ändra på utvecklingen.

/P

Reply to
PelleN

Det tycker inte jag. Hur skulle man gjort istället?

Jo det finns redan sedan många år. Vi är många som redan konverterat. Jag gjorde det själv för 4,5 år sedan.

Det är därför de separata digitalmottagarna finns att köpa och att koppla in till dessa gamla TV-apparater. Fungerar alldeles utmärkt. Man behöver inte alls skrota några gamla TV-apparater på grund av den digitala TV-distributionen. Min gamla TV från mars 1976 fungerar peferkt med digitalmottagning. Kan vi andra så kan du också.

Nej det har jag inte eftersom jag inte behöver intressera mig för det överhuvudtaget Jag köpte en separat digital-TV-tuner istället. I framtiden vill jag inte heller ha en bildskärm med inbyggd mottagare, jag vill alltid ha en separat box eftersom det är bäst.

Nej jag kan inte se något misslyckande alls.

"Uppgiven"? Nej jag ser verkligheten som den är. Du kan nog glömma det där med "public service" i dagens läge. Våra politiker har ändrat på den saken de senaste åren. Välkommen till verkligheten. Det är pengarna som styr numera.

Reply to
Ken

Egentligen undrar jag vad allt surr handlar om. Varför måste man ha en teve öht? Det visas ju mest massproducerad dynga och dokusåpor och skit på teve från morgon till kväll blandat med det vanliga reklamsurret - jag undrar bara vad är problemet med att bara avstå från det och skaffa en bra dagstidning för nyheterna och vädret i stället?

Så kanske folk börja prata med varandra i stället eller kanske läsa en bok...

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

PelleN wrote / skrev:

Därför att nästan varenda RF-modulator (intern/extern) har bara mono ut (även att dom har stereo in). Det finns några få RF-modulatorer för kabel-tv-anläggningar som har stereomodul i RF-modulatorn. Prisskillnaden mellan en som har mono och en som har stereo är nog flera tusen.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Man skulle invänta tills likvärdiga apparater att köpa i rimliga prisklasser som har åtminstone samma egenskaper som de analoga utan att helt fördärva människa-maskin-gränssnittet för miljoner människor. Hade inte våra teknikförvirrade politiker valt en udda standard så hade det gått betydligt snabbare. Nu saknar den nyköpta TVn t ex den fundamentala egenskapen att kunna byta kanal utan att använda en separat fjärrkontroll. Det kan knappast kallas funktionellt, möjligen fungerande.

Det andra kardinalfelet är att man likställt digitalTVskiftet med stora kanalpaket och långa abbonnemang. För alla de som har ett liv bortom TV-soffan så kanske de tre markbunda analoga kanalerna motsvarar ungeför det behov man har av underhållning, nyheter och information. Vi har ju fått det tydligt belyst i denna tråden där åtminstone en hängiven TV-tittare tar för givet att alla delar hans hobby att bygga TV-apparater av separata moduler.

Det fungerar inte alls utmärkt. Det finns otroligt klumpiga lösningar med extra mottagare medan den analoga kommer att stå outnyttjad i TV:n.

Har du förresten lagt märke till att det inte går att spela in från en digital kanal medan man tittar på en annan utan att skaffa TVÅ boxar...? Det går inte ens att köpa en extra likadan och ställa bredvid för då kolliderar fjärsstyrningen. Alltså krävs det två OLIKA boxar per TV+video kombination. Dessutom krävs det ofta TVÅ kort med ytterligare kostnad som följd. Vidare är timerstyrd inspelning betydligt bökigare om man skall programera kanalbyten i boxen som synkas med timern i videon. Det kanske du inte har märkt ännu? Fast har man inställningen att man hellre samlar apparater för att kunna fortsätta titta på TV än att påverka och förändra världen så kanske det inte spelar så stor roll.

Om det nu är så att det kommer att säljas hundratusentals oanvändbara analoga mottagare där det i stället skulle ha suttit en digital d:o, är det inget som känns en smula avigt ens för dig?

Det är ungefär som att integrerade telefoner i bilar från 2004 enbart skulle stödja NMT. Vadå GSM? Det är ju bara att köpa en lös GSM-lur och skruva fast en hållare på panelen...?

Allt går att lösa men den brist på respekt för användarna (kunderna) som råder i digitalTVvärlden är rätt unik.

Då vet du alltså inte om det finns...?

Bäst för vem förresten? På vilket sätt? Inte är det bättre för mig eller många andra som har måttliga krav på bildkvalitet men har tröttnat på inkonsekventa gränssnitt, högar av feldesignade fjärrkontroller, överflöd av kablar och alldeles för tidskrävande inställningar.

Jag föredrar laptop som dator, telefon med inbyggd mp3-spelare samt generellt sett apparater som går att använda ungefär så som tillverkaren tänkt sig. Det sistnämda är ett rätt modest krav tycker jag. Jag ratar ratar konsekvent prylar som inte stödjer mig i det jag vill göra utan motarbetar mig i stället. Om alla gjorde likadant så skulle världen vara betydligt trevligare.

"If the user can't use it, it doesn't work"

Vi tvingas i själva verket lägga alltför stor del av vår dyrbara tid på att leta, skaffa, installera, uppgradera, underhålla och lära oss apparater av alla de slag. Krav på lättanvänd enkelhet förväxlas ofta med dumhet, som att den som inte älskar att kasta sig över en till synes onödig maskin ses som lite efterbliven.

Jag har jobbat som säljare i elektronikvaruhus och jag VET att många funktioner förblir oanvända eftersom normalkunden inte ens läser manualen till de prylar de köpt. Förvånansvärt få vuxna människor är mogna nog att välja en enkel apparat som uppfyller de egna behoven framför den mer komplexa som provisionsjagande säljare försöker sälja i stället. De som redan i förväg har tydliga krav på den tilltänka produkten gör vanligen en bättre affär.

Jag ser digitalboxhysterin som ett utmärkt tillfälle att ställa undan TV:n och ägna mig åt mer konstruktiva saker i väntan på att tekniken hinner mogna. Då spar jag ju dessutom licenspengarna;-)

biografkomplex.

pris

Nej, jag börjar inse att din prylglädje för länge sedan skymt sikten. Är det ingen som tänker i funktion längre? Är det bara apparater som lockar? Visst kan jag också lösa alla problem rent tekniskt, det är bara att öppna plånboken och köpa sig samma funktionalitet som man redan har till priset av sämre användbarhet. Ser man dock lite längre än näsan räcker så är detta ett område där tekniksprånget fortfarande haltar betänkligt.

Tips: det är du, jag och alla andra vuxna som bestämmer i det här landet. Politikerna är bara att byta ut om det visar sig nödvändigt, nästa val t ex?

/P

Reply to
PelleN

Det här tror jag är en ganska stor bit av problemet. Det är egentligen TV-programmen själva som är ointressanta. Man har vant sig vid skräp på TV och har fått för sig att det automatiskt ska bli bättre för att det blir digitalt, av någon anledning.

Själv har jag ingen TV och saknar väldigt sällan TV. Det visas mest dokusåpor, sport och lekprogram och annat ointressant. Morgontidning har jag inte heller eftersom den ändå knappast skulle bli läst och definitivt inte på morgonen.

För nyheter och väder lyssnar jag på radio istället eller läser tidningsartiklar via Internet. TVs nyhetssändningar (jag tittar mest på SVTs och DRs) finns också på Internet så det är inga problem. Om jag vill hänga med i vad kompisarna på jobbet pratar om kring fikabortet så är det bäst att kolla Aftonbladets hemsida så att man vet vad som hänt i dokusåporna. Detta räcker för mig.

--
Olof Lagerkvist      sm6xmk
ICQ: 724451           @ssa.se
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

PelleN wrote / skrev:

Man behöver inte abonnerera på några kanaler öht, SVT 1, SVT 2, 24 (SVT), barn-/kunskapskanalen, TV4 sänds okodade.

För min del räcker det med att jag programerar digital-dekodern, sedan så trycker jag på "rec link"-knappen på videon därefter så styr digitalboxen videon. Den funktionen har funnits ett tag.

Än så länge iaf. TV-licensom kommer antagligen att ändras till media-avgift som alla som har tillgång till public-service-sändningar (radio/tv) ska betala.
--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

formatting link

Fast jag har mina misstankar om att det är det tyska systemet och inte NICAM.

/Anders

--
 -- Of course I'm crazy, but that doesn't mean I'm wrong.
Anders Hammarquist                 | iko@cd.chalmers.se
 Click to see the full signature
Reply to
Anders Hammarquist

med tanke på att nicam är lite mera än att skicka en summasignal modulerad över 18KHz ala FM-radio.

den är digital och kräver A/D-omvandlare och datakraft för att spotta ur sig lämplig format - mao. inget enkelt hembygge...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.