Skyddslack

Hej! Någon som vet var man kan köpa skyddslack för kretskort i lite större förpackning än sprayburk? Har en lite större serie kort som jag behöver behandla, och vill gärna ha möjligheten att doppa korten i lack istället för att spraya....

Mvh Dan

Reply to
Dan Bengtsson
Loading thread data ...

Hej Dan

En tanke jag fick bara....

Borde det inte fungera med vanlig klarlack man köper i färghandeln Du kanske kan prova med ett gammalt kort för säkerhets skull.

Ofta är det ju så att man byter namn på en produkt och säljer den för 5 dubbla priset i mindre förpackning ex. framkallare för kretskortlaminat när det är samma sak som kaustiksoda

mvh/Håkan

"Dan Bengtsson" skrev i meddelandet news:njoic.90685$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

Reply to
Håkan Olsson

ofta är det genomlödbarheten som skiljer - om man tex. vill kunna reparera kort i efterhand.

ring leverantörerna du redan har, dom kan säkert ge tips eller förmedla bulk.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Sprayburkar funkar även fint till "lite större serier". Fördelen är ju ett betydligt minder spill oftast bättre/jämnare resultat, samt att du kan göra jobbet i etapper i stället för löpande band principen sas. Du kan även få för tjocka lager och ojämn täckning samt ev. krackelering som följd om du har bra med otur vid doppningen. Har du bara ganska bra med utrymme att lägga upp korten på så förespråkar iaf. jag spray ändå.

formatting link
Electrolube produkter förs av:

ELFA AB S-175 80 Jarfalla Stockholm, Sweden Tel: +46 8 580 94100 Fax: +46 8 580 94300 Web:

formatting link

MATRONIC AB Box 167, Skavsta Industriby Byggnad 16, S-611 24 Nykoping Stockholm Tel: +46 155 288340 Fax: +46 155 288350 Web:

formatting link
.

Reply to
Hasse

Vanlig gammal hederlig schellack som finns att köpa hos färghandlare borde väl duga. Billigt är det också. Förr i tiden så brukade den lokala färghandlaren här själv blanda till schellacken, man kunde få den både tunn eller tjockflytande. Hur han blandade till har jag ingen aning om och vad blandningen innehöll har jag heller ingen aning om. Det borde ju vara fördel med tunn blandning om man ska doppa korten.

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind

Är det högfrekvenskretsar inblandade så ska man nog akta sig för "vilket klarlack som helst". Bl.a kan det ju med åren ta upp fukt ur luften och bli mer eller mindre "ledande". Och inte vet man något om epsilon heller.

/Per-Åke

--
Remove "extra" in my e-mail adress !!
Reply to
Per-Ake Andersson

I praktiken skall man helst inte ha någon skyddlack alls på HF-ledare och kopplarstrukturer då lack har epsilon > 1 och beroende på tjocklekojämnhet vid tillverkning kan det ge störande förändrade egenskaper på kortet som kan medföra extra individuell handtrimmning i efterhand - och i kopplarstrukturer kan det totalhaverera...

Har man annat än FR4 som substrat/kortmaterial (tex Arlon eller teflon) så börja lackens förlustfaktor blir klart besvärande och variabel parameter - samt osäker åldring pga. fukt och vidare uttorkning av 'långsamma' lösningsmedel enligt ovan.

Skall man ha lack övh. på HF-delar så är det torrfilm och etsning som gäller då man kan få bestämd specifierad tjocklek samt genomhärdad lack i alla lägen.

Annars är det tenn, silver eller guldplätering som gäller som korrisionsskyddsbehandling för RF-ledare.

(det gör oftast inget med relativt dåligt ledande tenn på ledarnas ovansida då huvuddelen av RF-strömmen går på underidan - närmast jordplan - på alla ledare och där är det ren koppar, dock tyvärr något matt/skrovlig...)

--
- för hembruk en _tunn_ men ändå precis heltäckande lager lack
(= spray eller extra utspädd penslad/doppad lack då det inte
skall bli mycket kvar när det är torkat)

Tyvärr så _måste_ man lacka hemgjorda kort då det vid
hantering och medföljande fingeravtryck ger väldigt svarta
och fula kort med tom. avfrätta tunna ledare > 6 mån  även
i torr inomhusklimat.

Det fins förtenningssatser på tex. ELFA men det är dyrt, 
utrustningskrävande (kuvett och kanske luftpump för omrörning) samt
att bör köra en bunt kort när man väl har kommit igång då
kemikalierna är kortlivade när de väl en gång blandas ihop.


/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

Sun, 25 Apr 2004 03:04:29 +0200, Goran Soderlind ba':

Schellackflingo§r och blåsprit (blåspriten var renare än rödspriten). Om det duger med dagens T-sprit vet jag inte (OJMR innehåller den Bitrex).

--
Charlie.
Reply to
Charlie R

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.