jordfelsbrytare

Har precis fått en jordfelsbrytare inmonterad i kåken, men det är ett konstigt fel som jag inte fattar. Det visar sig med att när jag sätter på ugnen i köket så efter ca 10min slår jordfelsbrytaren ut och när jag återställer den så funkar det utan problem med ugnen igång tills nästa gång jag startar ugnen för övrigt är det inga problem . Nån som kan förklara vad det kan vara?

Reply to
Calle Z
Loading thread data ...

Calle Z skrev:

formatting link

Reply to
Tudor

Calle Z wrote / skrev:

Antagligen bildas det lite fukt som gör att jordfelsbrytaren löser ut efter ett litet tag, men fukten förångas nog ganska fort så att när du slår till jordfelsbrytaren igen så har fukten hunnit försvinna tillräckligt mycke.

Låt en som kan titta på spisen. man kan t.ex. lyfta på 'locket' för att se var felet kan ligga.

Jag har liknande fel på min spis, men på den är det plattorna, om jag torkar av plattorna med blöt trasa/svamp så kan jag inte starta två av plattorna på någon timme.

En kommpis har ett jordfel på deras torktummlare, om man lägger in blöt tvätt i tummlaren och låter tvätten ligga i någon timme så kan man inte starta tummlaren, men om man plockar ur tvätten och låter tummlaren stå öppen i en timme så kan man starta den.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Demmpa skrev:

Jordfelsbrytarens främsta funktion är att rädda liv och förhindra brand om ett fel uppstår i anläggningen till exempel i en villa.

Alla elektriska bruksföremål och apparater har läckströmmar, till exempel en spis på mellan 6-10 mA, en elradiatior på cirka 1 mA osv (mA=tusendelar av en Ampere). En jordfelsbrytare känner av summan av alla läckströmmar, inklusive felströmmar. En uppdelning på flera jordfelsbrytare i elcentralen är därför att rekommendera för att undvika att jordfelsbrytaren löser ut vid normal användning.

Reply to
Tudor

Dessutom är det aldrig bra med en enda eftersom det gärna blir så otroligt mörkt när den löser ut, när det är mörkt ute.

Reply to
Ken

Jag hade precis samma fel med torktumlaren (BOSCH). Jag kostade på byte av en fläkt i tumlaren, och då funkade det bra under något år. Sedan återkom problemet igen, och efter ytterligare ett tag kunde man över huvud taget inte köra tumlaren utan att jordfelsbrytaren löste ut. Nu har jag kopplat tumlaren utanför jordfelsbrytaren och allt funkar bra igen. Jag anser att det inte medför någon risk att koppla in en enhet med fast anslutning utan jordfelsbrytare.

Ändra inget med jordfelsbrytaren själv om du inte är fullständigt säker på vad du gör.

/Mats Karlsson

Reply to
Mats Karlsson

När vi nu är inne på erfarenheter av jordfelsbrytare kan jag bidra med följande:

Jordfelsbrytare löste ibland ut när tvättmaskinen centrifugerade. Felet visade sig vara att vid centrifugering kunde det ibland bli stora rörelser av trumman och dess upphängning. (Speciellt om tvätten låg ojämnt) I extremfallet kunde en del av upphängningen till trumman nudda en kabelsko till evakueringspumpen och i princip ordna en mycket momentan "kortis". Denna kortslutning hade aldrig märkts av tidigare (säkringen hade aldrig löst ut t. ex), men jordfelsbrytaren märkte.. Lösningen blev att jag fick flytta evakueringspumpen några centimeter. (det fanns några lediga hål att utnyttja)

Andra saker som fått brytaren att lösa ut var:

- Snö i motorvärmar-uttaget på bilen.

- "Gisten" gummikabel som var dragen ut till ett "hemkört" yttre uttag.

Det gällde att lära hela familjen var jordfelsbrytaren satt, och hur man skulle återställa den.

Men jordfelsbrytare är bra, och det kändes tryggt att veta att den satt där. Fast det finns ju farliga situationer som den inte tar, t.ex. om ett barn lyckas stoppa in två spikar i ett elluttag..... Det blir ju "normal" belastning fas-nolla..

/Johan

Reply to
Johan Stäck

"Johan Stäck" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@individual.net...

ojämnt)

Och så har vi ju det där med kylar, frysar och värmeanläggningar. Alla dessa skall naturligtvis kopplas utan jordfelsbrytare, eller med separat jordfelsbrytare som bryter först när felströmmen blir 300 mA eller större. Det har man för att minska risken för brand. Själv skulle jag aldrig ha färre än två jordfelsbrytare i huset, för om man bara har en och den löser ut blir det ju fullständigt svart inne (om det sker på natten). Man skall inte vara rädd för att koppla vissa laster utan jordfelsbrytare, det kan ju vara ett ekonomiskt alternativ till att ha flera. Alla vägguttag i barnrum, våtutrymmen och utomhus skall naturligtvis ha jordfelsbrytare.

Nu har jag fem jordfelsbrytare faktiskt, inget att snåla på!

/Mats Karlsson

Reply to
Mats Karlsson

"Johan Stäck" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@individual.net...

ojämnt)

Du tror inte 30mA smiter ner i golvet då?

/Micke

Reply to
Micke

Micke wrote / skrev:

Det beror bl.a. på vad det är för golv. Men oftast (tror jag iaf) så hinner det inte bli 30mA innan det är försent.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.