HDTV som monitor, hur gick det?...

Hej igen!

Jag hade ju en tråd igång om detta. Nu har jag testat och kan rapportera.

Jag kan inleda med att säga att det fungerar *i princip*, dock inte utan invändningar.

Miljön: PC: är en Dell stationär Grafikkort: NVIDIA Geforce 6600GT TV: Samsung LE32M5 OS: Windows XP, SP2

PC.n har inbyggd grafik, men för att kunna köra 2 skärmar samtidigt köpte jag ett nytt grafikkort som installerades. Nu vill BIOS inte veta av något kopplat på den interna grafik-utgången,utan alla skärmar måste gå via Geforce.

Grafikkortet har en VGA-utgång där jag kör min ordinarie skärm. Grafikkortet har också en DVI-utgång. Denna kopplar jag till TV:n (eller annan sekundär monitor)

TV:n har HDMI samt VGA-ingång. DVI kan enkelt kopplas till HDMI, via vanligt förekommande sladdar.

Min ursprungliga ansats var "Digitalt är bäst" och således körde jag med en kabel DVI - HDMI. Bilden kom upp och var *jätteful*. Helt fel färger m.m.

Detta löstes genom att jag bytte den ursprungliga kabeln till en annan och kortare (3 meter i st. f. 5 meter).

Nu blir bilden mycket snygg på TV:n, *men* jag har problem med upplösningen. TV: har en angiven skärmupplösning på 768*1366 pixlar. I manualen till TV:n beskrivs hur man i Windows inställningar för bildskärmen skall välja just denna upplösning. Problemet är dock att detta alternativ inte kommer upp. Det bästa alternativet jag får är 768*1024 (När jag kör digitalt)

Då testar jag att köra så här: Via en DVI->VGA-adapter hängd på grafik-kortet kör jag VGA->VGA Nu går det bättre. I Windows inställningar för skärm 2 kommer nu alternativet 768*1360 pixlar upp. (Nästan rätt alltså) Detta ser riktigt bra ut. Bilden är möjligen något mindre skarp än när jag kör digitalt, men det är marginellt.

Det tycks alltså vara så här: De uppsättningar alternativ för skärmupplösning som kommer upp i Windows inställningar är beroende av vad som är kopplat till grafik-kortet.

När man kör digitalt så kommunicerar enheterna med varandra, och Windows "vet" tydligen att det är en SAMSUNG Tv som sitter på skärm 2. I VGA-läge verkar den inte veta detta.

Med grafikkortet följer naturligtvis ett eget inställningsprogram, men det går inte bättre med detta. De valbara alternativen för skärmupplösning är domsamma.

Jag *tror* nu att jag måste se till att TV:n verkligen talar om för PC:n vad den kan. Det sker uppenbarligen en sådan kommunikation via DVI-snittet. TVn:s manual är dock mycket summarisk i detta avsnitt.

Grafik-kort och TV är köpta hos en lokal datorhandlare, och han har lovat lyssna med sina leverantörer om dom har nåra tips. Jag har laddat hem och installerat senasta drivisar från Nvidia.

Projektet sitter inte fast, eftersom jag kan köra analogt (VGA) tills vidare.

Jag vill förstås inte bli slutligt "besegrad" utan skall försöka få den digitala kopplingen att fungera som den skall!

Kampen går vidare! Tips och förslag tas tacksamt emot!

/Johan S

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...
[klipp]

Om du går in på Egenskaper för bildskärm -> Inställningar -> Avancerat

-> Bildskärm och klickar bort "Dölj lägen som den här bildskärmen inte kan visa", kan du då välja andra upplösningar? Så är det i alla fall i min burk, och jag kör DVI mot en CRT-skärm.

--
The brain is a wonderful organ; it starts working the moment you get up 
in the morning and does not stop until you get to the office.
 Click to see the full signature
Reply to
Niclas Persson

Niclas Persson skrev:

Gjorde så. Och... när jag kör digitalt (men inte vid analogt) så visar det sig att denna checkbox är disabled (och icke kryssad). På "bildskärmskort" finns en knapp "Visa alla lägen...". Det finns två lägen med 768 pixlar i Y-led och dom har 1024 i X-led (samt olika färgdjup).

Fråga i sammanhanget: Kan man på något sätt få grafik-kortet att initera om sig utan omstart av Windows? I enhetshanteraren finns ju en möjlighet att göra disable resp. enable på kortet, men vad händer om jag gör disable? Då tappar jag väl kontakt med datorn? Har inte vågat prova...

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Verkar du ha fått till full pixel till pixel-passning i det här läget, dvs. TV-n är smart nog att lägga till 3 svarta pixel i början och slutet av varje linje???

Ett sätt att kolla är med bilder med schack-mönster på pixelbasis, dvs varannan vitt varannan svart pixel (bör kunna fixas ganska enkelt med ett paint-program) - gör den så stor att den täcker _hela_ skärmbredden i den upplösning du vill jobba i (768x1360, och använd det som bakgrundsbild i desktopen) försäkra att windows i sig själv inte håller på att stretcha bilden i någon form, då det då blir moireeffekter och suddigt.

för att kolla om det sträckt ut bilden i TV:n pga. de saknade 6 pixlarna på bredden så bör du vid närgranskning se områden på skärmen som verkligen har schack-mönster respektive band där det är gråskala (bit ifrån så ser du ingen skillnad då punkterna är små...) vidare - har du schack-möster där den svarta delen verkligen är svart och vita delen är vitt, så är det bara att gratulera, A/D-omvandlaren i skärmen kan sampla inkommande VGA-signal tillräckligte fort och verka träffa punkterna rätt, är det otydligt och liten gråskaledifferens mellan pixlarna, så har du problem att AD/omvandlaren inte träffar punkterna rätt utan någonstanns mittimellan alternativt begränsad analoga bandbredden i skärmens AD-omvandlare och då bör man försöka få den digitala versionen att fungera.

Tyvärr är det svårt att avgöra om det är bandbredd eller just punktträffmiss man har om schackmönstret är oskarpt jämt över hela bredden. Din flatTV kanske har justermöjlighet mellan synktid och pixeltid.

I linux och X-server så kan man pilla ganska mycket i detalj med pixelklockor och synkpulstider på grafikkortet och kanske flytta synkpulstiden med en halv pixeltid etc. för bättre passning i TFT-skärmar - men i windows har jag aldrig sett några sådana alternativ på denna nivå.

den riktigt råa vägen när inget annat hjälper är att prova korta eller förlänga coaxen med synksignalerna gentemot RGB-signalerna motsvarande en halv pixel i tid - men då krävs det att man verkligen är bra på att hantera koaxkablar och dess kontakter (pressning) då minsta slarv där ger mer kvalitetsförsämring än det man föröker 'bota' (reflexer och annat)

har du provat med 'generic' monitor drivrutinerna, har för mig att dom inte bryr sig om vad som dinglar i andra ändan och ger mera flexibilitet i avseende upplösning och uppdateringshastighet.

Om man verkligen vill försöka hitta mölighet att justera även i windows så kan man ha tur att listorna/valmöjligheterna är inskrivna i registret eller i någon textfil/configurationsfil under /windows/xxx och med editor kan lägga till ytterligare poster - eller använda sig av 'generic' monitor som kanske skiter i att läsa av vad som hänger i andra ändan av sladden och tillåter ett ganska stort urval upplösningar och uppdateringsfrekvenser.

/TE (som följer 'datoransluten' HDTV med intresse)

Reply to
torbjorn.ekstrom

I de senaste nVidia-drivrutinerna finns möjlighet att lägga till egna upplösningar, men här är jag ute på djupt vatten eftersom jag aldrig testat själv. En modern monitor ska väl inte brinna upp för att man skickar in signal med fel upplösning/frekvens, men man vet väl aldrig... Finns även en inställning att skärmen är en HDTV, vet inte vad denna gör. Sök i hjälpen för drivrutinen och i kunskapsbasen på

formatting link
efter HDTV är mitt råd.

Inaktivera grafikkortet avråder jag bestämt ifrån, har du otur får du installera om Windows. Jag tror du ska glömma det där med att försäka initiera om grafiken, nyckeln ligger i att hitta rätt inställningar. Det kan vara så att kortet inte klarar att skicka ut rätt upplösning på DVI-porten.

/Niclas

--
The brain is a wonderful organ; it starts working the moment you get up 
in the morning and does not stop until you get to the office.
 Click to see the full signature
Reply to
Niclas Persson

Niclas Persson skrev:

Jag laddade ner nya drivrutiner igen. Nu fanns det en uppdatering daterad 1/9.

Det finns en möjlighet att definera egna upplösningar. Jag har suttit och försökt med detta. Tyvärr får jag hela tiden ett felmeddelande när jag vill prova en egen inställning "Provningen misslyckades". Och då kan jag inte lägga min egna upplösning till de befintliga upplösningarna. De upplösningar jag försökte lägga till var 768*1366 resp. 768*1360.

Jag avbryter för ikväll och sover på saken...

/J

Reply to
Johan Stäck

Om du inte lyckas med dessa inställningar finns det en lösning, programmet PowerStrip. Det är inte världens enklaste att använda och det var flera år sedan jag hade nytta av det så jag kan nog inte hjälpa dig men där går det att skapa egna skärmlägen ner till minsta detalj.

Misslyckas allt annat kan det vara värt att försöka, och jag tror inte att du kan skada något (men jag lämnar inga garantier).

formatting link

Reply to
Joel W.

hmm - påfallande lik 'xtune' under linux/unix/x men snyggare GUI - men här vill man ha pengar för något som borde vara självklart och följa med gratis i OS/grafikkortet IMHO...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom skrev:

Nåja, jag var tvungen att under Mac OS X investera i shareware-programmet SwitchRes för att kunna köra min Samsung 17" widescreen utan svarta kanter på sidorna. Under Windows fungerade den utan problem från första start...

Mårten

Reply to
Mårten

man bygger alltid monitorer/drivrutiner etc. för windows i flesta fall och kollar övh. inte att det fungerar motsvarande i andra miljöer.

Eftersom du fick det att fungera med extraprogram så var det i allafall inga fysikaliska hinder utan ligger på identifiering och parametersättning-nivå.

Så, Mac OS X har inget motsvarande Xconfig där alla inställningar för X-servern står i ASCII eller att hämtad Xtune fungerar - då när man lekt färdigt med Xtune så brukar den ju leverera en Xconfigsnutt med alla paramuttrar för att läggas in manuellt (eller om den tom. modifierar direkt - kommer inte ihåg)

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom skrev:

Troligen.

Är inte så förtjust i textbaserade gränssnitt.

Mårten

Reply to
Mårten

kanske inte - men det är fasen så mycket bättre än inga justermöjligheter alls eller kryptiska hex eller binärvärden i någon post hos registret (eller motsvarande)

har för mig att Xtune var ganska bekväm i det avseendet iom. respons omedelbart medans man ändrade/stegade värdena, dvs. bild breddar/smalnar, åkte upp/ned, bytte frekvens på skärmen samt att man kunde backa igen när skärmen lade av i synkning och på så sätt hitta yttersta fungerande marginaler i både avseende antal pixlar, linjer och uppdateringhastighet.

- kommer ihåg att man körde till yttersta när körde 1280x1024 (eller om det var ett 'mellansteg' högre/lägre) på den tiden alla skärmar hade en ganska hård gräns på horizontalen med 64 klinjer/s och önskade om möjligt något fortare framerate än 60 Hz...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom skrev:

Säkerligen. Och jag gissar att SwitchRes X är ett grafiskt gränssnitt mot de dolda unix-funktioner som ligger i botten av Mac OS X men som Apple inte ännu sett ett kundvärde i att exponera i ett GUI.

Det låter ju bra. Komme rinte ihåg hur SwitchRes fungerade därvidlag... Ställer aldrig om i o m att jag bara använder en skärm och den är av lcd-typ och därmed har en enda "native" upplösning(1280x768) som fungerar bäst.

Ok.

Mårten

Reply to
Mårten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.